19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Dört tane üretilen araçtan sadece bir tane kaldı

TCDD tarafından 1961 yılında ordunun ihtiyacını karşılamak amacıyla geliştirilen İlk Türk otomobili Devrim, Ankara Ticaret Odası’nda (ATO) sergilendi.

ATO Başkanı Sinan Aygün, Devrim’in hikayesini anlattığı konuşmasında,"Devrim’in defteri dürüldü. Aslında dürülen Devrim’in defteri değil, Türk Yerli sanayiinin defteriydi" dedi.

Aygün, Devrim’in acımasız eleştirilere ve yabancı otomobil markalarının lobilerine yenik düştüğünü kaydetti.

Devrim’in hikayesi

Dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in talimatıyla geliştirilen ve ilk Türk otomobili olma unvanına sahip Devrim, TCDD tarafından 1961 yılında ordunun ihtiyacını karşılamak amacıyla geliştirilmişti.

Cumhurbaşkanı Gürsel tarafından, 16 Haziran 1961 günü Devlet Demiryollarına, ordunun ihtiyacını karşılamak amacıyla bir araç geliştirmesi görevi verildi.

Proje için 1 milyon 400 bin TL ödenek ayrıldı ve aracın 29 ekim 1961 tarihine yetiştirilmesi istendi. Aracın tasarlanıp, üretilmesi için 4.5 ay süre tanınmıştı.

29 ekim 1961 sabahı Türkiye’de yapılan bir otomobil, kaportası pürüzsüz olmasada kendi tekerlekleri üzerinde ve yine Türkiye’de yapılan kendi motorunun gücüyle, Büyük Millet Meclisi binasının önüne götürülerek Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’e sunuldu.

Bir tane kaldı

Zamana karşı yapılan yarışın kazanılmasında en önemli etken, projede TCDD’nin görevlendirilmiş olmasıydı. O tarihlerde TCDD’nin onarım amacıyla kurulmuş fakat geniş ölçüde yedek parça imal eden Ankara, Eskişehir, Sivas ve Adapazarı’ndaki fabrikaları ile önemli birteknik potansiyeli ve yetişmiş işçisinden mühendisine kadar güçlü bir teknik kadrosu bulunmasıydı.

1961 yılında 4 adet üretilen Devrim otomobillerinden sadece birisi günümüze kadar ayakta kaldı.
kenthaber-ajanslar-istanbul
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2004 Çarşamba 18:33:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?