22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Ekonomide zihniyet değişiyor

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, yakında Meclis'ten bir Ar-Ge yasası geçireceklerini belirterek, "Çok çok ciddi teşvikler olacak. Neden? Çünkü....

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, yakında Meclis'ten bir Ar-Ge yasası geçireceklerini belirterek, "Çok çok ciddi teşvikler olacak. Neden? Çünkü bu çok önemli. O konuda, çok geç kalınmış." dedi.Türkiye'nin büyük bir cari açığı olduğunu ifade eden Şimşek, orta ve uzun dönemli bu açığı azaltacak adımlar olduğunu, onları atacaklarını kaydetti.
Şimşek, Sektörel Dernekler Federasyonu(SEDEFED) ve Rekabet Forumu'nun(REF) ortaklaşa düzenledikleri Rekabet Kongresi'nin açılışında yaptığı konuşmada, rekabetçi ekonominin gereklerini anlatırken, eğitimin önemine değindi. Büyümeyi etkileyen en önemli faktörün eğitim olduğunu dile getiren Şimşek, eğitim için çok iyi bir kaynak ayrılması gerektiğini ifade etti. Şimşek, Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında eğitime en fazla kaynak ayıran ülke olduğunu, ancak öğrenci başarısında son sıralarda yer aldığını aktardı. Şimşek, yine uzun dönemde verimliliği arttırmak için, mutlaka Ar-Ge'ye daha fazla kaynak ayırmak gerektiğini belirterek, "Yakında Meclis'ten bir Ar-Ge yasası geçireceğiz. Çok çok ciddi teşvikler olacak. Neden? Çünkü bu çok önemli. O konuda, çok geç kalınmış. Hükümetimin hedefi 2012-2013'de Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranını yüzde 2'lere çıkartmaktır'' dedi.

"REKABETİN ÖNÜNDEKİ ENGELLERİN AZALTILMASI GEREKİYOR"

Bakan Şimşek, bu ikinci dönemde rekabetin önündeki engelleri azaltmaları gerektiğini belirterek, şunları söyledi: ''Sektör, firma vesaire düzeyinde bir sürü idari düzenlemeler olabilir. Onlar mutlaka bu dönemde gözden geçirilecek, ayıklanacak. Göze çarpan bir kaç büyük engel var. En büyük engellerden bir tanesi büyük kamu sektörü. Çünkü büyük kamu sektörü demek, bizim harcama ihtiyacımızın yüksek olması demektir. O da yüksek vergi ihtiyacı veya borçlanma ihtiyacı doğuruyor. Hele bir de bunu yüksek vergilerle telafi etmeye kalktığımız zaman tabii ki bu kayıt dışına geçiyor. Bu defa kayıt içinde olanların durumu daha da zorlaşıyor.''

"SON DERECE ÜMİTLİYİM"

Kayıt dışının azaltılması gerektiğini ifade eden Şimşek, ''Kayıt dışı, emirle azaltılmıyor. Tabii ki iyi yaptırımlar, iyi uygulamalar, iyi idare gerekiyor. Mutlaka yükü de aşağı çekmemiz lazım. Tüm bunları, herhangi bir reformu yaparken, bunun kalıcı, olumlu bir etkide bulunması için bizim o reformlarda iki şeyi gözetmemiz lazım. Reformların zamanlaması ve sıralaması çok kritik faktörlerdir. Son derece ümitliyim. Türkiye son bir kaç yıldır ciddi bir atılım içerisinde. Türkiye'nin çehresi hızlı bir şekilde değişiyor. Biz, kendimizi başarı hikayeleriyle, birinci ligdeki en iyi uygulamalarla karşılaştırmak istiyoruz. Sınıf atlamak için yapmamız gereken çok şey var.'' diye konuştu.


"BİLGİ YOĞUN ÜRÜNLERE GEÇİLMESİ GEREKİYOR"


Rekabet denilince birçok kişinin aklına 'kur' un geldiğini dile getiren Şimşek, bu konudan şikayetçi olan birçok kişi de olduğuna dikkat çekti. Türkiye'de orta ve uzun dönemde mutlaka kol gücünden beyin gücüne yani bilgi yoğun ürünlere geçilmesi gerektiğini ifade eden Şimşek, bu ürünlerde kar marjının daha yüksek olduğunu vurguladı. Şimşek, "Marka oluşturabilirsek, bilgi yoğun ürünlere geçebilirsek, kar marjımız yüksek olunca inanın o türden(kur gibi) unsurlar çok ön planda olmaz." dedi.

Türkiye'nin ticaret hacminin çok ciddi bir ölçeğe vardığını belirten Bakan Şimşek, şöyle konuştu: "Bizim büyük bir dış ticaret açığımız, cari açığımız var. Orta ve uzun dönemli bu açığı azaltacak adımlar var, onları atacağız. Bu tür yapısal sorunlar günübirlik, kolaycı çözümlerle maalesef çözülmüyor. Bu nedenle mikro ve makro düzeyde rekabetin önündeki engelleri azaltmamız gerekiyor."

cha
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2007 Perşembe 16:02:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?