27
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Ekonomideki büyüme yavaşlayacak

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 3. Enflasyon Raporu'nu açıkladı. 2006 yılı sonunda enflasyonun yüzde 9.1 ile 10,5 oranında gerçekleşmesi bekleniyor.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2006 yılı sonu enflasyonunun, yüzde 70 olasılıkla, yüzde 9,1 ile yüzde 10,5 arasında gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini bildirdi. 

Yılmaz, Merkez Bankası tarafından hazırlanan “Enflasyon Raporunun” üçüncü sayısını, düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı.

Başkan Yılmaz konuşmasında, enflasyonda önümüzdeki döneme ilişkin beklenti ve tahminlere değinirken, varsayılan yöntemlerin toplulaştırılmasıyla oluşturan ve 2006 yılının ikinci yarısı ile 2007 yılının tamamını içeren 1,5 yıllık bir zaman dilimi için üretilen enflasyon tahminlerine değindi. 

Buna göre 2006 yılı sonu enflasyonunun, yüzde 70 olasılıkla yüzde 9,1 ile yüzde 10,5 arasında gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

2007 BEKLENTİSİ YÜZDE 3 - 6,5

Ayrıca enflasyonun 2007 yılının ikinci çeyreğinden itibaren belirgin bir düşme göstermesi beklenirken, Enflasyon oranının 2007 yılı sonunda ise yüzde 70 olasılıkla yüzde 3- 6,5 arasında gerçekleşeceği öngörülüyor.

YTL'deki değer kaybının ve petrol fiyatlarının enflasyonu etkilediğini belirten Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 9.1 ile 10.5 olarak açıkladı. Durmuş, "2007 yılının ikinci çeyreğinde enflasyon oranı yüzde 3 ile 6,5 oranında değişeceğini düşünüyoruz" dedi.

BÜYÜME YAVAŞLAYACAK

Doğalgaza yapılan zamların enflasyona olumsuz etki yapacağını belirten Durmuş, şöyle devam etti:

"2006 yılının ikinci yarısında büyüme yavaşlayacaktır. Sonbahar ayında enflasyonda dalgalanma olabilir. Net dış talep artacak, iç talep ise yavaşlayacak. Fiyat istikrarını sağlamak Merkez Bankası'nın temel hedefi olmuştur. 2006 yılı başında açık hedef uygulamasına geçilmiştir. Hedeflerden sapma bu rejimin başarısız olduğunu anlamına gelmiz. MB hedefe ulaşmak için gerekli tedbirleri almıştır."


SİYASİ OLAYLAR

Önümüzdeki dönem Cumhurbaşkanlığı seçimi, genl seçimler, Avrupa Birliği gibi siyasi olayların taşıdıkları risklerin bilincinde olduklarını kaydeden Durmuş, gerekirse tedbirleri alacaklarını söyledi. Siyasi iktidarın alacagı kararlar üzerinde etkileri olamayacağını belirten Durmuş, "Hükümete telkinde bulunmak bizim görevimiz değil ama alınan bir siyasi karar nedeniyle faiz yükseltmemiz gerekirse yükseltiriz" diye konuştu.

TÜKETİCİ KREDİLERİ AZALIYOR

Durmuş, özetle şu bilgileri verdi:

"Tüketici kredileri azalma göstermektedir ve bu azalma daha da belirgin hale gelebilir. Bornç stoku yüzde 5,6 artış göstermiştir. YTL'nin değer kaybetmesi borç stokunun artmasında etkili olmuştur.


Cari işlemler açığının ekonomideki olumsuz etkileri giderek azalmaktadır. Ocak ve nisan ayında dile getirilen risk unsurlarından biri gerçekleştirmiştir ve YTL, ABD Dolar'ı karşısında yüzde 20 oranında değer kaybetmiştir.YTL 'deki değer kaybı enflasyon sonuçlarını etkilemiştir.


İthalat ve ihracat yükselişe geçmiştir. Tekstil ihracatı Mayıs ayında artmıştır. Sermaye yoğun sektörler genel ihracat performansında etkili olmuştur. Dış ticaret açığının artması cari işlem açığının artmasında etkili olmuştur. Ekonomimiz daha yüksek cari açığı taşıyabilir . Cari açığın 2006'da gerilemesi beklenmektedir.

GSMH ARTTI

GSMH yüzde 6,4 oranında artmıştır. 2006 yılında ekonomide yaşanan gelişmeler enflasyon bekleyişlerini olumsuz etkiledi. Nissan ayı enflasyon bekleyişinde ki bozulma sınırlı kalmıştır. YTL nin değer kaybektmesi enflasyon beklentilerinin bozulmasının temel nedeni olmuştur. Beklentilerin gelişimi tanrafımızdan takip edilmektedir.


Ajanslar
Yayın Tarihi : 28 Temmuz 2006 Cuma 12:01:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?