16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Dün 1 milyon varil petrol taşındı

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı Projesi'nde günlük 1 milyon varil petrolle tam kapasiteye ulaşıldığı bildirildi.

Botaş International Limited (BIL) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Salih Paşaoğlu, BTC Projesi'nde, dün 1 milyon varil petrol taşınarak tam kapasiteye ulaşıldığını belirtti. Bu kapasiteye ulaşmak için tüm pompa istasyonlarının birlikte çalıştığını ve saatte 6 bin 600 metreküp ham petrol basıldığını vurgulayan Paşaoğlu, 15 Haziran 2007 saat 21.00 ile 16 Haziran 2007 saat 04.00 arasında, 7 saat süreyle saatte 6 bin 650 metreküp ham petrol basıldığını kaydetti. Hattan geçen ham petrolün miktarının artmasının riskleri de artırdığını, dolayısıyla daha hassas, dikkatli ve daha özverili çalışılması gerektiğini belirten Paşaoğlu, işletme bakım maliyetlerinin de doğal olarak arttığını, ancak BIL personelinin buna hazır, artan miktarda petrolü başarıyla sevketmeye muktedir olduğunu ifade etti.

Hattan geçen petrolün miktarının artırılmasına paralel olarak Ceyhan İskelesi'nden yüklemenin de daha hızlı yapılabilmesi için gereken tedbirlerin alındığının altını çizen Paşaoğlu, "İskele yükleme kollarında proje değişikliği yapılarak, her iki rıhtımda, üç kolun aynı zamanda yükleme yapması sağlanmıştır. Her bir koldan yapılan yükleme miktarı saatte 3 bin 200 metreküpten 4 bin metreküpe çıkarılmıştır. Kollara besleme yapan ana vanada gerekli temizlik ve bakım yapılarak kapasitesi artırılmıştır" dedi.

Bugün 183. tankere 148 milyonuncu varil ham petrolün yüklendiğini vurgulayan BIL Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Salih Paşaoğlu, "Bugüne kadar yüklenen 148 milyon varil petrol için BIL'e 52 milyon dolar, Hazine'ye 30 milyon dolar gelir gelmiştir. Ayrıca BIL ve BOTAŞ, 11 milyon dolar liman hizmetleri geliri elde etmiştir. TPAO'nun geliri ise (1 varil petrolün fiyatının yaklaşık 60 dolar olduğu varsayımı ile) 580 milyon dolardır. Böylece Türkiye'nin geliri 670 milyon doları aşmıştır" diye konuştu.

Önümüzdeki yıl hattın yıl boyunca tam kapasiteyle çalışmasının beklendiğini ifade eden Paşaoğlu, şöyle devam etti:
"Bu takdirde yıllık gelir 1.6 milyar doları aşacaktır. Boru hattı kapasitesinin 1 milyon varilin üzerine çıkarılması, günde ilk aşamada 1.2 milyon varile, ikinci aşamada (Bazı istasyonlara bir ya da iki ilave pompa koyarak) 1.6 milyon varil kapasiteye çıkarılması için teknik çalışmalar sürmektedir. İkinci alternatif birkaç sene alacak, ancak ilk alternatif yıl sonunda hayata geçirilebilecektir. Hat, yıl boyunca günde 1.2 milyon varil kapasiteyle çalışırsa, Türkiye bundan yılda 2 milyar dolar gelir elde edecektir."

İHA
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2007 Cumartesi 15:21:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?