15
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Duble yol rezaleti

Erdoğan'ın uygulamaya koyduğu dubleyol çalışmalarında kullanılan asfaltın büyük bölümü çalındı ve...

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidara geldikten sonra uygulamaya koyduğu dubleyol çalışmalarında kullanılan asfaltın büyük bölümünün çalınmasıyla ilgili Edirne Emniyet Müdürlüğü'nün gerçekleştirdiği `katran operasyonu'nda `katran karası' ilişkiler ortaya çıktı.

Karayolları görevlilerinin çete üyelerindan aldığı rüşveti sevgililerine hava ettirdiği, rüşvet paylaşımı konusunda sevgili ile resmi nikahlı eş arasında kavgalar yaşandığı belirlendi. Gözü dönen çete üyeleri ile işbirliği yapan karayolları görevlilerinin, sahte işlemlere tanık olmasını istemedikleri mesai arkadaşlarını hap ile uyutmayı planladığı da anlaşıldı. Edirne polisinin yürüttüğü soruşturmada, Karayolları İstanbul 1'inci Bölge Müdür Yardımcısı Necati Çakıroğlu'nun da aralarında bulunduğu zanlıların, fotoğraf ve kamera görüntülerini görünce suçlarını itiraf ettiği belirtildi. Rüşvet çarkının, Karayollarında görevli bazı üst düzey bürokratlara da uzayabileceği bildirildi.

Karayollarına ait asfaltın İzmit ve İzmir'den rafinerilerden taşınması sırasında yolsuzluk yapıldığı yönündeki bilgi üzerine harekete geçen Edirne Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü'nün yürüttüğü `Katran Operasyonu'nun ayrıntıları belli olmaya başladı. Keşan Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı ile 18 Ekim günü saat 07.00'de gerçekleştirilen operasyonda İzmit, İstanbul, İzmir, Kütahya, Kırklareli, Tekirdağ, Bursa, Balıkesir'de 16 ayrı adreste yakalanan 12'si karayollarında görevli 33 zanlının sorgusu sürüyor. Keşan Emniyet Müdürlüğü'ndeki zaman zaman KOM Şube Müdürü Şakir Korkmaz'ın da katıldığı sorguda polis önemli ipuçlarına ulaştı.

İzmit Körfez Tüpraş tesislerinden alınarak Edirne- Keşan duble yol yapımında kullanılmak üzere yola çıkarılan bin tanker asfaltın, Karayollarına teslim edilmiş gibi gösterilerek, taşıyıcı firma Güneşler Nakliyat'ın depolarına boşaltıldığı ve daha sonra satılarak 20 milyon YTL vurgun yapıldığı belirlendi. Firma yetkililerinin, parasını karayollarının ödediği asfaltı daha sonra kendi şantiyelerinde kullanıldığı ve sattığı anlaşıldı.

VURGUN ÇARKI NASIL İŞLEDİ?

Karayollarının rafinerilerden satın aldığı ve şantiyelerine nakletmek için açtığı ihaleyi kazanan Güneşler Nakliyat'ın kurduğu vurgun sisteminde aynı renk, aynı model, aynı marka tankerler kullandıkları saptandı. Rafineriden asfaltı alan 3 tankerden sadece biri karayollarına ait şantiyeye geldikten sonra sürücüsünün önce kendi plakası, ardından da yanında getirdiği gelmeyen diğer 2 tankere ait plakaları takarak işlem yaptırdığı ortaya çıktı. Nakliye firması yetkililerin yolsuzluk konusunda ikna edemedikleri karayolları görevlilerinin nöbetçi olduğu günlerde ise, boşaltma sırasında, tankerlere önceden yaptırdıkları çift vana sistemini kullandığı anlaşıldı.

EŞLE SEVGİLİ ARASINDA PAYLAŞIM KAVGASI

Karayollarına ait asfaltları kendi depolarına boşaltan şebekenin, sistemleri içinde devamlılığa, gizliliğe, bilgilerin deşifre olmamasına, bilgilerin dışarıya sızmamasına özen gösterecek şekilde hareket ettiğini belirleyen Edirne polisi, örgüt içinde herkesin yetki ve görev alanlarının belirlendiği bilgisine de ulaştı. Günerler Nakliyat firması yetkililerin, karayolları görevlilerine tanker başına 5- 6 bin YTL rüşvet verdikleri ve ödemenin banka havalesiyle yapıldığı bilgisine de soruşturma kapsamında ulaşıldı. Edirne polisi bir çok rüşvet dekontunu ele geçirdi. Şebekenin zaman zaman rüşveti teslimde kurye kullandığı da ortaya çıktı.

Edirne polisi, Karayollarında çalışan ve tankerlerin şantiyelere boşaltmış gibi işlem yapan görevlilerin, aldıkları rüşveti sevgililerinin hesabına havale ettirdiğini belirledi. Bir görevlinin rüşvet paraları ile sevgilisine son model araba aldığı anlaşıldı. Edirne polisinin takibinde, memurlardan birisinin nikahlı eşi ile sevgilisinin, paranın paylaşımı konusunda anlaşmazlık yaşadıkları ve kavga ettikleri de belirlendi.

HAPLA UYUTMA PLANI

Şebeke ile ortak çalışan karayolları görevlilerenden birisinin, çarkın dışında kalan mesai arkadaşını tankerlerin geldiği saatte durumu fark etmemesi için hap ile uyutma planı yaptığı da kaydedildi. Yıllardan beri süregelen rüşvet çarkı içinde yer alan bazı karayolları görevlilerinin ise, bu duruma daha fazla dayanamayarak emekli olmayı yeğlediği soruşturma kapsamında ortaya çıktı.

Rafinerilerden çıkan asfalt yüklü tankerleri adım adım takibe alan Edirne Polisi, zaman zaman mola verdikleri garajda fark etmeden takip edebilmek için araçlar içinde sabahladı. Tankerlerin asfalt yüklerini şantiye yerine Güneşler Nakliyat'a ait depo, şantiye ya da bu firmanın anlaştığı yerlere boşaltması da kameralarla görüntülendi.

Güneş Nakliyat yetkililerinin, karayolları şantiyelerine asfaltı teslim etmiş gibi göstermek için sahte kantar fişi bastırdıkları, görevlilere bunların üzerine yüksek miktarlar yazarak vurgun yaptığını da belgeleyen Edirne Polisi, alınan malın da şirket tarafından kendi işyerlerinde kullandığını saptadı.

ÇİFTE VURGUN

Karayollarının Edirne, Balıkesir, Kütahya, Tekirdağ, Kırklareli, Bursa'daki yollara asfalt dökmek için Kocaeli ve İzmir'de Tüpraş'tan satın aldığı katranın taşınması ihalesinde de üst düzey görevlilere rüşvet verildiği, soruşturma kapsamında ortaya çıkarıldı. Karayollarının asfalt taşıma ihalesine Güneş Nakliyat firması dışında katılmak isteyenlerin engellendiği, görevliler tarafından bu şirkete uygun sözleşme şartları düzenlendiği belirlendi.

Güneşler Nakliyat'ın taşımakla yükümlü olduğu ve karayollarına teslim etmedikleri, buna rağmen taşıma ücretini aldıkları asfalt malzemesinin bir bölümünü kendi şantiyelerinde kullandıkları, bir bölümünü devletten yol yapım ihalesi alan şirketlere satarak çifte vurgun yaptığı bilgisine de ulaşıldı.

10 YILDA DEV TANKER FİLOSU

Edirne Polisi'nin yürüttüğü `Katran Operasyonu'nun göbeğindeki Güneşler Nakliyat firmasının sahipleri İrfan- İbrahim Güneş kardeşler, Batman'dan 10 yıl önce İzmit'e göç etti. Nakliye işine iki kamyonla başlayan Güneş kardeşler, kısa sürede 17'si kendilerine ait olmak üzere 30 tankerlik filoya ulaştı. Son yıllarda 10 milyon dolarlık yatırımlara girişen Güneş Kardeşler, hızla büyüyerek, İzmit bürokrasisinin yakından tanıdığı hatırı sayılır kişiler arasına girdi.

DUBLE YOLLARDAKİ ÇÖKMELERİN NEDENİ

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidara geldikten sonra, `Gidemediğin yer senin değlidir' sloganı ile başlattığı 15 bin kilometrelik duble yol projesinde, hizmete açılan yollarda meydana gelen çökmelerin de, kullanılan asfaltın hortumlanması ve eksik malzeme kullanımından kaynaklandığı öne sürüldü. Beyaz Enerji Operasyonu sonrasında, Kaçakçılık ve Organize Suçlarlarla Mücadele Daire Başkanlığı görevinden alınarak Edirne Emniyet Müdürlüğü görevine atanan Hanefi Avcı, son operasyonu ile bu kez karayolları içindeki şebekenin ortaya çıkarılmasına imza attı.

dha
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2007 Pazartesi 17:09:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?