27
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Enerji kavgası Zorlu'ya dokundu

Devlet ile özel sektör elektrik üreticilerinin arasındaki kavgada Rekabet Kurumu tarafından şirketinde inceleme yapılan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, ""Ben bu iş için 400 milyon dolarlık yatırım yapmışım ama zarar ediyorum. Böyle şey olur mu?" dedi.

REKABET Kurumu’nun, rekabeti bozdukları gerekçesiyle Elektrik Üreticileri Derneği (EÜD), Akenerji ve Zorlu Enerji’de inceleme yapmasıyla zirve yapan ’devlet özel sektör elektrik kavgası’ bütün taraflara zarar verecek. Rekabet Kurumu tarafından enerji şirketinde inceleme yapılan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, "Ben bu iş için 400 milyon dolarlık yatırım yapmışım ama zarar ediyorum. Böyle şey olur mu? 1 Temmuz’daki elektrik kesintisini, özel sektörün üzerine yıkıp bu şekilde hareket ediyorlar. Oysa aylardır ’daha ucuz olduğu için’ bizler santralları gece 22.00’de devreden çıkarırız ve sistemden elektrik alırız. O kesinti ise saat 20.00’de olmuş" dedi. Zorlu, bütün elektrik üreticilerinin şu andaki maliyet ve satış tablosunda zararda olduğunu ve yılsonuna kadar BOTAŞ ile anlaşmaları nedeniyle zararına üretime devam ettiklerini belirterek, "TRT payı, kayıp kaçak payı, ÖTV, KDV hepsini cepten ödüyoruz. Biz bu işe ’en pahalı enerji, olmayan enerjidir’ diye girdik. Çünkü sanayiciyiz" diye konuştu. Zorlu Enerji’ye yönelik inceleme içinde "Biz kaçakçılık mı yapıyoruz kardeşim; geldiler sordular biz de neyin nasıl olduğunu anlattık. Öyle evraka el koymak falan yok" dedi.

TEZEKLE DE OLSA ÜRETİN:

Ahmet Nazif Zorlu, Türk özel sektörünün doğalgaz elektrik santrallarıyla elektrik üretimine yatırım yapmasını da devletin teşvik ettiğini söyledi ve şöyle konuştu: "O zamanlar bize ’isterseniz tezek yakın, aman elektrik üretin’ diyorlardı. Bu santrallar elektriksiz kalma tehlikesi yüzünden kuruldu. Devlet yatırım yapamadığı için biz yatırım yaptık. Termik ya da hidroelektrik santralların yapımı 5-10 yıl sürdüğü için doğalgaz santralları kuruldu. Halen ABD’de de kuruluyor. Peki şimdi ne oldu da, bunlar heba olup gidiyor."

İNTİKAM HIRSI KAOS YARATIR:

En büyük özel sektör elektrik üreticileri arasında yer alan bir işadamı da; hükümetin intikam hırsıyla Rekabet Kurumu’nu harekete geçirdiğini ve Başbakan’ın bazı bürokratlar ve siyasilerce yanlış bilgilendirildiğini ileri sürdü. Türkiye’de toplam elektrik üretiminin yüzde 42’sinin doğalgazla yapıldığını hatırlatan bu iş adamı, "Bunların içinde yap- işlet-devret olanlar, doğalgaz zamlarından etkilenmiyor ama tamamen özel sektör yatırımı olan bizlerin maliyeti 158 YTL’ye çıkmış durumda. Satışımızı ise bağlayıcı maddeler nedeniyle 119 YTL’den yapmak zorundayız. Böyle bir zarar ne kadar çekilir. Bu konuda 6 milyar dolarlık yatırım yapılmış ve şu anda hepsi zararda" diye konuştu.

ÇÖZÜM BULUNMAZSA KARANLIK:

Aynı işadamı, "Eğer çözüm bulunmazsa, ağustos başında en az iki büyük santral daha kapanır ki bu da günde 5 saat elektrik kesintisi anlamına gelir" dedi. Hükümetin nükleer enerji için de büyük projeler geliştirdiğini ve özel sektörden sermaye beklediğini hatırlatan işadamına göre; kavga nedeniyle hem yerli hem de yabancı özel sermayenin bundan sonraki enerji projeleriyle ilgilenmesi pek mümkün görünmüyor.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2006 Pazar 02:06:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?