18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

En yoksulların borçları siliniyor

Uluslararası Para Fonu'nun ardından Dünya Bankası da, yoksul 18 ülkesinin borçlarının silinmesine karar verdi.

Bu ülkelerin büyük çoğunluğu Afrika'dan. Honduras, Nikaragua, Guyana ve Bolivya'da bu karardan yararlanacak dört Latin Amerika ülkesi.

Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz, ''artık Afrika ve dünyanın diğer bölgelerindeki 38 ülkenin lideri, bütçelerini geri ödenmesi imkansız borçlarını ödemede kullanmakla, halklarının yararına harcamak arasında tercih yapmak zorunda kalmayacaklar'' dedi.

Wolfowitz, dünyanın yoksul ve zengin ülkelerinden insanların konser stadyumlarından zirvelere kadar çok farklı platfromlarda dillendirildikleri, yoksullar için harekete geçilmesi çağrılarının, bu borç silme anlaşmasıyla karşılık bulduğunu savundu.

Ancak, yardım kuruluşları, kararı memnuniyetle karşılamakla birlikte, borçlu ülkelere sunulan koşulların, yoksulluğu arttıracağı uyarısında bulunuyor.

Dünya Bankası'nda üzerinde anlaşmaya varılan bu karardan dünyanın en yoksul 18 ülkesi hemen yararlanıcak. İlaveten 20 ülkenin daha yararlanma şansı var.

Bu ülkelerin büyük çoğunluğu Afrika'dan. Temmuz ayında İskoçya'nın Gleneagles kasabasında yapılan G-8 toplantısında alınan karar çerçevesinde varılan anlaşma, önerinin Dünya Bankası'nın bütün üyelerinin desteğini aldığı anlamına geliyor.

Ancak, bankanın mali kaynaklarının anlaşmadan olumsuz etkilenmemesi için bazı çalışmaların yapılması gerekecek. Borçların silinmesini savunan gruplar, kararı memnuniyetle karşılarken, ''borçlarının hafifletilmesi gereken başka ülkeler de bulunduğuna'' işaret ediyor.

Bu gruplar, ayrıca, borçların silinmesi karşılığında, yoksul ülkelerin yerine getirmesi gereken ekonomik koşulların, yoksulluğu daha da ağırlaştıracağı uyarısında bulunuyor.

IMF ve Dünya Bankası'nın yanısıra yoksul ülkelerin Afrika Kalkınma Bankası'na olan borçlarının da silinmesini önermişti. Bu konunun, Washington'daki toplantılarda karara bağlanması beklenmiyor.

Ancak, Afrika Kalkınma Bankası'na olan borçların affedilmesi konusunda uzlaşma sağlanması muhtemel.

IMF de karar almıştı

Uluslararası Para Fonu IMF de, dünyanın en yoksul ülkelerinin borçlarını silme kararı aldı.

Karar, G-8 grubu ülkelerinin Temmuz ayında yaptığı zirvede sundukları teklif doğrultusunda alındı.

G-8'lerin teklifinde, Dünya Bankası ve Afrika Kalkınma Bankası'na olan borçların da silinmesi öngörülüyordu.

Borçların silinmesi kararından ilk etapta faydalanacak 18 ülke bulunuyor ve bu ülkelerin çoğu Afrika kıtasından.

IMF'nin vardığı karar, İngiltere Maliye Bakanı Gordon Brown tarafından açıklandı.

Gordon Brown, "Dünyanın en yoksul ülkelerinde, ödenmesi mümkün olmayan borçların yarattığı yükün altında, yok yere trajik bir yoksullukla karşı karşıya kalanlar için tüm dünya biraraya geldi ve bugün aldığımız önemli bir kararla, IMF, Dünya Bankası ve diğer kalkınma bankalarına olan borçların 55 milyar dolarının silinmesi yönündeki teklifler desteklendi" şeklinde konuştu.

55 milyar dolarlık tutar, Dünya Bankası'na olan borçların da silinmesini ve borçları silinecekler arasına birkaç başka ülkenin daha katılmasını öngörüyor.

İngiliz yetkililer, varılacak nihai anlaşmanın her yıl bir ila bir buçuk milyar dolar borç ödemesinin silinmesi anlamına geleceğini belirtiyor.
BBC Türkçe
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2005 Pazartesi 09:19:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?