22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Ekmeğe zam sinyali!

Türkiye Ziraatçiler Derneği'nin ekmek zammı ile ilgili açıklamasının ardından Federasyon Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Balcı, Ziraatçiler Derneği'nin ekmek zammıyla ile ilgili açıklama yetkisi olmadığını savunarak, "Yaptığı açıklamadan ötürü dernek hakkında dava açacağız. Ayrıca verilen bilgilerde doğru değil" dedi. Kanunda zamma itaraz edecek kurumların belli olduğunu belirten Balcı, Ziraatçiler Derneği'nin belediye ve valiliklerin görevlerini üstlendiğini savundu.


Balcı, Ankara'da ekmeğe, Türkiye'de yapılan zamdan 10 ay sonra yapıldığını belirterek, "2004 yılından beri Ankara'da ekmeğe zam yapılmamıştı. Yapılan zam oranı yüzde 33. Bunu yıllara oranlarsak yüzde 8 olmaktadır. Bu sürede işçi ücretleri, maya, un ve tuza çok daha fazla zam yapıldı. Bu kadar ay Ankara'da zam yapılmamış olması fırıncı esnafımızın fedakarlığıdır" diye konuştu.
Toprak Masulleri Ofisi'nin (TMO) her yıl 1-2 milyon ton arasında buğday stoku yaptığını, ancak bu yıl 200 bin ton emanette buğday stoku bulunduğuna dikkat çeken Balcı, TMO'nun bu stok ile buğday ve un fiyatlarında düzenleyici rol oynayamayacağını söyledi.


Balcı, TMO'nun buğday alımı ile un fiyatlarında iyileştirme yapması gerektiğini belireterek, "İyileşme olmazsa, işçi ücretleri ve elektrik zammıda düşünülürse ekmeğe yüzde 10 daha zam olacaktır. Un fiyatında iyileşme olursa bu zam bir müddet gecikecektir" dedi.


"YANAN EKMEK HABERLERİNİ İKİ AYRI EKMEĞİ YAKARAK YALANLADI"
Zammın ne zaman olacağı konusunda bir soru üzerine Balcı, yüzde 10'luk ekmek zammının yıl sonunda ya Aralık başında ya da 2008 yılı başında olabileceğini belirtti. Tarım Bakanlığı'nın buğday fiyatı konusunda geçmiş yıllarda yaptığı önleyici çalışmaları bu yıl yapmadığını iddia eden Balcı, "Tarım Bakanı geçmiş yıllardaki çalışmaları yapsın diğer ayarlamasını bize bıraksın" dedi.
Kamuoyunda ekmek içlerinin daha beyaz olması için insan sağlığına zararlı yanıcı katkı maddeleri kullandıklarına yönelik iddiaların hatırlatılması üzerine Balcı, basın mensuplarının gözü önünde iki ayrı ekmek içini çakmak ile yakmaya çalıştı. Ekmeklerin yanmadığını gösteren Balcı, "Biz yanan ekmek bulamadık. Yanan ekmekleri bize göndersinler inceleyelim. Aksi takdirde kimse halk sağlığı üzerine bir takım oyunlar oynamasın" diye konuştu.

zaman
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2007 Çarşamba 23:26:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?