20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Eker: Buğday ve pirinçte sorun yok!

Antalya'da düzenlenen Uluslararası Veteriner Halk Sağlığı ve Gıda Güvenliği Kongresi, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in de katılımıyla başladı.

Veteriner hekimlerinin özlük haklarının düzeltilmesi için çalışma yaptıklarını belirten Bakan Eker, "Buğday ve pirinç fiyatları yükseldiyse bunun sebebi enerji tarımı dediğimiz bir olguyla karşı karşıya gelmemizdir" dedi.

Kundu'da gerçekleştirilen kongreye, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in yanı sıra uluslararası gıda sağlığı örgütleri temsilcileri ve çok sayıda veteriner katıldı. Toplantıda yaptığı konuşmada hububat fiyatlarına değinen Bakan Eker, "Buğday 1 yıl içinde 200 dolardan 500 dolara çıktıysa, mısır ve pirinçte benzeri yükselişler olduysa bunun temel sebeplerinden bir tanesi enerji tarımıyla karşı karşıya kalmamızdır. Bir diğer sebebi ise artan refah ile birlikte toplumların geleneksel gıda tüketim
alışkanlıklarını değiştirmeleri, hayvancılık ve hayvansal ürünlere olan talebin artmasıdır. Kimyasal gübre fiyatları son 1 yıl içerisinde astronomik denilecek düzeyde artış gösterdi. Bununla ilişkili olarak uluslararası ticaretteki taşımacılık ücretleri arttı. Temel gıda maddelerinin artması birçok sektörü ve adeta domino tesiriyle bütün insanlığı önemli şekilde etkilemektedir" dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı olarak sektörle ilgili stratejilerini gözden geçirmeleri gerektiğini belirten Bakan Eker, "Bakanlık olarak tarımı günübirlik politikaların uygulama alanı olarak değil, stratejik ve iktisadi değeri olan bir sektör olarak tanımlamaktayız. Bütün bu gelişmeler tarımda bir paradigma değişikliğini gerekli kılmaktadır. Biz de tarımın bu yeni paradigmasını gıda güvencesinden güvenliğine, enerjiden sanayiye, tarımsal girdilerden nihai tüketime kadar tarımın bir bütün olarak algılanması ve her unsurun en iyi şekilde yönetildiği bir sektör olarak ele alınması mecburiyetinin olduğunu düşünmekteyiz. Ankara'dan tarım sektörünün sorunlarının belirlenmesi veya bu sorunların çözümünü merkezden oluşturmak yerine sektörün bütün paydaşlarının sorunu tanımlama biçimini dikkate alıp, ortak çözüm arayışına girdik. Bu çerçevede Türkiye'deki en büyük anket çalışmasını yaptık. Anketle 34 bin 500 çitçi, 10 bin 500 tüketici ile 8 bin tarım çalışanının görüşleri doğrultusunda tüketici algıları ve üretici beklentileri ve kurumsal motivasyonu ölçme imkanına sahip olduk" diye konuştu.

Dünyada tarım sektöründe yeni kavramların olduğunu söyleyen Bakan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünyada tarım sektöründe yeni kavramlar var. Bu daha önceki kavramların değerini ortadan kaldırmıyor. Artık tüketici odaklı tarımdan, gıda güvenliği ve güvencesinin mutlaka içinde yer aldığı bir tarım sektöründen bahsetmemiz gerekiyor. Dünya ülkeleri topraksız, organik, enerji tarımı, fonksiyonel gıdalar, tarımdaki biyoteknolojik yöntem, e-tarım, e-pazarlamadan, ışınlanmış gıdalar, dikey tarım, sürdürülebilir tarımdan bahsediyor. Bütün bunları biz de dikkate alıyoruz."

Konuşmasının sonunda veteriner hekimlere de müjde veren Bakan Eker, "Veteriner hekimlerimizin özlük haklarının düzeltilmesi yönünde bir çalışma yapıyoruz. Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı ile görüşmekteyim. Umarım en kısa sürede veteriner hekimlerin özlük haklarını düzelteceğiz. Bu müjdeyi de buradan vermek istedim" dedi.

...
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2008 Cumartesi 17:35:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?