16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Ekonomi'de Türkiye 1. ligde

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, Türkiye'nin ekonomik anlamda zorlu bir ligde oynadığını belirterek, “Bu birinci ligdir, ama biz şunu biliyoruz, biz birinci ligin iyi bir takımıyız ve bu takımın başarılarının devamı için iyi bir teknik direktöre ihtiyaç var. İşte bu teknik direktör istikrardır; bu teknik direktör reformcu yaklaşımdır” diye konuştu.


İTO'nun, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayında gerçekleştirilen 125'inci yıl kutlama etkinliklerinde, İTO Meclis Başkanı Muharrem Keçeli'nin açılış konuşmasının ardından, İTO'nun 125 yıllık tarihini anlatan 15 dakikalık belgesel gösterildi.

Yalçıntaş, belgeselin ardından yaptığı konuşmada, geleceğin geçmişin temelleri üzerinde yükseldiğini ifade ederek, “Geçmişiniz ne kadar sağlam, tecrübeniz ne kadar büyükse geleceğin üzerinde yükseleceği temel de o kadar sağlam olur. İşte böylesine büyük ve görkemli bir geçmişe sahip İstanbul Ticaret Odası, bugün 125'inci yaşını kutluyor” dedi.

125 YILDA KATEDİLEN EKONOMİK GELİŞME

İTO'nun 125 yıl içinde çok büyük tarihi olaylara tanıklık ettiğini ve büyük buhranları başarıyla atlattığını vurgulayan Yalçıntaş, 125 yılda katedilen mesafenin büyüklüğüne işaret eden bilgiler verdi.

1882 yılında 24 iş adamı tarafından kurulan odanın, bugün 350 bin üyeyle dünyanın en büyük üç odasından biri haline geldiğini belirten Yalçıntaş, ilk ihracat verilerinin 1915 yılında toplanmaya başladığına dikkati çekerek, bu tarihteki toplam ihracat 16 milyon Sterlin iken, bugün 85,7 milyar Dolar seviyesi ile ihracat rekoru kırıldığını anlattı. 

Yalçıntaş, “Yine 1915'te İstanbul'da sadece 140 fabrika vardı ve 15 bin kişi istihdam edilmişti. Bugün ise Türkiye'deki tüm iş yerlerinin yüzde 30'unu kapsayan İstanbul'da yaklaşık 4 milyon kişi istihdam altında” dedi. 

Türkiye'deki ekonomik gelişmenin içinde İTO'nun temsil ettiği İstanbul'un öncü rolüne işaret eden Yalçıntaş, Türkiye'nin Gayri Safi Milli Hasılası (GSMH) içinde İstanbul'un yüzde 22 paya sahip olduğunu hatırlattı. 

Yalçıntaş, GSYİH açısından incelendiğinde ise İstanbul'un, AB'nin 8 üyesinden daha fazla yurt içi hasılaya sahip olduğunu ifade ederek, “Eğer İstanbul'u bir ülke kabul etseydik, GSYİH ile İstanbul 180 ülke arasında 55'inci sırada olacaktı” dedi.

İTO'nun ilklere ve önemli projelere imza atan bir kurum olduğunu anlatan Yalçıntaş, “1927'de ilk fiyat indeksini biz yayınladık. Bugün de hem pazar güven indeksiyle, hem de yaptığımız araştırmalarla İstanbul'un nabzını tutuyoruz” diye konuştu.

1979'da ilk kez bilgisayar kullanımını gerçekleştiren oda olduklarını ifade eden Yalçıntaş, 1884 yılında Dersaadet Ticaret Odası Gazetesiyle iletişimin gücünü keşfeden odanın, bugün 30 bin tirajlı gazetesi, 6 bin tirajlı dergisi, her yıl 60'a ulaşan kitap yayımı ve çok sayıda sektörel araştırması olduğunu anlattı.

Odanın eğitim çalışmalarına da değinen Yalçıntaş, “İlk başlarda odamızın salonlarında eğitim çalışmalarını yürütüyorduk, bugün İstanbul Ticaret Üniversitesi ile halkımızın ayağına eğitim götürüyoruz. Biz bu topluma hizmet ediyoruz, ilk günkü heyecanla ama 125 yıllık da deneyimle. Ve bu güçlü geçmişimizden aldığımız heyecanla da geleceğe bakıyoruz” dedi.

TÜRKİYE BİRİNCİ LİGDE

Yalçıntaş, küreselleşen dünya ekonomisi içinde oda olarak görevlerinin yatırım ortamının iyileştirilmesi, üyelerin uluslararası rekabet gücünün artırılması ve üyelerin yüksek katma değerli mallar üretebilmesi için çözümler yaratılması olduğunu belirtti.

Artık iş adamlarının rakibinin kapı komşuları olmadığını, rakiplerin New York'ta, Şangay'da olduğunu hatırlatan Yalçıntaş, şöyle konuştu:
“Zorlu bir ligde oynuyoruz. Bu birinci ligdir. Ama biz şunu biliyoruz, biz birinci ligin iyi bir takımıyız. Ve bu takımın başarılarının devamı için iyi bir teknik direktöre ihtiyaç var. İşte bu teknik direktör istikrardır; bu teknik direktör reformcu yaklaşımdır; bu teknik direktör yapısal değişimlerin devamıdır ve bu teknik direktör Türkiye'nin son 5 yılda yakaladığı değişimin devam etmesidir. Ama biz Türk özel sektörü olarak geleceğe baktığımız zaman büyük bir ümitle bakıyoruz, çünkü Hafız Şirazi'nin dediği gibi, 'Kaptanı Nuh olan, tufandan korkmaz.”

İTO olarak özgürlüğe verdikleri öneme de değinen Yalçıntaş, şunları söyledi:
“Biz hep hür teşebbüsü savunduk, biz hep hür düşünceyi savunduk, nasıl Birinci İzmir İktisat Kongresinde devletçi anlayışa karşı liberal ekonomiyi savunduysak, bugün de bu salonda eğitimden insan haklarına, insan haklarından özgürlüklerine tüm bu özgürlüklerin çoğaltılmasını savunuyoruz.

Biz İTO olarak, 125 yıllık tarihimiz boyunca hep bu ülke için çalıştık, ve daha nice 125 yıllar çalışmaya devam edeceğiz, bu ülke ekonomisinin bir neferi olarak, ülkeye hizmet etmeye devam edeceğiz.”.
A.A.
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2007 Pazar 22:38:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?