20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Domates'in kilosu 3 kuruşa düştü

Rusya'nın, zirai ilaç kalıntısı bulunduğu gerekçesiyle Türkiye'den ihraç edilen sebzeye ambargo uygulaması, domates üreticilerini vurdu. Ekonomisi seracılığa dayalı Demre Toptancı Hali'nde turfanda domatesin kilosu 3 Ykr'ye kadar düştü. Üretici, üretim maliyetini bile karşılamayan fiyat karşısında şaşkına döndü.

2 hafta önce kilosu 1 YTL’den alıcı bulan domatesin fiyatı, Rusya’nın ambargo uygulayacağını açıklamasından sonra 25 Ykr’ye kadar düşmüştü. Kapıların tamamen kapatılması ile domatesi kilo fiyatı 3 Ykr’ye düştü. 120 Ykr’den alıcı bulan kokteyl domatesin kilosu ise 20 Ykr’ye geriledi. Salatalığın fiyatı ise 1 Ykr’ye düştü.

Domatesi İzmir yöresindeki salça fabrikaları dökme olarak almaya başladı. 20 ton domates 600 YTL’ye satıldı. Diğer ihraç ürünlerinin fiyatı da aynı oranlarda düştü. 3 YTL olan kapia biber 60 Ykr'ye, 3.5 YTL olan California biberi 50 Ykr'ye, 1 YTL olan dolmalık biber 20 Ykr'ye düştü. Alıcı bulunamayan bazı ürünleri üretenler ise seralarındaki ürünü sökmeye başladı.

İLAÇ KALINTISI YALAN

Demre Ziraat Odası Başkanı Ramazan Açıkgöz, hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, fiyatların böyle gitmesi halinde tüm çiftçilerin perişan olacağını söyledi. Yeni politikalar üretmek ve yeni planlar yapmak gerektiğine işaret eden Açıkgöz, şöyle devam etti:

"Rusya'nın dediği gibi domateste ilaç kalıntısı olmasına imkan yok. Çünkü çiftçi zaten pahalılık yüzünden ilaç kullanamıyor. Ben Rusya'nın açıklamalarının bahanesinin onların kendi tarım politikalarından kaynaklandığını düşünüyorum. Belli ülkelerle ticareti kısıtlayıp başka ülkelerden alıyorlar. Önümüzdekş dönemde de Rusya'nın kapıyı açacağını sanmıyorum."

Demre Toptancı Hali’nde komisyonculuk ve ihracatçılık yapan Rıza Sarıca, “Durum gerçekten vahim. Şu andaki fiyatlar üreticinin ürünü seradan hale getirme bedelini bile karşılamıyor. Biz komisyon ücreti almaktan bile vazgeçtik. Bazı ürünlere alıcı yok. Ülkeyi yönetenler başka tartışmaları bırakmalı, soruna acil çözüm bulmalı” dedi. 

Maketimi yakan domatesçiler şimdi ne yapacak
 

Erman Hoca yıllar önce ilaç kalıntıları ve aşırı hormon kullanımı nedeniyle üreticileri eleştirmişti. Bunun üzerine neredeyse 'vatan haini' ilan edilen Erman Hoca haklı çıktı. Biz de kendisine mikrofonu uzattık işte Erman Hoca'nın hormonsuz ama zehir zemberek açıklamaları:

"Bunun böyle olacağını bilmek için müneccim olmaya gerek yok.
Hormonun ve zirai ilaçların ıslahıyla ilgili tedbir alınması için uyarıda bulunmuştum.
Benim açıklamalarıma karşı çıkanlar 8-10 farklı yerde benim maketimi yaktılar. Boynuma kravat taktıkları maketlerimin üzerine benzin döküp yaktılar, yanarken üzerine de domates boşalttılar.
Benim önerilerimin vereceği zararla ilgili ahkam kestiler.
Bazıları dava etti. Şimdi o davaları açanlar ne yapacak merak ediyorum.
Bence şimdi asıl onları vatan haini diye dava etmek lazım.
Ama sorumlulukta devletin de payı var. Üzerine düşen kontrolleri yapması lazım.
Önce bahçede kontrol yapılması lazım o yapılmadı, gümrükten çıkarken yapılmalı. Biz yapmıyoruz Ruslar yapıyor. Ne olacak şimdi niye rezil olmasına izin veriyorsunuz insanların? 

Bu durum başı boşluğu gösterir.
Duman oldular, esnafın hali kötü, rezil olacaklar. "

MEDYA ERMAN HOCA’YA SALDIRMIŞTI

Erman Toroğlu, yaklaşık 3 yıl önce Ali Kırca’nın konuğu olduğu bültende "Hıyarı Antalya'dan kamyona yüklüyorsun, İstanbul'a gelene kadar 3 santim büyüyor..." deyince ortalık karışmıştı. Antalyalı çiftçiler bir araya gelip, Erman Toroğlu'nun temsili maketini yakmışlardı.

Toroğlu’na tepki gösterenler sadece sebze meyve üreticileriyle sınırlı kalmamış, köşe yazarlarının büyük çoğunluğu Erman Hoca’yı hedef almıştı.

Hatta bazıları kapsamlı bir araştırma sonucunda hormonlu ya da zirai ilaç kalıntısı nedeniyle geri gönderilen ihraç ürünü olmadığını bile yazmışlardı.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2008 Pazartesi 17:47:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
aydogan okur IP: 88.249.194.xxx Tarih : 18.06.2008 14:16:57

yaw hoca allah aşkına sen ya hiç gazete okumuyon yada buşi hiç blmiyon bi kere rusyadan geri dönen mallar hormon yüzünden geri gelmedi bir ikincisirusya zaten 2008 yılı içersinde bizden mal aldı üçüncüsü bizim rusyaya gönderdiğimiz mallar avrupa standatlarına uygun mallar rusya bunun bizim fiatımızı kırmak için yapıyor sizde bunu hak bayram zennediyorsunuz allah aşkına sırf reklam olsun diye bu zaten garip kalmış bu çiftçinin üstüne gelme bak biz türkiyenin temel taşlarıyız bizde bir boykot başlatırsak bütün türkiye aç kalır bi de erman hoca bundan böyle ben ve benim arkadaşlarım sizin hiç bir proğramınızı,yaptığınız hiç bir reklam ürününü almıyoruz bizde seni böyle boykot ediyoruz haberin olsun