22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

EGO iki yıl içinde özelleştirilecek

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 'Doğal Gaz Piyasası Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'u onayladı. Yasa ile Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne EGO'nun gaz bölümünü özelleştirmesi için 2 yıllık yetki verildi.

Bu süre içinde özelleştirmenin gerçekleştirilememesi durumunda dağıtım şirketi hisselerinin yüzde 80'i Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na devredilecek. Özelleştirme sonucu elde edilecek gelirden EGO'nun, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar BOTAŞ'a olan doğalgaz borçları 1 ay içinde tek kalemde ödenecek. BOTAŞ'ın alacağını oluşturan tüm borçlara ait faizler ve cezaları silinecek. Söz konusu karar, "Biz faizle kredi buluyoruz. EGO borcunu faiziyle ödesin." talebinde bulunan BOTAŞ'ı hareketlendirdi.

Tahsilat yapamadığı için yurtiçinden 1 milyar dolarlık kredi alan ve 1 milyar dolarlık yurtdışı kredisi için de yönetim kurulunun onayını bekleyen BOTAŞ, bu krediler için ödenmesi gereken yaklaşık 500 milyon YTL'lik faiz yükünü vatandaşın faturasına yansıtmayı planlıyor. Faiz yükünü doğalgaz maliyetlerine yansıtacaklarını vurgulayan yetkililer, "Son altı ay içerisinde petrol fiyatlarının gerilemesine rağmen faiz yükünü doğalgaz alım maliyetlerine yüklediğimiz için indirim yapamadık. Tüketiciye üstü kapalı zam yaptık. Bin metreküp gaz için vatandaş fazladan 5-6 dolar ödemek zorunda kaldı." dedi.

Satış geliriyle BOTAŞ'a olan borç 1 ayda ödenecek

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, Sezer'in, "Doğalgaz Piyasası Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"u yayımlanmak üzere Başbakanlık'a gönderdiği bildirildi. Özelleştirme sonucu elde edilecek gelirden EGO'nun düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar BOTAŞ'a olan doğalgaz borçları 1 ay içinde tek kalemde ödenecek. Ancak BOTAŞ'ın alacağını oluşturan tüm borçlara ait faizler ve cezaları silinecek. Kalan özelleştirme geliri Ankara Büyükşehir Belediyesi bütçesine gelir kaydedilecek. Bu para üzerinde, Büyükşehir Belediyesi veya bağlı kuruluşlarının diğer borçları gerekçe gösterilerek herhangi bir kamu kuruluşunca haciz veya kesinti işlemi yapılamayacak.

Bu para Ankara Metrosu ve Ankara şehri ulaşım altyapı yatırımları için kullanılacak. Kanuna göre Ankara Büyükşehir Belediyesi, yasa yürürlüğe girdikten 3 ay sonra doğalgaz dağıtım faaliyetini yürütecek yeni bir şirket kuracak. EGO'nun mülkiyet ve işletmesinde bulunan doğalgazın şehir içi dağıtımı ile ilgili tüm altyapı tesisleri, varlıklar, menkul ve gayrimenkul mallar ile borçlar ve her türlü haklar yeni kurulan şirkete devredilecek. Bu şirkete Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından 30 yıllık dağıtım lisansı verilecek. Botaş, borçlarını tahsil edemediği için geçen yıl bankalardan kredi çekmişti. Botaş'ın 2007 yılı içinde ödemesi gereken kısa vadeli kredi borçları için 2 milyar YTL'nin üzerinde finansmana ihtiyaç duyacağı belirtiliyor. Bunun yanında gerekli fiyat ayarlamalarının yapılmaması durumunda da 1,5 milyar yeni lira civarında zarar edeceği ifade edilen şirketin, yaklaşık 500 milyon dolar da yatırıma ihtiyacı olduğu belirtiliyor. Yetkililer bu yıl Botaş'ın 4 milyar yeni liradan fazla finansmana ihtiyaç duyduğunu aktarıyor.

BOTAŞ'IN ALACAĞI 9 MİLYAR YENİ LİRAYI GEÇTİ

Kurum - Miktar

Elektrik Üretim AŞ 8 milyar YTL

EGO (Ankara) 1,1 milyar YTL

İZGAZ (İzmit) 81 milyon YTL

Hamitabat Elektrik 50 milyon YTL

Yap İşlet Devret (YİD) 9 milyon YTL

Zaman
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2007 Salı 02:58:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?