22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Emekliliği unutuyor muyuz?

Sosyal Güvenlik Reformu milletvekileri dışında tüm çalışanların aleyhine düzenlemeler içeriyor. Süt ve cenaze parasını bile düşüren, yıpranma payını kaldıran tasarı yasalaşırsa, yaklaşık 35 milyon kişi emekliliği unutacak.

Kamuoyunda “Sosyal Güvenlik Reformu” olarak bilinen 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Tasarısı geçen hafta TBMM’ye sunuldu ve daha TBMM’de görüşmeler başlamadan sert eleştirilere hedef oldu. Tasarı, geçen yıl TBMM’den geçen, ancak 22 maddesi Anayasa Mahkemesi tarafından “kamu görevlilerinin diğer çalışanlarla eşit olamayacağı, hatta aynı yasada birlikte isimlerinin geçemeyeceği” görüşü ile iptal edilmişti. Hükümet’in yeniden gündeme getirdiği tasarının bu yıl sonuna kadar yasalaşması bekleniyor.

Protestolar sürerken, Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel, tasarının ne getireceğini, ne götüreceğini anlattı. Tezel’in verdiği bilgiye göre; tasarı kanunlaşırsa aylık geliri asgari ücretten az olan çiftçi, amele ve küçük esnaf emekliliği unutacak. Yaklaşık 35 milyon kişi emeklilik sisteminin dışına çıkacak. Fakirler emekli olamadan ölecek. Memur ve işçi emeklileri ile Bağ-Kur emeklilileri arasında farklılıklar nedeniyle kaos doğacak.

Gazeteci, postacı, makinist ve infaz koruma memuru gibi işlerde, diğer meslek gruplarına göre fazla prim ödeme karşılığı “yıpranma hakkı” kaldırılacak. TSK, Emniyet ve MİT personelinin yıpranma hakkı ise korunacak.

Özellikle esnafın ve işçinin zararına olacak tasarıya göre 1999 ile 2008 yılları arasında işe girenlerin emekli aylığı büyük oranda düşecek. Süt ve cenaze parasını da düşüren tasarı sadece milletvekillerine yarayacak.

DİSK, TÜRK-İŞ, TESK, Kamu-Sen, Memur-Sen, Tabibler Birliği, Türk Diş Hekimleri Birliği, Eczacılar Birliği, TÜRMOB, Barolar Birliği, Emekli Dernekleri gibi sayıları 14’ü bulan sendika ve sivil toplum kuruluşu, çıkarılmak istenen yeni yasaya karşı güçbirliği yapma kararı aldılar.

DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, küreselleşmenin sonucunda birçok ülkede uygulanan benzeri düzenlemeler sonucunda sosyal güvenlik ve sağlık sistemlerinin çöktüğüne dikkat çekerek şunları söyledi: Bir tek nedenden, yeni dünya düzeninin acımasızlığının en etkin biçimde uygulanmasıdır. IMF’nin talebinin yerine getirilmesidir. Sağlığı bir biçimde özelleştirmeyi, insan sağlığı üzerinde sermayeye, özel hastane sahiplerine kaynak aktarımının amacı olarak tasarlanıyor bu yasa. Bir yandan sosyal güvenlik açıklarının büyüdüğü söylenirken bir yandan da sağlık alanındaki uygulamalarla, özel hastaneler ve sağlık tekellerine aktarılan kaynağı arttırmayı hedefliyor. Küreselleşmenin sonucu birçok ülkede bu tip uygulamalar var ama bunların çoğunun sosyal güvenlik ve sağlık sistemi çökmüştür.

NTVMSNBC
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2007 Salı 11:45:41
Güncelleme :4 Aralık 2007 Salı 17:37:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
murat asar IP: 88.246.159.xxx Tarih : 4.12.2007 12:18:41

sözde milletimizin vekilleri hiçbir konuda anlaşma sağlayamazken konu kendilerinin maaşlarını arttırmak olunca hepside aynı fikri savunur oldular.Ey Recebim Tayyibim Erdoğanım sende haklısın bizim millet olarak bizi sömürenleri tekrar başa getirmede üstümüze yoktur..from murti's