26
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Ege'de Heidi'nin keçilerine rağbet

Heidi'nin keçileri Egeli yatırımcının yeni gözdesi

Modern hayvancılık yatırımlarının hızla arttığı Ege'de son moda Saanen ırkı keçi yatırımı. Süt verimi yerli ırktan 6 kat fazla olan Saanen ırkı keçi sütü besin değeri çok yüksek olduğu için büyük talep görüyor.

Asıl vatanı Alp Dağları olan ve çizgi film karakteri Heidi'nin keçileri olarak bilinen Saanen ırkı keçiler yatırımcının yeni gözdesi. Süt verimiyle yerli keçi türlerine göre daha kazançlı olan Saanen ırkı keçiler için Ege bölgesinin iklim ve arazi yapısının uygun olması bu yöndeki yatırımları artırdı.
Saanen ırkı keçi yetiştiriciliğinin, orta vadede büyük bir sektör yaratacağını ifade eden İzmir İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Özer Türer, bu keçilerin Anadolu'da parlak bir geleceğinin bulunduğunu söyledi.
Yetiştiricinin 100 yerli türden elde edeceği verimi 30 Saanen keçisine bakarak sağlayabileceğine dikkat çeken Türer, Saanen keçilerinin büyük baş hayvancılığa göre 3-4 kat daha kârlı bir yatırım olduğunu dile getirdi. Türer, "Özellikle küçük yatırımcı açısından keçi çok daha kârlı bir yatırım alanı. 2 inek alacağınız parayla 15 keçi alırsınız. İkisini karşılaştırırsak 6 yıl içinde sorunsuz bir üreme programı sonrası elinizdeki keçi sayısı 564, inek sayısı 15'e ulaşıyor. Hayvan varlığınız keçide 461 bin TL, inekte 60 bin TL'ye geliyor. Bu keçilerden elde ettiğiniz süt 400 ton olurken, ineklerden alınan süt 90 ton civarında kalıyor. Keçi sütünün kilogramı 1 ile 1,5 TL arasında değişiyor. İnek sütü ise şu anda yaklaşık 42 kuruş. Tüm bu veriler alt alta konduğunda Saanen'in en kârlı hayvancılık yatırımı olduğunu görebiliriz. Bu nedenle birçok yatırımcı Saanen yatırımına geçmeye başladı" dedi.

Her beyaz keçi Saanen değil
Türkiye'de Saanen keçi sayısının yetersiz olduğunu, bu nedenle istenen büyümenin bir türlü gerçekleşmediğini söyleren Türer, şu anda Türkiye'de yaklaşık 5 bin baş Saanen keçisinin bulunduğunu belirtti. Türkiye genelinde yaklaşık 10 çiftliğin bulunduğunu belirten Türer, gelecek dönemde Ege Bölgesi'nin uygun arazi yapısı ile birlikte bu alanda yeni yatırımların yapılacağını kaydetti. Türer, "Bu hayvanlar için ırk ıslahı tamamlanmış yavru buluyorsanız sorun yok. Türkiye'de ıslahı tamamlanmış keçi bulmak çok zor. Sadece rengi beyaz diye bu Saanen ırkı keçi demek ile olmuyor. Ege Üniversite'sinde bu yönde çalışmalar var" dedi.

Keçi sütü tesisi kuruyor
Ege Bölgesi'nde sadece keçi sütü işleyen bir mandıranın bulunmadığını anlatan Türer, "Benim çiftliğimde şu anda yaklaşık bin 700 Saanen keçisi var. Hedefimiz bunu 5 bine çıkarmak. Bu yönde ıslah çalışmaları yapıyoruz. Ayrıca çiftlik yakınlarında 70 ton kapasiteli keçi sütü işleme tesisi kurduk. Bunun için 1,5 milyon TL'lik yatırım yaptık. Keçi yatırımları ile birlikte toplam yatırım tutarımız 4 milyon TL'yi buldu. Tesisi, hayvan varlığımız 5 bine çıktığı zaman devreye sokacağız. Bu sektörün geleceği çok parlak. Biz de bu doğrultuda gerekli yatırımları yaptık" diye konuştu.

4 firmanın yatırım kararı var
Avustralya'dan büyük baş hayvan ithalatı yapan Austock Exports Türkiye yöneticilerinden Maral Öğün de, Saanen ırkı keçiye olan talebin artmasıyla birlikte keçi ithalatına da başladıklarını söyleyerek, şu anda Saanen ırkı keçi yetiştiriciliği konusunda yatırım kararı alan 4 firmanın bulunduğunu belirtti. Öğün, "Bize bir çok talep geliyor ama 4 firma ciddi olarak bu alanda çalışıyor. Gerekli incelemeleri yaptık. Gerekli izinleri aldık. Bu yatırımların her biri ortalama 2 bin adetlik projeler. Yatırımcılardan biri Baltalı Grubu. Ayrıca Gebze'den bir yatırımcı var. Mado markasıyla dondurma üretimi yapan Yaşar Dondurma ve Gıda Sanayi'nin çok ciddi yatırım düşünceleri var. Biz Saanen keçilerini Avustralya ve Yeni Zelanda'dan getireceğiz" dedi.
Öğün, Saanem ırkı keçileri sütün yanında damızlık olarakta değerlendirmenin mümkün olduğunu belirterek, "Yavrularını satarak sütten daha kârlı bir iş yapma imkanı var. Herkes 1-1.5 TL'lik süt fiyatına odaklanmış durumda. Türkiye bu işi daha organize yaparsa Rusya gibi çevre ülkelere buradan ihracat yapma imkanı da var" diye konuştu.


Dağ keçisinin tahtına Saanen geçiyor
Egevet Hayvancılık Genel Müdürü Tahir Yavuz, ormana verdiği zarar nedeniyle sayılarının 1 milyona kadar düşürülmesi planlanan yerli keçi türlerinin yerini Saanen ırkı keçilerin almaya başladığını söyledi. Saanen tipi keçi ithalatının deli dana ve mavi dil hastalığı nedeniyle bir tek Avustralya'dan yapıldığını söyleyen Yavuz, Ege Üniversitesi'nde başlayan projeyle damızlık safkan hayvanlar yetiştirilerek, iç ve dış piyasaya sunulacağını söyledi. Yavuz, "Bizde bu projede yer alacak 50 keçi ve 5 teke ithal ettik" dedi.
Saanen ırkının gelişimiyle keçi sütünün işlenmesi için yeni tesislerin kurulacağını ve ülkede önemli bir sektörün oluşacağını tahmin ettiklerini söyleyen Yavuz, bir çok yatırımcının bu alandaki olanakları incelediğini belirtti. Yavuz, "Bir çok mandıra keçi sütünü almak için üreticiye sezon öncesi kaparo veriyor. Keçi sütüne verilen önem her geçen gün artıyor. Şu anda sektörde en aktif Özer Türer, Baltalı Grubu ve Bolu'daki Bolona. Bunları yeni yatırımcılar takip edecektir" diye konuştu.
Egevet Genel Müdürü Yavuz, küresel ekonomik kriz öncesi Saanen keçisine ilginin daha yoğun olduğunu söylerek, pek çok kişinin bu alana yatırım için kendilerinden görüş istediğini, ancak krizle birlikte yatırım düşüncelerinin yavaşladığına dikkat çekti.


SAANEN KEÇİ YATIRIMLARI
* Baltalı Grubu Seferihisar'da 100 dönüm alan üzerinde 400 Saanen keçisiyle bir çiftlik oluşturdu. Şirket Menderes ilçesinde bir işleme tesisi kurmayı planlıyor.
* 2002 yılında Seferihisar'da 20 hayvanla bir çiftlik kuran ve bugün yaklaşık bin 700 adet keçiye ulaşan Türer AŞ'nin Yönetim Kurulu Başkanı Özer Türer, bölgede 70 ton kapasiteli keçi sütü işleme tesisi kuruyor.
* Ege Üniversitesi'nde başlatılan proje ile damızlık safkan hayvanlar yetiştiriliyor. Bu hayvanların iç ve dış piyasaya sunulması hedefleniyor.

Modern hayvancılık yatırımlarının hızla arttığı Ege'de son moda Saanen ırkı keçi yatırımı. Süt verimi yerli ırktan 6 kat fazla olan Saanen ırkı keçi s...
)
 

Referans
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2009 Çarşamba 00:01:06
Güncelleme :18 Şubat 2009 Çarşamba 00:15:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?