20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Dünyanın yükselen yıldızı Sudan

Türk işadamı için dünyada yükselen yeni pazar Sudan. Bu ülkede iş fırsatları neler, kimler için ne gibi cazip imkanlar sunuluyor?

Sudan Cumhurbaşkanı Ömer Hasan Ahmet El Beşir'in Türkiye ziyaretiyle gündeme gelen bu ülkede, daha çok müteahhitlik sektöründe faaliyet gösteren Türk firmaları, arazi kiralayarak tarımsal üretim yapıyor.

Türk firmalarının bugüne kadar yol, köprü ve konut başta olmak üzere Sudan'da gerçekleştirdikleri müteahhitlik projelerinin toplam değeri, 321 milyon dolar.

Sudan'da yatırımı olan Türk firmalarının en fazla faaliyet gösterdiği sektörler ise tekstil, mobilya, hazır beton, inşaat malzemeleri, demir çelik ve su sondajları.

Sudan Cumhurbaşkanı El Beşir'in, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Türkiye'ye geldiği ortamda, dünyanın en büyük 3'üncü gaz rezervine sahip ülkesi olarak nitelenen Sudan ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için, yoğun çaba gösteriliyor.

Türkiye'nin, Sudan ile ekonomik ve ticari ilişkileri özellikle son yıllarda büyük bir ivme kazanırken, Türkiye, Sudan'ın ihracatında yaklaşık 8 milyon dolar ile 22'nci sırada yer alırken, yaklaşık 217 milyon dolar ile Sudan'ın en çok ithalat yaptığı ülkeler sıralamasında 11'inci sırada bulunuyor.

SUDAN'DAKİ İŞ FIRSATLARI

Afrika kıtasında en geniş topraklara sahip olan Sudan, kısa ve orta vadede planlanan özellikle tarım ve enerji sektörleri ile sınai alandaki çeşitli altyapı projelerinin gerçekleştirilmesi için, girişimcilere önemli iş fırsatları sunuyor.

Sudan'da rafineri, demiryolu, otoyol, biyodizel, enerji altyapısı gibi bir çok yatırım imkanı da mevcut bulunuyor. Günde 600 bin ton varil petrol üretimi olan Sudan, Türkiye ile özellikle petrol konusunda işbirliğine de sıcak bakıyor.

Hızla büyümeye başlayan ekonomik ve ticari faaliyetlerini sürdürmek için, birçok mala ve yatırıma ihtiyaç duyan Sudan, ülkede bu malların üretimi ve sanayisi olmadığından söz konusu malları ithal ediyor.

Türkiye açısından Sudan, liman imkanları ve gelişme potansiyeli ile Doğu Afrika ülkelerine bir giriş kapısı konumunda bulunuyor.

Hem Afrikalı hem Arap ülkesi olarak nitelendirilen Sudan, COMESA (Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarı) ve aynı zamanda Arap Ligi üyeliği sayesinde Türk iş adamları için Afrika ve Arap pazarına açılan önemli bir kapı olarak değerlendiriliyor.

Sudan'da yapılacak yatırımlara sağlanan teşvikler ve muafiyetler Türk yatırımcıları için cazip görünürken, bu ülkede yapılacak yatırımlarda devlet birçok kolaylıklar sağlıyor ve on yıla varan vergi muafiyetleri sunuluyor.

Sudan müteahhitlik pazarı Türkiye açısından önemli bir potansiyel pazar niteliğinde bulunuyor. Özellikle 1999 yılından itibaren petrol çıkarılmaya ve ihraç edilmeye başlanması ile Sudan Hükümetince son derece zayıf olan altyapının güçlendirilmesine yönelik çalışmalar başlatıldı.

Bu kapsamda, ülkede başta yol, köprü, konut, baraj, elektrifikasyon projeleri olmak üzere, bir çok proje mevcut.

Yeni kara ve demiryollarının inşa edilmesi ve gerekli ekipmanların ve bu yollarda gidecek orta ve ağır vasıtaların ve yan sanayisinin ithalini de gündeme getiriyor.

Sudan hükümeti bölgesel kalkınma ve refahın yayılması hususunda nüfusun en
çok istihdam edildiği tarım alanlarında üretim artışlarını da amaçlıyor.

Türkiye'de gelişmiş halde bulunan tarım makinaları ve aletleri, zirai ilaçlar, gübre gibi sektörlerin Sudan'da pazar bulabileceği belirtiliyor.

Sudan Hükümeti pamuk yetiştirilebilecek arazileri yabancı şirketlere tahsis ederken, bu çerçevede, Türk firmalarının Sudan'da pamuk yetiştirilmesi konusunda yatırım yapabileceği düşünülüyor.

Sudan'da canlı hayvan kaynaklarının oldukça bol olması nedeniyle, Türkiye'deki deri sanayinin ham deri ve kösele ihtiyacını karşılamak için Sudan'daki kaynağı değerlendirmesi, sektör için üretim maliyetlerini düşürücü bir unsur olacak.

Gıda ve et işleme konusunda yapılacak yatırımlar da Türk firmaları için oldukça iyi fırsatlar oluşturuyor.

SUDAN'DAKİ TÜRK FİRMALARININ FAALİYETLERİ

Sudan'da yatırımı olan Türk firmalarının en fazla faaliyet gösterdiği sektörler ise tekstil, mobilya, hazır beton, inşaat malzemeleri, demir-çelik ve su sondajları olarak sıralanıyor.

Son yıllarda müteahhitlik sektörüne ağırlık verilirken, Türk firmalarının bugüne kadar başta yol, köprü ve konut olmak üzere Sudan'da gerçekleştirdikleri müteahhitlik projelerinin toplam değeri 321 milyon doları buluyor.

SUDAN'DA BİR KÖPRÜ HİZMETE AÇILDI, DİĞERİNİN TEMELİ ATILDI

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in 2007 Ekim sonunda gerçekleştirdiği gezi kapsamında, Sudan'ın Başkenti Hartum'da, Türk müteahhitleri tarafından Nil nehri üzerinde yaptırılan bir köprünün temeli atılırken, El Mek Nimir Köprüsü de hizmete açıldı.

Ayrıca, bir Türk firması tarafından, Sudan'da Dubaili bir yatırımcı grup tarafından satın alınan, kabası tamamlanan ve 55 milyon dolar maliyetli 20 katlı bir alışveriş merkezi yapımı işi de üstlenildi.

AA
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2008 Pazartesi 12:27:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?