19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

DSİ'den büyük ihale

Devlet Su İşleri (DSİ), beş adet Atatürk Barajı’nın kurulu gücüne eşit büyüklükte toplam 752 yeni hidroelektrik santral (HES) yapımı için ihale yapacak. Toplam 12.5 milyar dolarlık yatırım sağlayacak ihaleleri, en yüksek hidroelektrik kaynak katkı payı vermeyi teklif eden şirketler kazanacak. 

ANKA’nın edindiği bilgiye göre, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) HES ihalesi yapma yetkisini yasayla devralan DSİ’ye, özel sektörden 752 HES projesi için başvuru geldi. Toplam 12 bin 24 MW kurulu güce karşılık gelen projeler gerçekleştirildiğinde, beş adet Atatürk Barajı ölçeğinde yatırım gerçekleşmiş olacak. 12.5 milyar YTL tutarında olacak toplam yatırımla yıllık 36 milyar kWh üretim sağlanacak. 

Projelerin gerçekleştirilmesi için yedi yıl boyunca yetkili olacak DSİ, çoklu HES başvurularından fizibilitesi kabul edilebilir bulunanlar arasından birim elektrik başına en yüksek oranda hidroelektrik kaynak katkı payı vermeyi teklif edeni belirleyecek. DSİ, bu şirketi EPDK’ya bildirecek. 

FİNANSMAN SORUNU ÇÖZÜLÜYOR 

DSİ, uygulayacağı modelde, şirketlerin sağlayacağı finansmanı daha geniş bir zamana yayacak. Daha önce yapılan çoklu başvurularda lisans bedeli üzerinden verilen bedeller firmadan 90 gün içinde nakit olarak isteniyordu. Bu da, firmaların yatırıma başlamadan önce finansmanın büyük bir kısmını lisans bedeli olarak ödemesine neden oluyordu. DSİ’nin ihalede katkı payı yarışı ile işlerin inşaatı sırasında gerekli olan finansmanın sağlanmasında firmaların sıkıntı çekmesi önlenecek. 

LİSANS SÜRECİ KISALACAK 

Önceki uygulamadaki, DSİ’den fizibilitesi uygun bulunan ve EPDK’ya Lisans başvurusu yapılması istenen firmalar, lisans başvurusu sırasında beklenen yükümlülükler nedeniyle yaşanan gecikme de ortadan kaldırılacak. Lisansa uygun bulunup bulunmayacağı belli olmadan tüm firmalardan kamulaştırma planları gibi belge toplanması yükümlülükleri beklenmeyecek. Tek firma EPDK’ya gönderilecek ve bu tek firma lisans başvurusu için gerekli evrakları tamamlayacak. Böylece santralın işletmeye alınması için gereken 3.5 ila 6.5 yıllık süre büyük oranda kısalacak. Halen 72 başvuru için lisans işleminin tamamlandığı belirtildi. 

ENERJİ YATIRIMI GENELGESİ 

Bu çalışmalar kapsamında; İçişleri Bakanlığı aracılığıyla bütün mülki amirliklere bir genelge gönderilerek enerji alanında yatırım yapan firmalara bütün resmi kurumların her türlü kolaylığı sağlamaları talimatı verildiği öğrenildi. DSİ, süreci kısaltmak için; kamulaştırma, ÇED prosedürü, patlatma amaçlı dinamit sağlanması, kum-çakıl temini, ocak ruhsatı gibi konularda şirketlere yardımcı olacak.
ANKA
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2006 Pazar 13:15:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?