19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Eker: Hiçbir entegre tesiste kuş gribi görülmedi

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye`de kanatlı ve kanatlı ürünleri üreten hiçbir entegre tesiste şu ana kadar kuş gribi görülmediğini belirterek, hükümet olarak, ekonomik kayba uğramamaları için bu sektörü desteklediklerini söyledi.

Televizyon Yayıncıları Derneği`nin, Ceylan Intercontinental Otel`de kuş gribiyle ilgili düzenlediği toplantıya, Devlet Bakanı Beşir Atalay, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile derneğe üye televizyon kanallarının üst düzey yöneticileri katıldı.

Eker, burada yaptığı konuşmada, kuş gribinin, özellikle göçmen kuşların taşıyıcısı olduğu bir hastalık olduğunu anlattı.

Türkiye`de bugün itibariyle 300 milyon kanatlı hayvan bulunduğunu, bunların yüzde 80`inin entegre tesislerde olduğunu ifade eden Eker, Türkiye`nin hiçbir entegre tesisinde şu ana kadar bu hastalığın görülmediğini vurguladı.

Eker, ``Bu da, alınan tedbirlerin yerinde olduğunu, şu ana kadar bir sorun olmadığını gösteriyor`` dedi.

Kuş gribinin özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kırsal alanda kişisel ihtiyaç için beslenen ve serbestçe dolaşan tavuklardan kaynaklandığını ifade eden Eker, bu virüsün sıcakta öldüğünü, dezenfektanlara karşı hassas olduğunu ama soğuğa dayanıklı olduğunu ifade etti.

Eker, ``Yani kış şartları, kar, virüsün uzun süre yaşaması için uygun zemin oluşturuyor`` diye konuştu.

Türkiye`de tavukçuluğun 2.5 milyar dolar yatırım hacmi olan bir sektör olduğunu ifade eden Eker, ``Bu önemli bir potansiyel ve bunlarda herhangi bir hastalık görülmedi. Ama bu sektör psikolojik ortamdan etkilendi, insanlarda hassasiyet oluştu ve satışlar düştü`` dedi.

Bakan Eker, kendisinin de katıldığı, Avrupa Komisyonu ve Dünya Bankası tarafından Çin`de ortaklaşa düzenlenen kuş gribiyle mücadeleye yardım konulu toplantıda, Türkiye`ye 1 milyar doları hibe olmak üzere 1.9 milyar dolarlık yardım taahhüdünde bulunulduğunu ifade ederek, bu yardımın nasıl kullanılacağı konusunda bir kesinlik olmadığını kaydetti.

Devlet Bakanı Beşir Atalay da Hükümet olarak kuş gribi konusunda baştan beri bilinçli şekilde şeffaf bir politika seçtiklerini belirterek, ``Bunun faydalarını gördük. Çünkü toplum sağlığı, şakası yok`` dedi.

Kuş gribinin, toplum sağlığını ilgilendirdiği için giderek önem kazandığını dile getiren Atalay, şunları kaydetti: ``Hükümet olarak, bu süreç iyi izlendi mi, bunun sonuçları neler olabilir, hangi konularda olumsuz sonuçlar var, neler olabilir, bunları değerlendiriyoruz. Bu konuda baştan beri Hükümet olarak şeffaf bir politika seçtik. Bilinçli olarak bunu seçtik. Hem titiz, hem de şeffaf politika izledik. Bunun faydalarını gördük. Çünkü toplum sağlığı, şakası yok. Gerekli bilgilendirmeler yapılmalı. Hem kendi medyamızda, hem de yabancı medyanın biraz abartılı yayınları hepimizi düşündürdü, rahatsız olduk.`` Beyaz et sektörünün büyük ve karmaşık bir sektör olduğunu dile getiren Atalay, bu konuda toplumda psikolojik bir hassasiyetin doğduğunu, bunun da tüketimi etkilediğini bildirdi.

Atalay, entegre tesislerde hiçbir sorun bulunmadığını ifade ederek, ``Bu, yumurtaya kadar uzandı. Dolayısıyla bu psikolojik atmosferi gidermek için biz de çalışıyoruz`` dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ da kuş gribine dünyanın farklı bir bakış açısı bulunduğunu dile getirerek, bu hastalığın Türkiye`de görüldükten sonra dünya gündeminde de önemli ölçüde yer aldığını hatırlattı.

İlk başta hayvanlarda görülen kuş gribinin bugüne kadar 150 kadar insanda da bulunduğunu belirten Akdağ, ``Bütün dünya bir şekilde kanatlı hayvanlardan insanlara bulaşabilen, sayıca çok olmasa da bulaştığı zaman da ölüme yol açan bu virüsün değişime uğrayarak insandan insana bulaşmasından korkuyor. Dünyanın meseleye önem vermesinin en önemli nedeni bu`` diye konuştu.
.
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2006 Cuma 21:51:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?