16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

'En iyi dünya, IMF'siz dünya'

IMF'nın yeni Fransız başkanı Dominique Strauss-Kahn, kriz için neler söyledi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, en iyi dünyanın "IMF'ye ihtiyacın bulunmadığı bir dünya" olacağını bildirdi.

Krizlerin "geliyorum" diye telefon etmeyeceğini kaydeden Strauss-Kahn, "Belki de dünya, genel olarak Fon'un bu 'küresel kamu malı'nı yani mali istikrarı temin etmesine gereksinim duyuyor. Başarırsak krizi olmayan bir dünya ortaya çıkar" dedi. Fransa'nın eski sosyalist Maliye Bakanı, IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn Washington'da düzenlenen "tanışma kahvaltısı"nda gazetecilerle bir araya geldi. Kurum üst düzey yöneticilerinin de katıldığı kahvaltıda IMF'ye bütçe ve ülke kotalarının düşük gelirli ülkeler lehine yeniden düzenlenmesi gibi reform çalışmaları için 2008 Bahar Toplantıları'na kadar süre tanındığını belirten Strauss-Kahn, bu sürenin "çok uzun" sayılamayacağını bildirdi.

Ülkeler için "IMF'ye ihtiyaçları yok" denilemeyeceğini, ülkelerin IMF'ye "şimdilik" ihtiyaçları olmadığının söylenebileceğini kaydeden Strauss-Kahn, "Bir yıl, iki yıl, üç yıl da neler olabileceğini kim bilebilir. Bildiğimiz gibi bir mali kriz, özellikle de döviz krizi telefon mesajıyla 'altı ay içinde krize giriyoruz' şeklinde gelmez. Yani kimse ne olacağını bilmiyor" dedi.

REFORMLARDA ÖNCELİK

IMF Başkanı Strauss-Kahn "IMF reformlarında önceliği nereye veriyorsunuz?" sorusuna, "Kotaların yükselen piyasalar lehine yeniden düzenlenmesi sadece simgesel bir bakış açısı değil gerçek bir sorun. Söz hakkının, temsil hakkının artırılması kota sorununun da ötesinde" dedi. IMF Başkanı Strauss-Kahn, "Yoksul ülkelerin kotalarını 0.2/0.3 artırmak, zengin ülkelerin kotalarını 0.1/0.2 azaltmak dünyayı değiştirmez" diye konuşurken şöyle devam etti:

"Yükselen piyasaların ve düşük gelirli ülkelerin daha fazlasına, kurumda sahiplik duygusuna, söylediklerinin dinlendiği duygusuna sahip olmalarını gerçekten istiyorsak, bu sadece bir kota sorununun daha ötesindedir. Yani dengenin gelişmiş zengin ülkelerden düşük gelirli ülkelere ve yükselen piyasa ülkelerine doğru kayması önemlidir ama yeterli değildir. Bunu yapmalıyız fakat sadece kota düzenlemesiyle yetinmeyeceğiz."

IMF'SİZ DÜNYA MÜKEMMEL

Dominique Strauss-Kahn, bir başka soru üzerine de, "Mükemmel dünya hiçbir ülkenin IMF'ye ihtiyaç duymadığı dünyadır. Belki de dünya, genelde Fon'un bu 'küresel kamu malı'nı, yani mali istikrarı temin etmesine gereksinim duyuyor. Başarırsak krizi olmayan bir dünya ortaya çıkar, hiçbir ülkenin de IMF'ye ihtiyacı olmaz. Gerçekler ise kimi zaman, dönem dönem bu kadar hoş olmayabilir" dedi.

"Yüzde 8 büyüyen Arjantin'in IMF'ye ihtiyacı olup olmadığına" ilişkin bir soruya da Strauss-Kahn, "Arjantin Fon'a ihtiyaç duymazsa ben çok memnun olurum. Ancak ülkenin dış borçlarında hala sorunlar var ve kendi kendine kalkınması için, Arjantin yöneticileriyle görüşmelerimizden anladığım kadarıyla gelişme ve gelecekteki büyüme için temel noktalar, altyapıya, ulaşıma bu gibi alanlara yatırım yapılması ve yatırım için değişik kredi yollarından yararlanılması gerekiyor" dedi. Strauss-Kahn, Paris Kulübü'nün Arjantin'in durumunu netleştirmesi gerektiğini de bildirdi.

ajanslar
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2007 Pazartesi 11:49:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?