18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Dünya borsalarına 140 milyar dolar akacak

14 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaşan global fonlar nakitle dolup taşıyor. Merrill Lynch’in raporuna göre bonodan umudu kesen fonlar hisse senedi piyasalarında fırsat arayacak.

Finans piyasalarını 140 milyar dolarlık fonun hangi piyasalara yöneleceği heyecanı sardı. Piyasalardaki belirsizlik nedeniyle yatırımlarını nakit olarak tutan 14 trilyon dolarlık yatırım fonları, nakitlerini yüzde 1 azaltıyor.

Bu da 140 milyar dolarlık yeni yatırım demek. Bono piyasaları aşırı değerli görüldüğünden en şanslı piyasa olarak hisse senedi borsaları gösteriliyor. Yatırım bankası Merrill Lynch’in ’Global Fon Yöneticileri Anketi’ önümüzdeki aylardaki beklentileri ortaya koydu. Ankete göre ABD seçimlerinin kesinlik kazanması piyasalardaki en büyük belirsizliklerden birini ortadan kaldırdı. Fonların müşterilerinin nakit oranını yüksek bularak yatırıma gidilmesi yönünde baskı yaptığı belirtiliyor.

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKE

Kasım ayı itibariyle 14 trilyon dolarlık toplam fonun yüzde 4.6’sının nakit olduğu bildiriliyor. Bu oran ekim ayında yüzde 4.4 seviyesindeydi. Ortalamada bu oranın yüzde 3.6 olduğu ve piyasalardaki belirsizlikler nedeniyle yükseldiği, üzerinde durulan nokta. Merrill Lynch’in anketi nakit tutma oranının azalacağını ve tarihsel ortalama olan yüzde 3.6 seviyesine ineceğini ortaya koyuyor. Fon yöneticilerinin risk alma isteğinde de artış görülüyor. Bono piyasaları aşırı değerli görüldüğünden en şanslı piyasa olarak hisse senedi piyasaları gösteriliyor. Buna göre dünya hisse senedi borsalarına 140 milyar dolarlık nakit girişin olması bekleniyor. ABD ve AB gibi gelişmiş piyasaların dışında gelişmekte olan ülkelerin de bu yatırımlardan pay alabileceği ifade edildi. Anket aylık olarak yayınlanıyor ve 300’ün üzerinde fonun yöneticisi ile görüşülerek hazırlanıyor. Ankete göre ABD ve AB piyasalarında ağırlık azaltılması görüşünde olan fon yöneticileri gelişmekte olan piyasalarda ve bir miktar da Japonya piyasalarında yatırımı uygun buluyor. AB hisse senetleri ABD piyasalarına göre daha çok tercih ediliyor.

aa
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2004 Perşembe 09:36:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?