31
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Dünya Borsaları batıyor

Küresel resesyonun önüne geçilemediği sinyallerini alan küresel piyasalar 5.5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Fırsatçı Körfez sermayesinden ilk adım Citigroup'un yüzde 5 hissesine daha talip olan Suudi devlet fonundan geldi.

Dünyanın dört bir yanında reel sektörden gelen göz ardı edilmesi zor imdat çığlıkları, ardı ardına resesyona giren hükümetler ve devlet yardımından umudu kesmeye başlayan ABD'li otomotiv üreticilerinin yarattığı tedirginliğin ardından küresel piyasalarda son bir kaç haftadır süregelen düşüşler dün fırtınaya dönüştü. Dünya borsaları son 5 buçuk yılın dibine inerken, gelişmekte olan piyasaların borsalarındaki çakılmalar yüzde 4'ü aştı. Avrupa'da otomotiv ve perakende sektöründen gelen iflas ve işten çıkarma haberleri, Asya'da ise geçen hafta resmen resesyona girdiğini açıklayan Japonya'nın beklenmedik ihracat kaybı piyasaların katili oldu. Avrupa borsaları bir ara yüzde 3'e kadar kan kaybetti, Asya'ya ihracatı 6 yıl sonra ilk kez düşerek yüzde 4 gerileyen Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 7'lik düşüşle adeta komaya girdi. Hang Seng endeksi yüzde 4,04, Straits Times ise yüzde 3,10 çakıldı.
Merkez bankasının önceki gün yeni faiz indirimi sinyali verdiği İngiltere'de perakende sektörünün en önemli şirketlerinden WoolworthsL'in satılacağı dedikoduları ile FTSE 100 endeksi yüzde 3,26 değer kaybederken, Fransa'da otomotiv devi Peugeot'nun 3 bin 550 kişiyi işten çıkaracağı haberi ile CAC 40 endeksi yüzde 5,61 düştü. ABD'de Citigroup'un 52 bin kişiyi işten çıkarmasının etkisi henüz geçmeden dün beklentilerin üzerinde gelen işsizlik maaşı başvuruları ise piyasaları iyice gerdi. Önceki hafta 516 bin ile 2001'den bu yanaki en yüksek seviyesine çıkan başvurular, geçen hafta 542 bine fırlayarak 15 Temmuz 1992'den sonraki zirvesini yaptı. Beklenti, başvuruların 505 bin olacağı yönündeydi. 3 otomotiv devi GM, Chrysler ve Ford'un ABD Kongresi'ni 25 milyar dolarlık yardım paketi için ikna edeceğine ilişkin ümitler ise azalıyor. ABD Merkez Bankası'nın (FED) ise "Ekonomimizdeki çöküş 2009'un yarısına kadar düzelmez" demesinin ve büyüme tahminini yüzde 1,0-1,6 aralığından yüzde 0,0-0,3 seviyesine çektiğini açıklamasının ardından yıl sonuna kadar 50 baz puanlık bir indirime daha gitmesi bekleniyor.

Suudiler Citi'deki hissesini artıracak


Şimdi kendilerine ayrılan 700 milyar dolarlık kurtarma paketinin yarısını kullanmalarına rağmen toparlanamayan ABD finans sektörü yüzünü yeniden Körfez sermayesine dönmek zorunda kalabilir. Yani piyasalarda alınan tüm önlemlere, "ortak hareket" mesajı vermekten başka bir işe yaramayan G-20 toplantısına rağmen yaşanan yeni çöküşler, kısa vadede Körfez sermayesi için yeni bir fırsata dönüşebilir. Nitekim geçen yazki ucuz hisselerin en büyük avcılarından biri olan Abu Dabi Yatırım Otoritesi, Citigroup'un zor durumunu fırsat bilip dün bankadaki hisse payını artırabileceği yönünde bir açıklama yaptı.
Suudi prensi Alwaleed bin Talal'ın bankadaki hisselerini yüzde 4'ten 5'e çıkaracağı haberi ise ABD borsalarındaki daha sert inişlere set çekti. Çarşamba günü 8 bin puanın altından kapanan Dow Jones endeksi dün saat 17.15 itibariyle yüzde 2,58 geriledi. Geçen yaz Suudi Arabistan devletine ait Abu Dabi Yatırım Otoritesi, Citigroup'tan 7.5 milyar dolarlık hisse satın almıştı. Çarşamba günü Citigroup hisseleri yüzde 23 değer kaybetmiş, kapanışta bankanın piyasa değeri 34.9 milyar dolar olmuştu. Bu hesapla, Alwaleed'in en az 349 milyon dolar yatırım yapmayı planladığı tahmin ediliyor.

Hisse senedine yatırım riski rekor seviyede


Öte yandan çarşamba günü yüzde 23 değer kaybederek son 15 yılın en düşük seviyesinden işlem gören Citigroup hisselerinin iflas ihtimaline karşı alınan sigorta tahvili olarak görev yapan CDS tahvillerinin, 10 yıllık ABD Hazine tahvilleri ile arasındaki spread farkı 360 baz puana kadar fırlayarak rekor kırdı. Hisse senetleri piyasasındaki kayıplara karşı sigorta niteliği taşıyan CDS tahvillerinin spread farkını izleyen iTraxx Markit Crossover endeksi ise 922 baz puan ile rekor seviyeye fırladı. Yani hisse senetlerine yatırım yapma riski hiç olmadığı kadar yükseldi. CDS'ler bir iflas ihtimaline karşı yatırımcıya ödeme yaparak bir tür sigorta gibi çalışan türev enstrümanlar olarak biliniyor. CDS spreadlerinin genişlemesi ise yatırımcıların iflas ihtimaline karşı korunmak için daha fazla maliyet altında kalmayı kabul ettikleri anlamına geliyor.

Referans
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2008 Cuma 16:55:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?