16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Enerji koridoru olmamız zorlaştı!

İç siyaset krizleri ve PKK sorunu nedeniyle içe kapanan Türkiye'nin 'enerji koridoru olmak' hedefi zorlaştı...


Türkiye, Rusya'yla yaptığı enerji pazarlığında istediğini alamadı. Enerji koridoru olmak isteyen Türkiye, Rusya'nın son hamleleriyle bu hedefinden uzaklaşmış görünüyor. Ankara'nın enerji konusunda Moskova ile Washington arasında kalabileceği yorumları yapılıyor.


Rusya'dan art arda gelen, Bulgaristan ve Yunanistan geçecek Burgaz-Dedeağaç Petrol Boru Hattı Projesi, Kazakistan ve Türkmenistan'la yapılan uzun vadeli anlaşmalar ve son olarak da İtalyan Eni şirketiyle imzalanan Fizibilite Protokolü bölgenin enerji koridoru olmak isteyen Türkiye'nin elini zayıflattı.


Projelerin ortak noktası enerji ulaşımında Türkiye'yi 'by pass' etmesi.


Rusya-Yunanistan ve Bulgaristan ortaklığıyla kurulacak Burgaz-Dedeağaç Petrol Boru Hattı, Rus petrolünü Burgaz'dan Akdeniz'e taşıyacak. Böylece Türkiye 'by pass' edilmiş olacak.


Putin geçtiğimiz ay Orta Asya ve Hazar doğalgazını Gazprom aracılığıyla Avrupa pazarlarına ulaştırma konusunda da anlaşma sağladı.
Bu anlaşma, Türkiye üzerinden Avrupa'ya doğalgaz taşıyacak Nabucco projesinin önemini zayıfllattı.


Kulislerde Ankara'nın Nabucco boru hattından Rus doğalgazı akışı sağlanması yönünde Moskova'yı ikna etmeye çalıştığı konuşuluyor.

Rusya-İtalya yeni gaz hattı için anlaştı


Rusya'nın zamanlamasıyla dikkat çeken son hamlesi ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Karadeniz Ekonomik İşbirliği zirvesi öncesinde İtalyan Eni şirketiyle imzaladığı doğalgaz hattı projesi oldu.


"Güney Akım" adı verilen bu hat Rus doğalgazını Karadeniz'den geçirerek, Bulgaristan üzerinden, Avrupa'nın kuzey ve güneyine götürecek.


Türkiye, Samsun-Ceyhan hattına Rus petrolü akıtmak istiyordu. Fakat Rusya bu hatta petrol vermeyeceğini söylüyor. Erdoğan ile Putin'in son görüşmesinde de bu konuda ilerleme sağlanamadı.


Rusya'nın son hamleleri, Türkiye'nin enerji koridoru olma iddiasından giderek uzaklaştığı yorumlarına sebep oluyor.
Mevcut şartların Ankara'yı kuzey petrol ve doğalgazına sahip Rusya ile Irak ve Azeri petrol ve doğalgazında söz sahibi olan ABD arasında sıkıştırdığı yorumları yapılıyor.

Güney Akım pahalı

'Rusya-Türkiye arasındaki “Mavi Akım” gibi var olan boru hatlarının uzatılması daha ucuza mal olur'...

Rusya ile İtalya tarafından ortaya atılan 10 milyar euroluk “Güney Akım” projesinin çok pahalı olacağı belirtildi. Financial Times, “Güney Akım”ın pahalı bir proje olduğunu belirterek Rusya ile Türkiye arasındaki “Mavi Akım” gibi var olan bir boru hatlarının uzatılmasının daha ucuza mal olacağını yazdı.

Ekonomi gazetesi Financial Times, Rusya’nın Gazprom şirketi ile İtalyan ENİ şirketince ortaklaşa gerçekleştirilmesi öngörülen “Güney Akım” doğalgaz boru hattı projesini pahalı buldu.

10 milyar euroya mal olacağı hesaplanan “Güney Akım” projesi ile Bulgaristan üzerinde İtalya gibi Güney Avrupa ülkelerine gaz taşınması planlanıyor.

Financial Times, projenin yüksek maliyetine dikkat çekerken “Açık ki Kremlin, bu iddialı projeden ticari yararlar olduğu kadar siyasi yararlar da umuyor. Çünkü projenin, sadece finansal gerekçelerle haklı çırakılması güç” diye yazdı.

3 bin 200 kilometrelik “Güney Akım” boru hattının Güney Rusya’dan Karadeniz altından Bulgaristan’a, buradan da Güney İtalya’ya kadar uzaması öngörüldüğüne işaret eden gazete, şunları yazdı:
“Tüm bu ülkelere gaz, mevcut güzergahların uzatılması ile daha ucuz bir biçimde sağlanabilirdi, özellikle Rusya’dan Karadeniz’in altından Türkiye’ye uzanan Mavi Akım güzergahı veya Ukrayna’dan geçen ve en eski doğu-batı gaz güzergah olan Soyuz boru hattı.”

OXFORD PROFESÖRÜ: “GÜNEY AKIM ÇOK PAHALI”


İngiliz gazetesine konuşan Oxford Enerji Etüdleri Enstitüsü Gaz Araştırma Bölümü Başkanı Prof. Jonathan Stern de “Güney Akım” için “Çok pahalı. Maliyetine ilişkin gerçek hesapları yaptıklarında belki bir kez daha düşünecekler” diye konuştu.

Financial Times, Gazprom’un kararlı olduğunu belirtirken de “Güney Akım”ın Rusya’ya Güney Avrupa ülkelerine gazı, Ukrayna boru hattını kullanmadan veya “Mavi Akım”a ilintili yeni güzergahların geliştirilmesinde Türkiye’ye bağlı kalmadan sağlama olanağını vereceğini yazdı.



anka/CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2007 Salı 16:25:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?