22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Dünya hamsiyi keşfetti

Samsun'dan başta Avrupa ülkeleri, Japonya, Çin, Amerika, Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere dünyanın dört bir köşesine hamsi ihraç ediliyor.

Bu yıl hamsideki bolluk, Karadenizli balıkçıların yanı sıra ihracatçıları da sevindirdi. Samsun'dan her gün 5 ton hamsi başta İngiltere, Almanya, İspanya, İtalya ve Fransa gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Çin, Suriye ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne ihraç ediliyor. Soğuk hava depolarında şoklanan hamsi, marmelat ve konserve olarak dünya sofralarını süslüyor. Kilosu 1 ila 1.5 euro arasında satılan hamsi, ülkeye büyük bir döviz girdisi sağlıyor.

Son 5 yılda azalan hamsi ihracatının bu yıl yaşanan hamsi bolluğuyla birlikte yeniden arttığını ifade eden Samsun Su Ürünleri Komisyoncuları Başkanı Davut Kıyak, birçok ülkenin Karadeniz hamsisinin tadını yeni keşfettiğini, bu nedenle her geçen taleplerin arttığını söyledi. Karadeniz hamsisinin sararmadığını ve uzun ömürlü olduğunu vurgulayan Kıyak, hamsinin balık yağı ve balık unu olarak da ihracatının yapıldığını kaydetti. Davut Kıyak, av sezonunun sonuna kadar Samsun'dan 5 bin ton hamsi ihracatı yapmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2007 Çarşamba 11:47:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?