27
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Dudak uçuklatan artış

Et fiyatlarında rekor artış

Ekonomik kriz ortamında alıcı bekleyen pek çok üründe fiyatlar taban yaparken et ve et ürünlerindeki yükseliş dudak uçuklattı.

Adana Kasaplar ve Tavuk, Balık Eti Satıcıları Odası Başkanı Murat Yağmur, canlı hayvan üretimi konusunda yaşanan plansızlık ve sahipsizlik yüzünden Türkiye'de kurbanlık koyun popülasyonunun hızla tükendiğini söyledi. Yağmur, kurbanlık koyunların azalması, fiyatların artması, satıcıların da peşin para ile büyük marketleri tercih etmesi yüzünden birkaç ay içinde 177 esnafın kepenk kapattığını, etin kilosunun 13-15 liralardan 23-25 liraya kadar yükseldiğini kaydetti.

Bu hızla devam etmesi durumunda yılbaşına kadar Türkiye'de kesilecek hayvan bulunamayacağı, etin kilosunun 35 lirayı bulacağı ve ülkenin ete muhtaç duruma düşeceği uyarısında bulunan Yağmur, dişi koyun kesiminin yasaklanması için de imza kampanyası başlattıklarını açıkladı. Yağmur, şunları kaydetti:

"Türkiye'de küçükbaş hayvancılık sahipsiz. Dişi koyun kesimi acilen durdurulmalı ve 5 yıl boyunca da yasaklanmalı. İlaveten Türkiye'den yurt dışına koyun-keçi ihracı da durdurulmalı ya da sınırlanmalı. Kurban büyüklüğüne ulaşmayan kuzuların kesimi de önlenmeli. Sesimizi duyurabilmek için bu konuda bir imza kampanyası açtık. Topladığımız imzaları Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in masasına koyacağız. Bu hızla giderse piyasada kasap esnafı kalmayacak, vatandaş da ete muhtaç olacak. Kurbanlıkların kilosu geçen yıl 5-6 lira idi. Bu yıl 15 lirayı bulacaktır."

Murat Yağmur, hazır kıyma satışının da yasaklanması çağrısında bulundu. Hazır kıymanın içinde nelerin bulunduğunu kimsenin bilemeyeceğini vurgulayan Yağmur, "Et vatandaşın gözü önünde kesilmeli, kıyılmalı. Hazır kıymanın içinde işkembe var, mumbar var, her şey var. Bunları renklendirmek için bici boyası kullanıyorlar" diye konuştu.




 

iha
Yayın Tarihi : 11 Ağustos 2009 Salı 14:29:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?