22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Eczane dışında ilaç satılmayacak

Basında 'Eczane sınırlaması kalkıyor, marketler de ilaç satacak' şeklinde yer alan haberler, Sağlık Bakanlığı tarafından yalanlandı.

Sağlık Bakanlığı'nca, 1262 sayılı 'İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu'nun yürürlükten kaldırılmayacağı, bu kanun kaldırılsa bile ilaçların eczane dışında satılmasının mümkün olmadığı bildirildi.

Bakanlık açıklamasında, ''İlaçla ilgili düzenlemeleri içeren mevcut taslakla Bakanlığın ilaç fiyatlarını belirleme yetkisi sona ermeyecek, aksine halkımızın ilaçlara kolay ulaşabilmesi için düzenlemeler geliştirilecektir'' denildi.

Açıklamada, hala Başbakanlık'ta bekleyen 6197 Sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı taslağındaki, Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun'un 28'inci maddesini değiştiren 7'nci maddeye de yer verildi.

Söz konusu madde şöyle:

''Sağlık Bakanlığı'ndan izin/ruhsat veya fiyat alınarak üretilen veya ithal edilen teşhis, tedavi ve korunma amaçlı kullanılan beşeri tıbbi ürünler, Sağlık Bakanlığından izin alınmış ve destekleyici amaçla kullanılan ürünler, ilaç niteliğindeki bitkisel drog ve tıbbi ürünler, ofisinal ilaçlar, homeopati ürünleri, enteral beslenme ürünleri dahil özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar, tıbbi amaçlı bebek mamaları ile ilaç olarak kullanımı bilimsel ve klinik olarak kanıtlanmış ancak reçeteye tabi olmayan ürünler, çocukların anne sütü ve beslenme yetersizliğinde kullanılan mamalar ile erişkinlerin metabolizma bozukluklarında kullanılan tüm destekleyici ürünler, münhasıran eczanede satılır. Ayrıca veteriner tıbbi ürünler, eczacılık ve ziraatta kullanılan kimyevi maddeler, beslenme destek ürünleri, ıtriyat, kozmetik, parfümeri, medikal malzemeler ve tanı ve teşhis amaçlı malzemeler de eczanelerde satılabilir.''

Buradaki 'münhasıran' ifadesiyle ilaçların sadece eczanede satılabileceği hükmünü içeren bir başka yasa maddesinin getirildiğine işaret edilen açıklamada, ''Yani 1262 sayılı Kanun kaldırılsa bile ilaçların eczane dışında satılması mümkün değildir. Bakanlığımızın görüşü de ilaçların sadece eczanelerden satılması yönündedir'' denildi.

Açıklamada, buna göre, 984 sayılı 'Ecza Ticarethaneleriyle Sanat ve Ziraat İşlerinde Kullanılan Zehirli ve Müessir Kimyevi Maddelerin Satıldığı Dükkanlara Mahsus Kanun' ve 1262 sayılı 'İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu'nun yürürlükten kaldırılmayacağı bildirildi.

Reklam yasağı kaldırılmayacak

Sağlık Bakanlığı'nca 2004 yılında yürürlüğe konulan İlaç Fiyat Kararnamesi ile ilaç fiyatlarında önemli oranda indirimler yaşandığı ve böylece ülkenin yılda 1 milyar YTL civarında bir tasarruf sağladığı belirtilerek, taslakla haberde iddia edildiği gibi ilaçlar için uygulanan reklam yasağının da kaldırılmayacağı bildirildi.

Açıklamada, ''İlaçların sadece bilimsel dergilerde ve yine sadece sağlık personeline tanıtımı dışında bir reklama Bakanlığımızca müsaade edilmemektedir'' denildi.
aa
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2007 Perşembe 18:50:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?