22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Ekonomiyi sıcak bastı

Küresel ısınma nedeniyle birçok sektör olumsuz etkilendi. Bere, eldiven, kaban, kar zinciri, kar lastiği ve şemsiye gibi mevsimlik ürünlerin satışları da durma noktasına geldi

Sıcak hava tarımda da tehlike çanları çalmasına neden oluyor. TMO’nun elindeki buğday stokları hızla azaldı. Tarım Bakanı Eker, kuraklık eylem planı hazırladıklarını açıkladı

STOKLAR ÇOĞALDI

İSTANBUL, Ankara gibi büyük şehirlerde kar yağmadığı için kar zinciri satışları da durma noktasına geldi. Atlı Zincir Genel Müdürü Naki Erenyol, zincir üreticisi firmaların strateji değiştirmesi gereğini belirterek, “Genelde sektörde eylülde üretime başlanır. Oysa artık kış mevsiminin kasımda başlaması olası görünmüyor. Stok tutmak da bizim için büyük maliyet. Dolayısıyla artık firmalar üretimlerini iki ay ileri atmak durumunda. Ayrıca yeni pazar arayışına gireceğiz” diyor. Bu arada kar lastiği satan işyerlerinde de sıkıntılı günler yaşanıyor.

SICAKLIK TASARIMLARI DEĞİŞTİRDİ

KIŞ mevsiminde bahardan kalma günler geçirmemiz, tekstil ve perakende sektörlerini önemli ölçüde etkiledi. Pek çok giyim mağazası palto, kazak satışlarında ciddi bir düşüş olduğunu, aksine tişört gibi daha ince giysilerin satışlarının normal bir kış mevsiminin çok üzerinde olduğunu açıklarken, stratejilerini ‘yeni dönem’e göre tekrar gözden geçiriyor. YKM Mağazaları’nın Yönetim Kurulu Üyesi Saruhan Tan, küresel ısınmanın tüm dünyada perakende sektörünün önemli gündem maddelerinden biri olduğunu ifade etti.

KÂRLILIK DÜŞÜYOR

Saruhan Tan, sözlerine şöyle devam etti: “Kış mevsiminin gecikmesi hem satışları geciktiriyor hem de indirimin erken başlamasına neden oluyor.” Saruhan Tan, küresel ısınmanın etkisiyle koleksiyonlarda da değişim olduğuna dikkat çekiyor. Artık palto, kaban gibi ürünlerin koleksiyonlarda yüzdesel olarak çok daha az yer kaplayacağını söyleyen Tan, “Önümüzdeki yıllarda tekstil tasarımları geçiş

dönemlerine yönelik tasarımlara dönüşecek. Biz de YKM olarak koleksiyonlarımızda ağır kışlık ürünlerde çok daha temkinli olacağız” şeklinde konuşuyor.

ÇİZME VE BOT RAFLARDA KALDI

AyakkabI sektöründe de durum tekstilden farklı değil. Çizme, bot gibi ürünler raflardaki yerini koruyor ama tüketici kar yağışını görmeden elini cebine atma taraftarı değil. Beta Ayakkabı Yönetim Kurulu Üyesi Özlem İkiışık, mevsimlerde 45-60 günlük bir kayma olduğunu, buna bağlı olarak çizme, bot satışlarında ciddi bir düşüş yaşandığını belirtiyor. İkiışık, Beta’da geçen yılın aynı dönemine göre çizme ve bot satışlarının yüzde 12 düştüğünü, buna karşın ayakkabı satışlarında da yüzde 20’lik artış olduğunu ifade ediyor.

PERAKENDE TAKVİMİ DEĞİŞMELİ

Özlem İkiışık, bu dönemde kışlık ürünlerin satışının indirim dönemine sarktığına dikkat çekerek, “Perakende takvimi tamamen değişmeli” şeklinde konuşuyor. Artık modada dünya trendlerini belirleyenlerin koleksiyonları küresel ısınmayı göz önünde bulundurarak hazırladığını vurgulayan İkiışık, önümüzdeki dönemde kalın tabanlı, uzun çizmelerin fazla talep görmeyeceğini, daha farklı tasarımlar yapılacağını sözlerine ekliyor.

YAĞMUR YOK ŞEMSİYE DE..

KÜRESEL ısınmanın etkilerini yoğun olarak hisseden bir diğer grup da yağmur şemsiyesi üreticileri. Sektörün en eski firmalarından Celal Birsen'in Yönetim Kurulu Üyesi Recep Birsen, bu sonbahar kış döneminde satışlarının önemli ölçüde düştüğünü, hava muhalefetinden ciddi anlamda etkilendiklerini söylüyor. Birsen, "Şu anda ürün satabiliyorsak, yoğun bir reklam kampanyası yaptığmız içindir. Geçen yıl yüzde 32.5 büyüme kaydetmiştik. Bu yıl tüm mecralara reklam vermemize rağmen yüzde 17'de kaldık" diyor. 

Kuraklık haberleri

TMO’NUN BUĞDAYI BİTİYOR

Un Sanayicileri Federasyonu (USF) Genel Başkanı Erhan Özmen, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO)stoklarındaki buğdayın hızla eridiğini söyledi. Halen TMO’nun elinde 600-700 bin ton civarında buğday stoğu bulunduğunu belirterek, “Bu stoğun Mart ayı gibi biteceğini düşünüyoruz. Küresel ısınma tarimde kendini fazlasıyla hissettiriyor” dedi. Özmen, bu sebeplerden dolayı TMO’nun ekmek fiyatlarını etkileyecek bu süreçte acil tedbirler alması gerektiğine işaret etti.

Bu arada yağışlardaki düzensizlik ve kuraklık nedeniyle İç ve Doğu Anadolu'da üretilen maltlık arpanın da henüz istenilen seviyeye ulaşmadığı ve bu nedenle bira üreticilerin hammadde konusunda sıkıntı yaşayabilecekleri dile getirildi.

Kuraklık eylem planı hazırlandı

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, orta ve uzun vadede yaşanabilecek küresel ısınma ve kuraklık sorununa karşı ‘Kuraklık Eylem Planı’ hazırladıklarını açıkladı. Bakan Eker, dünya genelinde yaşanabilecek 1 derecelik sıcaklık artışının hububat ekim alanlarının değişmesine ve hububatta en az yüzde 10’luk bir düşüşe neden olabileceğinin bilim adamları tarafından açıklandığını kaydetti. Eker, bu plan çerçevesinde ‘Kuraklık Yönetimi Koordinasyon Kurulu’nun luşturulacağını söyledi. 

Güler’e göre su sorunu yok

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, bu yıl barajlarda yeterli düzeyde su olmadığına ilişkin haberlere tepki göstererek, “Barajlar, her yılki gibi doluluk oranını sağlıyor. Bir problem yok” dedi. Güler, basında çıkan kuraklık fotoğraflarının ise gerçekleri yansıtmadığını belirterek, bu fotoğrafların belli bir prizmadan geçirilerek sunulduğunu iddia etti. Ankara’da gazetecilere bir açıklama yapan Enerji Bakanı Hilmi Güler, “Su rejimini sürekli izliyoruz. Bizim ölçülerimize yansıyan bir anormallik yok” diye konuştu.

Şenay BÜYÜKKÖŞDERE / akşam
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2007 Cuma 14:05:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
suzan akol IP: 88.224.241.xxx Tarih : 25.01.2007 14:45:19
küresel ısınma dünyayı etkiledigi gibi bizim ders notlarınıda etkiledi.stilist dersinde konu küresel ısınma kıyafete yansıt tabi yansıtabılıyosan.ya kuraklıgı yasancamız soylenıyo peki bizim notlar nıye kıtlıgı yasıyo anlamadım ama oyle bı tasarım yaptımkı üstü kışlık altı yazlık üstünde kürk altta şort.cunku oyle bı mevsım yasıyoruzkı yerde kar var ama sıcak tepemızı yakıyo e noluyo yazlıkla kıslık kyafetler bır arada kullanılyo.e buda hem tekstılı hem bizi etkıliyo yani ders yonunden.konya selcuk unv.tekstil bolumu