16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Elektrik fiyatı otomatik artacak

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren başkanlığında yapılan zirvede yılbaşından itibaren 'otomatik fiyatlandırma sistemi'ne geçilmesine karar verildi.

Buna göre 2008'den itibaren döviz kuru ve doğalgaz fiyatı gibi maliyetler düzenli olarak fiyata yansıtılacak. Her ay sonunda TEDAŞ'ın mali durumu masaya yatırılacak.

Herhangi bir zarar oluşması durumunda ortaya çıkan miktar, zam oranlarında belirleyici olacak ve bir sonraki ayın faturasına otomatik olarak yansıtılacak. Uygulamayla ilgili son kararı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Yüksek Planlama Kurulu verecek. Ekren başkanlığında Başbakanlık'ta yapılan zirveye, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Enerji Bakanı Hilmi Güler katıldı. Zirve yaklaşık 2,5 saat sürdü.

Enerji Bakanı Güler, çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada, akaryakıt ürünlerinde olduğu gibi nihai tüketiciye yansıyacak elektrik fiyatlarında da gelecek yıldan itibaren otomatik fiyatlandırma mekanizmasına geçilmesinin kararlaştırıldığını bildirdi. Geleceğe de ışık tutacak çok daha sağlıklı bir sistemi oturtmaya çalıştıklarını ifade eden Güler, "Otomatik fiyatlandırma sistemi geçerli olacak. 2008'den itibaren uygulanacak." dedi.

Varılan sonuç Yüksek Planlama Kurulu toplantısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak ve ardından karar açıklanacak. Hazine'nin yaptığı hesaba göre elektriğe zam yapılmazsa 2008'de devlete faturası 2 milyar YTL'nin üzerinde olacak. Hazine, elektrik zammı için toplantılar düzenleyen Enerji Bakanlığı'na akaryakıttaki otomatik fiyat mekanizmasına benzer şekilde elektrikte de alt ve üst limitler aşıldığında devreye girecek otomatik zam sistemi getirilmesini önermişti. Enerji Zirvesi'nde, son beş yıldır zam yapılmayan elektrik fiyatlarına TEDAŞ yaklaşık yüzde 14'lük bir zam isterken, BOTAŞ'ın da özellikle nakit akışı sorununun çözümüne yönelik adımların atılması planlanıyor.

Bu arada Yüksek Planlama Kurulu, 2008 bütçesi ile memur ve elektrik zamlarını görüşmek üzere Başbakan Erdoğan başkanlığında dün akşam toplandı. Toplantıya ayrıca Başbakan Yardımcıları Nazım Ekren ve Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak katıldı. Toplantıda, 2008 bütçesi, faiz dışı fazladaki açık sebebiyle alınması gereken tedbirler, elektrik zammı ve memur maaş artışları görüşüldü

Ajanslar
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2007 Çarşamba 05:38:37
Güncelleme :10 Ekim 2007 Çarşamba 10:32:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?