19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Ekren'e son dakika sürprizi

Başkan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Nazım Ekren, dün akşam AK Parti MKYK toplantısında ekonomik krize karşı yeni önlem paketi hazırlığı yaptıklarını açıkladı. Gazetelere yansıyan haberlere göre, dolardaki şok artış, ekonomide tehlike çanlarını artırınca AKP, yeni bir paketi gündemine aldı. Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, iç tüketimi artırarak piyasayı canlandırmak üzere memur veya emeklilere 200-300 TL tutarında harcama amaçlı bir defaya mahsus ödeme yapılması yönünde çalışmaları olduğunu aktardı. Ekren, altı sektöre teşvik içeren bir paket üzerinde çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

Ekren, tekstil, otomotiv, demir-çelik, denizcilik, müteahhitlik ve turizm sektörlerini içeren özel bir paketle kredi, vergi, istihdam teşviki öneren bir paket hazırladıklarını da belirtirken, Eximbank'ın olanaklarını artıracaklarını vurguladı.

Ekren ‘işsizliği çözmek için kamuda 1 milyon kişinin istihdam edilmesi’ önerisi üzerine kamuda sözleşmeli personel alımının kolaylaştırıldığını ve bu yönde çalışmaların olduğunu söyledi.

Öte yandan Devlet Bakanı Nazım Ekren NTV/Cnbc-e ortak yayınında ekonomide yeni bir paketin düşünüldüğünü anlatırken, otomotiv sektöründen şok bir üretim düşüşü haberi geldi.

Ekren, otomotiv ile ilgili bazı düzenlemeler yapabileceklerini söylediği sırada, otomotiv sektöründe ilk iki ay sonunda yüzde 63 üretim düşüşünü canlı yayında öğrenmiş oldu.

Devlet Bakanı Ekren, ekonomide yeni gelişmeler bağlı olarak yeni bir paket hazırladıklarını belirtti. Yeni pakette altyapı yatırımlarının devam edeceğini ve faiz indirimleri yer alacağını belirten Ekren, şöyle konuştu:

"İlk üç pakette ekonominin değişik sektörleri ve bölgelerine yönelik insiyatif kullanmıştık. Şimhttp://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/7525970[1].jpgdi ana sorun dış talepteki daralma. Birinci insiyatifi Eximbank'a kullanacağız. İç talebi artırmak için de bir takım vergi düzenlemeleri içeren bir insiyatif kullanabiliriz."

Ekren sıkıntıda olan otomotiv sektörünün elinde biriken stoklar için de "Bu stokların geçici bir düzenleme ile çözülebilme ihtimalini görürsek ortaya yeni bir şey koyacağız" dedi.

TASARIDAN BAHSEDERKEN KARA HABER GELDİ

Ancak Ekren'in yeni bir düzenleme hazırlığından bahsettiği sırada otomotivden kara bir haber geldi. Buna göre otomotiv üretimi şubat ayında yüzde 60 düşerken, ilk iki ay toplamı ise geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 63 düştü.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 11 Mart 2009 Çarşamba 11:07:53
Güncelleme :11 Mart 2009 Çarşamba 13:24:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?