22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Elektrik ve doğalgaza zam yok

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Hazine Müsteşarlığında düzenlediği basın toplantısında, yapısal reform çalışmalarını anlattı, ekonomideki gelişmeleri değerlendirdi. Babacan, olağanüstü bir gelişme olmadığı sürece, yıl sonuna kadar elektrik ve doğalgaza zam yapılmayacağını açıkladı. Babacan, yeni bir zam paketinin de gündemlerinde olmadığını söyledi.


HEDEF; SÜRDÜRÜLEBİLİR YÜKSEK BÜYÜME

Makro ekonomik gelişmeler ve yapısal reform çalışmaları hakkında bilgi veren Babacan, yılın ilk çeyreğinde GSMH bazında yüzde 6,7 , GSYH bazında ise yüzde 6,8 büyüme gerçekleştiğini hatırlattı ve Türkiye ekonomisinin hızla ilerlemeye devam ettiğini kaydetti. Büyüme rakamlarının, beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini ifade eden Babacan, “Türkiye ekonomisi, 21 çeyrek arka arkaya büyüyerek, yeni bir rekora daha imza atmış durumda. Daha önceki dönemlerde arka arkaya bu şekilde bir büyüme olmamıştı. Bu aralıksız büyüme, özellikle ülkemizde yakaladığımız güven ve istikrar ortamının belki de en somut göstergelerinden bir tanesi” diye konuştu.
Sürdürülebilir ve aynı zamanda yüksek bir büyümeyi hedeflerini belirten Babacan, "Geçici rahatlamalar, geçici büyüme oranlarını yakalamak mümkün. Ama yanlış adımlar, kısa vadeli yaklaşımlar, dar görüşlerle atılan adımlar hele hele popülizm, maalesef ülkeyi yıllarca bir krizden diğerine savurdu” dedi.

Haziran ayında ihracatın 9 milyar dolara yaklaştığını, ihracattaki artış hızının da ithalattaki artış hızını özellikle son aylarda geçtiğini kaydetti.

“CARİ AÇIKTA ARTIŞ TRENDİ DURDU"

Cari açık gerçekleşmelerine bakıldığında ise son 5 aydır artık cari açıktaki artış trendinin durduğu, hatta küçük de olsa gerilemelerin başladığının görüldüğünü anlatan Babacan, cari açığın finansmanının kalitesinin burada çok belirleyici olduğunu ifade etti.

İSTİHDAM RAKAMLARI

2002 yılında 13 milyon 182 bin olan birinci çeyrek tarım dışı istihdam rakamının bu yıl 1. çeyrek itibariyle 16 milyon 62 bine çıktığının görüldüğünü belirten Babacan, haftalık ya da aylık düzenli geliri olan insanların sayısında da ciddi artış yaşandığını söyledi. Babacan, 2002 yılının birinci çeyreğinde yüzde 19,5 olan ücretsiz aile işçisinin, bu yılın birinci çeyreğinde yüzde 12,9'a düştüğünü, özellikle kırsal kesimde ailesiyle beraber çalışan insanların yevmiyeli, maaşlı işler bulduğunu ifade etti.

"ENFLASYONDAKİ DÜŞÜŞ DEVAM EDECEK”

Enflasyonda ise geçen yıl özellikle Mayıs, Haziran aylarında yaşanan dalgalanma nedeniyle 2006'da hedeften geçici bir süre uzaklaşıldığını kaydeden Babacan, burada yüksek petrol fiyatları, yüksek metal fiyatları ve bu senenin ilk aylarına kadar yüksek fiyatlar görülen işlenmemiş tarım ürünleri, gıda ürünlerinin önemli rol oynadığını hatırlattı. Orta vadeli enflasyon hedefinin yüzde 4 olduğunu hatırlatan ve enflasyon rakamlarında beklentilerin büyük rol oynadığına işaret eden Babacan, önümüzdeki 6 ay, 12 ay, hatta 24 ay sonrası için beklentilere bakıldığında, genel kanaatin enflasyondaki düşüş trendinin devam edeceği yönünde olduğunu belirtti.

NOMİNAL FAİZDE TEK HANE HEDEFİ

Türkiye'nin enflasyonda olduğu gibi nominal faizlerde de tek haneyi göreceğine işaret eden Babacan, “Biz seçim beyanlarımızda da açık açık bu hedefi koyduk. Dedik ki (enflasyonda tek haneye ulaştık, bundan sonraki hedefimiz YTL bazındaki faizlerin de tek haneye inmesi). Bunu zaten döviz borçlanmalarında sağlamış durumdayız, burada bir problem yok. Hatta Amerikan Hazinesi ile Türk Hazinesi arasındaki farklar, tarihi rekor denilebilecek seviyelerde daralmış durumda ve bir bakıma gerçek anlamda Türkiye ile ilgili risk primi diyebileceğimiz rakamların da tarihi düşük oranlara indiğini, bugünlerde hep beraber görüyoruz.”

AB SÜRECİNDE OLDUĞUMUZ İÇİN YABANCI SERMAYE GELİYOR

Ülkeye yatırım için gelenlerin ilk önce “AB ile ilgili neler olacağını, Türkiye'nin AB konusunda kararlı olup olmadığını” sorduklarını belirten Babacan, “Bu sorunun cevabı olumlu olduktan sonra, geriye kalan her şey kolaylaşıyor. Eğer Türkiye'ye 2005'te yaklaşık 10 milyar dolar, 2006'da 20 milyar dolar, 2007'nin sadece ilk 4 ayında 10 milyar dolarlık bir doğrudan sermaye girişi olduysa, bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi Türkiye'nin AB sürecinde olan bir ülke olmasıdır" dedi.

Babacan, KDV indirimlerinin daha önce de yapıldığını, belediye borçlarının yaz aylarında 3 ay askıya alınması uygulamasının önceki yıl da yapıldığını belirtirken, yine de bunlara rağmen hedeflerin tutturulduğuna dikkati çekti.


A.A.
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2007 Pazartesi 14:29:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?