22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Ekonomiye demiryolu dopingi

Ülke ekonomisine önemli katkı sağlayan bazı iller ile deniz ticaretinde etkinliği bulunan limanlar, yeni inşa edilecek hatlarla mevcut demiryolu şebekesine bağlanacak.

Demiryolları Limanlar ve Havameydanları Genel Müdürlüğü (DLH) tarafından geçen yıl programa alınarak fizibilite ve avan projeleri hazırlanan çalışmaların, bu yıl Haziran ayında tamamlanması bekleniyor.

Proje ile Kırşehir, Nevşehir, Tokat, Şanlıurfa, Aydın-Çine, Güllük ve Karasu limanları mevcut demiryolu şebekesine bağlanacak. DLH Genel Müdürlüğü tarafından sürdürülen çalışmalar doğrultusunda yapım öncesi ilk olarak 1/5.000 ölçekli fizibilite ve avan projeleri hazırlanacak. Haziran 2007 tarihinde tamamlanması planlanan bu çalışmaların ardından söz konusu iller ile iki önemli limanı en yakın demiryol hattına bağlayacak şebeke inşaatlarına ilişkin şartnameler oluşturulacak.

LİMANLAR DEMİRYOLU İLE BAĞLANACAK

Fizibilite sonrasında turizm, sanayi ve tarımsal potansiyelleri ile ülke ekonomisine önemli katkıları bulunan Kırşehir, Nevşehir, Tokat, Şanlıurfa ile Aydın-Çine'nin mevcut potansiyelleri dünya pazarlarına ihracat yolu ile taşınacak. Bu proje ile özellikle GAP ürünleri dış pazarlara açılacak. Ayrıca, seramik madenciliğinin etkin olarak yapıldığı Güllük ile demir-çelik sektörünün etkin olarak kullanıldığı Karasu limanlarının demiryolu bağlantısı ile Türk ekonomisine de önemli bir ihracat katkısı sağlanmış olacak.

DLH'nın programına aldığı bu proje için gerekli olabilecek finansman tutarları ise yapılacak fizibilite çalışmalarından sonra netlik kazanacak.


AA
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2007 Pazar 13:19:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?