19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Dünya ekonomisinin 2006 sürprizleri

150'ye yakın ülkede, 700 ofis ve 120 bin personeli ile faaliyet gösteren mali danışmanlık şirketi Deloitte'un, 'Küresel Ekonomik Görünüm 2006' raporu yayımlandı. Rapordaki tespitler şöyle:

Petrol fiyatlarındaki dalgalanma 2006'da da sürecek. Bu dalgalanma bazı petrol ihracatçısı ülkelerde üretim aksamalarına yol açabilecek.
Amerikan dolarının kan kaybı sürecek.
Küresel ekonomiyi tehdit eden korumacılık gelişmiş ülkelerin büyük bölümünde, özellikle de tarımda kendini göstermeye devam edecek.
ABD ile dünyanın geriye kalanı arasındaki büyük finansal dengesizlik, 2006 yılında da tedirginlik yaratmaya devam edecek.
Çin, satın alma gücü paritesi bazında, dünyanın ikinci büyük ekonomisi oldu. Döviz kuru politikası tüm dünyayı ilgilendiriyor. Ülkeye giren güçlü dolar akışı karşısında, Çin Merkez Bankası yuanı değerlenmeye bırakmak zorunda kalacak. Böyle bir gelişme iç dinamiklere dayalı büyümeyi ihracata dayalı büyümenin önüne geçirecek. Bu da Çinli şirketleri faaliyetlerinde daha etkin olmaya itecek. Ülke ekonomisi 2006'da alışılmış büyüme oranlarının bir miktar altına inebilirse de, uzun vadede Çin'in önü açık.
Üyeleri arasında uyumu yakalayamayan Avrupa Para Birliği zorlanacak.
15 yıldır durgunluk içinde olan Japonya, komşusu Çin'deki ekonomik canlılığın etkisiyle hareketlenmeye başladı.
Japon şirketleri ve bankaları bu uyanışı destekleyebilecek konuma geldi. Çin ve diğer Asya ülkelerinin yarattığı rekabet ise Japonya'nın önündeki imkânları sınırlıyor.
Milliyet
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2006 Salı 13:37:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?