15
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

DUY ile 1 YTL’ye elektrik

Yaz aylarında otoprodüktörlerin kilovatsaati 8.6 YKr olan elektriğin maliyetlerini artık karşılayamadıkları ileri sürerek üretimi durdurmalarının ardından Türkiye’nin 13 ilini karanlıkta kalmıştı. Daha sonraki günlerde de kesintiler devam etmişti. Hükümet bu sıkıntıyı aşabilmek için Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği’ni (DUY) yayımlamış ve özel üretim şirketlerinin sorunlarını bir parça olsun gidermişti.
FİYAT TEKLİFİ YAPILIYOR 

Bu yönetmeliğe göre Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ), her gün bir gün sonra özel şirketlerden ne kadar elektrik satın alacağını açıklıyor. Ve bu miktara göre bütün firmalar bir fiyat teklifi yapıyor. İhtiyaç olunan elektrik en ucuz teklifi yapan şirketlere veriliyor. Ancak bu uygulamada bazı özel sürekli olarak firmalar gün içinde en yüksek elektrik tüketiminin olduğu akşam saatlerinde teklif vermeye başladı. Ve 2006’nın son günlerinde ilginç bir gelişme yaşandı. TEİAŞ her gün düzenlenen bu ihalede 27 Aralık akşamı ortalama 18 - 19 YKr arasında satın aldığı elektriğin kilovatsaatini tam 114 YKr’ye satın aldı. Yani 1 YTL 14 YKr.

BARAJLARDA SU YOK

Türkiye Kojenerasyon Derneği Başkanı Özkan Ağış’ın verdiği bilgilere göre 27 Aralık akşamı Türkiye’nin en çok elektriği tükettiğine dikkat çeken Ağış, “Türkiye’nin kurulu gücünün 40.000 megawatt olduğu söyleniyor. 27 Aralık 2006 akşamı kullanılan kurulu güç 28.500 megawatt. Türkiye kurulu gücünü tam kapasite kullanamıyor. Çünkü hem barajlarında su yok hem de rahebilitasyona ihtiyaç var. Bunun için de kriz kapıda” diyor. 27 Aralık akşamı fiyatın 114 YKr’ye fırlamasının önemli bir gösterge olduğunun altını çizen Ağış, Kaliforniya’da yaşanan elektrik krizinin de bu şekilde yaşandığını kaydetti.

İTHALAT DA YAPAMAYIZ

TÜRKİYE’nin ithalat yapabilecek durumda da olmadığını belirten Ağış, “Şu anda çevremizdeki hiçbir ülkeden ithalat yapamayız. Çünkü onların elektrik ihtiyacı bizden daha fazla. Kendi kendimize bu sorunu halletmek zorundayız. Eskiden Bulgaristan ve Rusya’dan alabiliyorduk. Ama bugün Bulgaristan bizden elektrik talep ediyor. Kilovatsatini 4.5 sentten versek satın alacaklar. Rusya’da bugün satabilecek durumda değil. Zaten Gürcistan üzerinden satabilir. Orası da karışık bir bölge” dedi. Nükleer santral gibi yatırımların da Türkiye’nin sorununu gidermeyeceğini kaydeden Ağış, “Böylesi yatırımlar 7-8 yılda yapılabiliyor. Türkiye’nin ise 1 - 2 yıl içinde yeni tesislere ihtiyacı var. Bunun da en kolay yolu. Doğalgaz santralı kurmak. Orada da doğalgaz maliyetleri 1 m3 başına 2004 Mart ayında 16 sent/dolar iken şimdi 31 sent/dolar oldu. Yani yüzde 95 arttı” dedi.

4 YILDIR YATIRIM YOK

2002 yılından bu yana her yıl ortalama 3 bin 500 megawattlık yeni yatırım yapılması gerekirken hükümetin hiçbir yatırım yapmadığını çünkü kamunun çıkarılan yasa ile enerji yatırımlarından elini çektiğini kaydeden Özkan Ağış, “Özel sektörün bu yatırımları yapacağı söylendi. Ancak özel sektörün bu yatırımları yapabilmesi için uygun yatırım ortamının olması gerekir. Ayrıca her yıl 5 milyar dolar yatırım yapılması gerekiyor. Türkiye’de bu yatırım yapabilecek sermaye birikimi de yok” dedi. Hükümetin iktidara geldiği dönemde elinde fazla elektrik üretim kapasitesi bulduğunu ve tabloyu şirin göstererek kendi dönemini atlattığını ve geleceği düşünmediğini ifade eden Ağış, “Elektrik üretim ve tüketimi tablosuna göre 2007 yılından itibaren ürettiğimiz elektrik bize yetmeyecek” dedi.


Evrim ERGİN/Akşam
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2007 Cumartesi 10:27:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?