28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Dövize karşı strateji belirlenecek

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, piyasalarda meydana gelen dalgalanmayı görüşmek üzere MB Başkanı Durmuş Yılmaz’ın başkanlığında bugün olağanüstü toplanıyor.

Toplantıda, son dönemde piyasalardaki gelişmeler değerlendirilerek alınacak önlemler ele alınacak. Kurul, Yılmaz’ın başkanlığa getirilmesinin ardından ilk olağanüstü toplantısını 7 Haziran’da gerçekleştirmişti.Bu toplantıda, faiz oranlarının 1,75 puan arttırılması kararı alınmıştı. 

Kurul, 20 Haziran’daki olağan toplantısında bir değişikliğe gitmemişti. Merkez Bankası, 13 Haziran’daki müdahalesinde piyasaya 700 milyon dolar satmıştı. Mart 2003’ten itibaren doların en yüksek değere ulaşması sebebiyle, Para Piyasası Kurulu’nun bugünkü toplantısında döviz likiditesini rahatlatacak önlemler almaya gitmesi bekleniyor. 

Uzmanlar, toplantıda Merkez Bankası’nın periyodik döviz satım ihalelerine tekrar başlayabileceğini belirtiyor. Para Politikası Kurulu’nun aldığı karar ile gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 15’e çıkarılmış ve 11 Nisan 2005 tarihindeki borçlanma faiz oranına geri dönülmüştü. 

Kurulun bugün yapacağı toplantıda, doların son günlerde aşırı yükselişi ile bileşik faizin yüzde 22 sınırına dayanması konularında alınacak önlemleri tartışması bekleniyor. Uluslararası yatırımcılarla görüşmek üzere Londra’dan New York’a geçecek olan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, toplantıya New York’tan telekonferans ile katılacak. Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, İngiltere’nin başkenti Londra’da verdiği ‘Genel Türk Ekonomisine Bakış’ konferansında dünyanın önde gelen finans kuruluşları yetkililerine olumlu mesajlar verdi. Yılmaz, Türkiye’de enflasyon hedefleriyle ilgili olumlu beklentilere rağmen orta vadede bazı endişelerin olduğunu söyledi. 

Enflasyonla mücadele ve döviz kuru politikalarının dengede kalmasının önemini anlatan Yılmaz, gerekirse para politikalarında daraltma yapabileceklerini söyledi. Döviz kuru rejiminde fiyat istikrarı ve finans piyasalarının normal seyrinde olmasının daha önemli olduğunu belirten Yılmaz, döviz kuru politikalarının, enflasyonla mücadelede izlenen Merkez Bankası politikalarına göre yapılandırıldığını kaydetti. Yılmaz, geçmiş beş yıl içerisinde bunun bu şekilde işlediğine işaret ederek, “Döviz kuru rejimi, hükümetle koordinasyon halinde oluşturulmuştur, ancak bu rejimin uygulanması kesinlikle Merkez Bankası’nın yetkileri dahilindedir.” ifadelerini kullandı. Durmuş Yılmaz, düzgün işleyen bir piyasa ve finansal istikrarın Merkez Bankası’nın sorumluluğu olduğunu belirtirken, “Piyasa iyi işlemediğinde müdahale ederiz. Bunu geçmişte yaptık, bugün yaptık, gerekirse yine yaparız.” dedi. Yılmaz, soru üzerine, “Saati geri çevirmek mümkün olsa yine aynı şeyleri yapardık. Aynı şartlarda yine aynı adımları atardık.” derken, bütün kararlarını ellerindeki veriler ve bilgiler ışığında aldıklarını söyledi. Yılmaz, Para Kurulu’nun toplantıya çağrılmasının neyin göstergesi olduğu yolundaki bir soru üzerine, “Bu Merkez Bankası’nın kontrolü elinde tuttuğunu gösterir. Piyasada olup bitenleri biliyoruz, gelişmeleri yakından izliyoruz. Yaptığımız müdahale de Merkez Bankası’nın ekonominin direksiyonunda olduğunun ve kontrolü elinde tuttuğunun bir göstergesidir.” ifadelerini kullandı.
Zaman
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2006 Pazar 00:17:36
Güncelleme :25 Haziran 2006 Pazar 12:10:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?