22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Dünya borsaları sallanıyor

ABD borsaları sert düştü, dalga yayılıyor ...ABD'de başlayan dalga dünyayı etkisi altına aldı ...


Dünya borsaları sallanıyor. Borsalarda satışlar ABD'den Asya'ya, Avrupa'dan gelişen ülke borsalarına sıçradı. Satış dalgasının temel nedeni ise ABD'de kredi piyasasına ilişkin kaygılar ve şirketlerden gelen büyük zarar açıklamaları oldu.

ABD'de kredi piyasalarına dönük endişeler yeniden gündemde. Dünya borsalarında satış dalgası ABD'den başlayarak Asya, Avrupa ve gelişen ülkelere sıçradı.

ABD borsaları dün yılın en kötü günlerinden birini daha yaşadı. Dow Jones Endeksi tam 361 puan düşüşle yüzde 2.65 değer yitirdi. Bunun nedeni kredi piyasalarına ilişkin kaygılar ve şirketlerin açıkladığı büyük zararlar, hızla artan emtia fiyatlarının özellikle gelişmiş ülkelerde enflasyon kaygısını yeniden artırmasıydı.

Önce General Motors 3'üncü çeyrekte 39 milyar dolarlık vergi borcu olduğunun ortaya çıkması ve vergi hariç 1.6 milyar dolar zarar açıklaması şok etkisi yarattı.

ABD'nin 2'nci en büyük yatırım bankası Morgan Stanley, mortgage sektöründen kaynaklanan sorunlar nedeniyle 3.7 milyar dolar zarar beklediğini açıkladı. Zararın, Morgan Stanley'in 4'üncü çeyrek kazançlarını 2.5 milyar dolar azaltması bekleniyor.

Ayrıca New York başsavcılığının konut piyasasıyla ilgili inceleme başlatması ve inceleme kapsamında iki şirkete davet göndermesi satışları artırdı. Bütün bunların üzerine bir de Washington Mutual'ın kredi kayıplarındaki artışın ve piyasalardaki dalgalanmanın gelecek yıl da süreceği değerlendirmesi geldi.

ABD'deki düşüşler bugün Asya'da da etkisini gösterdi. Asya'da ortalama yüzde 3 seviyesinde düşüşler izlendi.

Dün 98 doları aşarak tarihi zirvesini gören petrol fiyatları bugün 96 dolara gerilese de yüksek seyrini koruyor. Altın ise 850 dolarlık zirveye doğru çıkışını sürdürüyor.

Yurtdışındaki bu olumsuz hava içeride de etkisini gösteriyor. Borsada dün başlayan düşüş bugün de sürdü. Güne 56 bin puan seviyesinden başlayan İMKB 100 Endeksi, 54 bin 400 puana kadar indi.

Borsada hızlı bir düşüş izlenirken, dolarda da yükseliş hakim. Dün 1.17 YTL sınırına kadar gerileyen dolar, bugün tekrar 1.18 YTL'nin üzerine çıktı. Hafta başından bu yana adım adım gerileyerek yüzde 16 seviyesine inen bono faizi de yeniden yüzde 16.4 seviyesine çıktı.

cnn türk
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2007 Perşembe 15:44:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?