22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

En bonkör yabancı damat

Yabancı damatlar, çalışanlarına verdiği ücrette Türkleri üçe katladı. İşte en cömert davranan....


Yabancı bankacılar aylık ortalama ücretlerde Türk meslektaşlarını sollarken, son yıllarda Türk bankacılık sektörüne giren yabancı damatlar arasında en bonkörü Finansbank'ın çoğunluk hissesini satın alan Yunan National Bank of Greece çıktı.

2006 sonunda Finansbank'da 2 bin 884 YTL olan aylık ortalama ücret, 2007 yılının ilk yarısı itibarıyla yüzde 29.4'lük artışla 3 bin 773 YTL'ye yükseldi. Lübnanlı Hariri ailesinin de ortakları arasında yer aldığı Turkland Bank (eski adı MNG Bank) da ise ücretler yüzde 27.1'lik artışla aylık ortalama 3 bin 962 YTL'den 5 bin 35 YTL'ye çıktı. Yabancı bankalarla ortaklık kervanına katılanlardan Garanti Bankası'nda çalışanların ortalama aylık ücretleri ise bu yılın ilk yarısı itibarıyla sadece yüzde 1.3 oranında artış gösterdi.

YERLİLERİ ÜÇE KATLADI

Başkent Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi Bankacılık Bölümü öğretim üyesi Dr. Şenol Babuşçu, Aralık 2006 ile Haziran 2007 tarihleri arasında Türk bankacılık sektöründe çalışanların ücretlerini araştırdı. Yabancı, kamu ve özel sermayeli olarak Türkiye'de faaliyet gösteren bankalardaki ücret artışlarını

inceleyen Babuşçu'nun araştırmasına göre, yabancı bankalarda çalışanların maaşları Türk meslektaşlarının maaşlarını solluyor. 2006 sonuna göre Haziran 2007 tarihi itibarıyla çalışan sayısındaki artış yüzde 3.3 iken, çalışanların aylık ortalama ücretlerinde artış oranı yüzde 1.6 olarak gerçekleşti.

WESTLB'DE 17 BİN YTL

46 bankanın yer aldığı sıralamada, tüm bankaların arasında çalışan başına aylık ücret sıralamasında ilk sırada WestLB AG bulunuyor. 1990 yılından bu yana Türkiye'de varlığını sürdüren Alman sermayeli WestLB Türkiye'de İstanbul şubesinde 44 kişiyi istihdam ediyor. Çalışanların aylık ortalama ücretleri ise ortalama 17 bin 845 YTL. ABN Amro Bank çalışanları 15 bin 29 YTL'lik aylık ortalama ücretle ikinci sırada yer alırken, üçüncü sırada ise 14 bin 310 YTL aylık ortalama ücret ile Merrill Lynch aldı. Banka grupları bazında yabancı sermayeli bankalarda ortalama ücret 8 bin 405 YTL iken, özel sermayeli bankalarda ücretler 3 bin 827 YTL; kamu bankalarında 3 bin 802 YTL seviyesinde kaldı.

PERSONEL ALIMI DA TAM GAZ GİDİYOR

Yabancı bankalarla ortaklık kervanına katılan Türk bankalarının şube açılışlarına paralel personel alımlarını da hızlandırdıkları gözleniyor. 2006 yıl sonuna göre bir karşılaştırma yapıldığında, 6 aylık süreç içerisinde Garanti Bankası bin 12, Türk Ekonomi Bankası 967, Finansbank 705, Denizbank 610, Akbank 499, Fortis 420, Şekerbank ise 275 yeni personel aldı. Koçbank ile birleşen Yapı Kredi Bankası'nda ise tam tersine 377 personelin işten çıkarılarak çalışan sayısının 13 bin 478'den 13 bin 101'e düştüğü dikkati çekti.

Bankacılıktaki rekabet ücretlere de yansıyacak

Başkent Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi Bankacılık Bölümü öğretim üyesi Dr. Şenol Babuşçu, araştırmaya ilişkin yaptığı değerlendirmede şu yorumu yaptı:

“Sonuç olarak, dış dünyanın yoğun ilgisini çeken sektörlerin başında gelen bankacılık sektörü, bir taraftan büyümeye çalışırken, diğer taraftan da yoğun rekabet ortamında hizmet kalitesini her geçen gün artırmaya çalışmaktadır. Hizmet kalitesinin vazgeçilmez unsuru çalışanlar olduğuna göre, kuşkusuz çalışanlara sağlanan her türlü hak rekabette de avantaj yaratmada anahtar konumundadır. Çalışan motivasyonunda ve etkinliğinde büyük öneme sahip olan çalışanların parasal hakları bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ilginin yoğun olduğu konumu sürdürecektir. Önümüzdeki dönemde şube sayısının ve rekabetin artması ile birlikte, banka çalışanlarının ücretlerinin yükselmesi beklenmektedir.”

Ayfer Arslan/Akşam
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2007 Çarşamba 10:48:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?