24
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Domatesin önlenemez yükselişi

Hava şartları ve zararlılar sebebiyle beklenen üretimin yarıya düşmesinin ardından talebin karşılanamaması sebebiyle Çanakkale domatesindeki rekor sayılabilecek fiyat artışı, altını geride bıraktı. Türkiye’de marka haline gelen Çanakkale domatesi de sıcak ve güve kurbanı oldu.

Büyük şehirlerde domates pazar çantasına kilosu 5-6 liradan girerken Çanakkale’de tarla çıkışı ilk defa 2-2,5 liraya yükseldi. Rekor fiyat artışının, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin yanısıra verim ve kalite kaybına yol açan "tuta absoluta" zararlısından kaynaklandığını belirten uzmanlar, sera domateslerinin çıkmasıyla fiyatların normale döneceğini kaydetti. Salça başta olmak üzere domatesle yapılan ketçap ve benzeri ürünlerin fiyatlarının da artmasının kaçınılmaz hale geldiğini vurgulayan esnaflar ise süreci kaygıyla izlediklerini belirtti.

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, "Yaz aylarında havaların çok sıcak geçmesinden dolayı bunun olacağını öngörmüştük. Aşırı sıcaklar, domates olacak çiçekleri kuruttu. Buna ilaveten bir de güve salgını sebebiyle 6 ton domates beklenen yerden, 2,5 ile 3 ton arasında alındı. Talep de fazla olunca rekor bir fiyat artışı oldu. Bu fazla sürmez, Antalya civarından sera domatesler toplanmaya başlanıp piyasaya verilince fiyatlar yerine oturur." dedi.

Pazaryerlerinde mevsimin son ürünü olması sebebiyle "Alveda" etiketleriyle satılan tarla domatesinin yüksek fiyatı yüzünden fazla talep görmediğini belirten esnaflar ise vatandaşların, daha çok kilosu 2,5-3 liraya satılan salçalık domatese talep gösterdiğini ifade etti.

Büyük bir kısmı Marmara ve İç Anadolu’da yetişen tarla domatesinin talebi karşılayamaz duruma geldiği belirten pazarcılar, "Mantar hastalığı, ardından kavurucu sıcaklar, şimdi de bugüne kadar Türkiye’de hiç görülmeyen güve, domatesi ateş pahası yaptı. Ağustos ayında kilosu 1 liradan satılan domates, alışveriş çantalarına büyük şehirlerde 5-6 liradan girmeye başladı. En bol olması gereken dönemde artan fiyatlar tüketicinin cebini yakarken çiftçiler de kara kara, mücadelesi çok zor olan güveden nasıl kurtulacağını düşünüyor. Hasada zarar veren güve sebebiyle domatesin fiyatının önümüzdeki günlerde daha da artma ihtimali olabilir." şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2010 Pazartesi 17:01:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?