26
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Dünyada yılın girişimcisi

Dünyada yılın girişimcisi Çin’in oto camı kralı 

Ernst&Young Dünya Yılın Girişimcisi ödülü Çin’de sıfırdan otomobil camı üretimini başlatan Cao Dewang’ın oldu. Dewang’ın şirketi bugün alanında dünya dördüncüsü

Ernst&Young’ın düzenlediği Dünya Yılın Girişimcisi yarışmasını Çinli otomobil camı üreticisi Cao Dewang kazandı. Fuyao Cam Endüstrisi Grubu’nun kurucusu olan Dewang, hem iş hayatındaki başarısı hem de hayırseverliği ile 41 ülkenin girişimcisini geride bırakarak birinci oldu.

Dewang’ın 1985 yılında kurduğu Fuyao firması bugün Çin otomobil camı pazarının yüzde 70’ini elinde bulunduruyor. Fuyao, dünyada ise alanında 4’üncü büyük firma durumunda.
Çinli birinci Cao Dewang, çalışma hayatına çiftçi olarak başladı. Çin’in yurtdışından oto camı ithal ettiği bir ortamda, bu durumun önüne geçmek için 1985’te küçük bir fabrika kurdu.

372 milyon euro bağışladı
Otomobil camında bir dünya şirketi yaratan Dewang, hayırseverliği ile de ön plana çıktı. 2008 yılındaki Sichuan depremi mağdurlarına yardım için 15 milyon euro bağış yapan Çinli girişimci, bu yıl martta ise çok daha büyük bir yardımın duyurusunu yaptı. Dewang, Fuyao’daki hisselerinin yüzde 58.8’ini eğitim, sağlık, din alanında çalışacak, fakirlikle ve felaketlerle mücadele edecek bir yardım teşkilatı kurmak için bağışlamaya hazırlanıyor. Bağışın değeri ise 372 milyon euro civarında.

Sekiz dev üretici müşterisi
Dünya Yılın Girişimcisi ödülünü kazanmasına şaşırdığını söyleyen Dewang, “Yarışmada çok önemli girişimciler vardı. Şimdi daha iyi işler çıkarmak için üzerimde bir baskı oluştu. Daha başarılı olamazsam bu benim ve şirketim için utanç kaynağı olur” dedi.
Jürinin kendisini birinci seçmesinde şirketini sıfırdan bugünlere getirmesinin etkili olduğunu söyleyen Dewang şunları dile getirdi:
“Kapitalizm Çin’e geldiğinde hemen bu girişimi başlattım. 1985’te ülkedeki otomobil camlarının yüzde 100’ü ithaldi. Bugün ise ithal oranı yüzde 1’in altında. Şu anda Çin’de yüzde 70, dünyada yüzde 10 pazar payımız var.
Aralarında GM, Mercedes, Volkswagen ve Toyota’nın olduğu dünyanın en büyük 8 otomobil üreticisine cam yapıyoruz. Çin’de bağımsız yönetim kurulu üyesi olan ilk şirket biziz. Şirketimi büyütürken ABD ve Avrupa firmalarını yerinde inceledim. Bağımsız yönetim kurulu üyeleri barındırmanın sağlıklı bir şirket için önemini fark ettim. Bizden sonra borsaya kote firmalarda bu durum zorunluluk haline getirildi.”

‘GM batmaz, ödüle çağırdı’
Küresel krizle birlikte otomobil piyasasında yaşanan durgunluğun kendilerini etkilemeyeceğini de söyleyen Dewang şöyle devam etti:
“Biz düşen talebe göre esnek üretim yapabiliyoruz. En büyük müşterilerimizden GM şu an zorda ama ayakta kalmayı başaracak. Bize haziran başında ilk 10 tedarikçisinden biri olduğumuz için törenle ödül verecekler. Dükkânı kapatacak olsalar bizi oralara çağırmazlardı.”

 Yarışmanın tek kadın girişimcisi Türkiye’den

Eşi Yılmaz Yılmaz’la (sağdan dördüncü) birlikte Türkiye’yi temsil eden ve yarışmanın tek kadın girişimcisisi olan Gülden Yılmaz büyük ilgi gördü.

2009 Ernst&Young Dünya Yılın Girişimcisi Yarışması, 41 ülkeden 43 girişimcinin kıyasıya mücadelesine sahne oldu.
Milliyet gazetesi ve Ernst&Young’ın CNN Türk işbirliğiyle düzenlediği Yılın Girişimcisi Yarışması Türkiye finalini kazanarak Monte Carlo’daki dünya finalinde Türkiye’yi temsil etme hakkı kazanan Koton firmasının sahipleri Yılmaz Yılmaz ve Gülden Yılmaz tüm yarışma boyunca büyük ilgi gördü.
Gülden Yılmaz’ın 41 yarışmacı ülke içindeki tek kadın girişimci olması Yılmaz çiftine yönelik ilgiyi artırdı. Yılmaz Yılmaz şöyle dedi:
“Burada Türkiye’yi temsil ediyoruz. Bunu en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Gerisi çok önemli değil. Bu çok prestijli bir yarışma. Para kazanmak bir yere kadar. İnsan ticarette belli bir başarıdan sonra bunun tescilini istiyor. Modanın doğduğu yerlere moda satar hale geldik. Yarışma jürisinin en çok merak ettiği dükkân sayımızı nasıl artırdığımız oldu. 2000 yılında 10 mağazamız vardı. Bugün 207... Bu yıl Roterdam ve Mısır’da mağaza açarak bulunduğumuz ülke sayısını 23’e çıkaracağız. Fas, Tunus ve Bulgaristan mağazaları için de görüşmeler sürüyor.”
Gülden Yılmaz da yarışmanın kendilerine yeni ufuklar açtığını belirterek şunları söyledi:

“İş de bağladık. Kazak yarışmacı ülkesine Koton açmak istiyor. Çok ilgi çekiyoruz. Özellikle kriz bizim için fırsat oldu. Günde 45 yeni model mağazalarımıza giriyor. 49 lira gibi makul fiyatlarla bu kadar çeşit olunca başarıyı yakaladık. Krizde daha önce bize gelmeyen müşteriyi de kazandık. Krizde müşteri akıllı alışveriş yapıyor. Bunun avantajını gördük. Geçen yıl franchise dahil ciromuz 400 milyon liraydı. Bu sene ise 600 milyon liranın biraz altı olur.”

 

 

Milliyet
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2009 Pazartesi 18:20:03
Güncelleme :1 Haziran 2009 Pazartesi 18:34:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?