19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Elektrik faturası el yakıyor

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS) araştırmasına göre, Türkiye, OECD ülkeleri içinde, İtalya ve Japonya’nın ardından elektriğin en pahalı olduğu ülke konumunda. 

MESS Endüstri Yönetimi ve Araştırma Uzmanı Murat Demir’in, Uluslararası Yönetim Geliştirme Merkezi’nin (IMD) 2005 verilerini kullanarak yaptığı araştırmaya göre, Türkiye, sanayiye verilen elektrik enerjisinin en pahalı olduğu ülkeler arasında bulunuyor.
Sanayide kullanılan elektriğin kilovat saati için 0.100 dolar ödendiği Türkiye; 0.147 dolar ödenen İtalya ve 0.122 dolar ödenen Japonya’nın ardından elektriğin en pahalı olduğu üçüncü ülke durumunda. 

Karşılaştırmaya dahil ülke ve bazı yerel ekonomiler içinde, sanayide en ucuz elektrik ise kilovat saatine 0.036 dolar ile Avustralya’da ve 0.043 dolar ile Norveç’te kullanılıyor.

"BEDELİNİ SANAYİCİ ÖDÜYOR" 

Araştırmada, enerjinin sanayide kullanımının zorunlu olduğu belirtilerek, bu nedenle enerjinin, yeterli ve düşük maliyetli olarak sanayiciye ve sosyal yaşamın hizmetine sunulması gerektiği kaydedildi. 

Yüksek elektrik fiyatlarının sanayide maliyetlerin artmasına ve sanayi ürünlerinin rekabet şansının azalmasına neden olduğu ifade edilen araştırmada, elektrik fiyatlarının yüksekliğinin, Türk ekonomisinin ulusal rekabet gücünü sürekli olarak gerilettiği kaydedildi. 

Türkiye’de elektrik fiyatlarını yükselten dört neden bulunduğu kaydedilen araştırmada, bunlar; enerji fiyatlarının üzerindeki KDV ve diğer yükler, pahalı enerji anlaşmalarının yapılması, personel ve organizasyon maliyeti ve kayıp-kaçak oranlarının aşırı yüksekliği olarak sıralandı.

YENİLENEBİLİR KAYNAKLAR İÇİN TEŞVİK 

Elektrik fiyatlarının yüksekliğinin, yasadışı yollardan kullanımı hızlandırdığı belirtilen araştırmada, kaçak kullanımın ise fiyatların daha da artmasına yol açtığına dikkat çekildi.
Kaçak elektrik kullanımının, sanayiciler arasında haksız rekabete yol açtığı ifade edilen araştırmada, kaçak elektrik ile mücadele edilmesi, elektrik fiyatlarının ve elektrikten alınan vergilerin makul seviyelere çekilmesi talep edildi. 

Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımında Avrupa’nın çok gerisinde kaldığına dikkat çekilen araştırmada, bu tür kaynaklardan elektrik üretiminin teşvik edilmesi de istendi.
aa
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2006 Pazartesi 12:05:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?