28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

Enflasyon farkı ödeniyor

Memur Emeklilerine “enflasyon farkı” ödemelerine dünden itibaren başlandı. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, Emekli Sandığı Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Bakanlar Kurulu kararı uyarınca Emekli Sandığından emekli olan adi malullük, vazife malullüğü, dul veya yetim aylığı alan 1 milyon 688 bin 486 kişinin, Temmuz 2006 tarihinden geçerli olmak üzere aylıklarında oluşan ve kamuoyunda “enflasyon farkı” olarak bilinen yüzde 2,32 oranındaki fark tutarları, aylık almakta oldukları banka şubelerine gönderildi.

Buna göre Emekli Sandığından aylıklarını üçer aylıklar halinde almakta olanlardan 1. grupta aylık alanlara temmuz-ağustos-eylül-ekim olmak üzere “4 aylık” tutarında, 2. grupta aylık alanlara, temmuz-ağustos-eylül-ekim-kasım olmak üzere “5 aylık” tutarında, 3. grupta aylık alanlara temmuz-ağustos- eylül-ekim kasım-aralık olmak üzere “6 aylık” tutarında, aylıklarını birer aylık olarak alanlara da temmuz-ağustos-eylül-ekim aylarına ait “4 aylık” tutarında aylık farkı tahukkuk ettirildi.

İLAVE ÖDEMELER

Bu arada Emekli Sandığından, Milli İstihbarat Hizmetleri ve Emniyet Hizmetleri Sınıfına dahil kadrolar ile çarşı ve mahalle bekçisi kadro unvanı itibariyle emekli aylığı veya 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu'nun ek 77. maddesi kapsamına girenler (Sandıktan harp malüllüğü, nakdi tazminat ve aylık bağlanması hakkında kanun, terörle mücadele kanunu hükümleri uygulanmak suretiyle vazife malüllüğü aylığı alanlara kanun gereği bu ödeme yapılmayacak.

unlardan, vefat edenlerin, aylık bağlanan dul ve yetimlerine de yansıtılmayacak) hariç olmak üzere, emekli aylıklarıyla birlikte makam tazminatı ödenmesine hak kazanamamış olanlara, 1 Nisan 2006 tarihinden itibaren aylıklarıyla birlikte 100 YTL, bunlardan ölenlerin aylığa müstahak dul ve yetimlerine de, kendilerine bağlanan aylıklara ilaveten 100 YTL'nin aylık bağlama oranına isabet eden miktarı kadar, yine aynı tarihten geçerli olarak ayrıca ödeme yapılmakta.
Ancak bu ödemeden, halen sosyal güvenlik destek primi ödemek suretiyle çalışanlar dahil herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabi olarak çalışanlar yararlanmayacaklar.

70 BİN 765 KİŞİNİN HAKEDİŞLERİ BANKA ŞUBELERİNE GÖNDERİLDİ

Bu hükme göre de 70 bin 765 kişinin işlemleri tamamlanırken, hakedişleri; aylık almakta oldukları banka şubelerine gönderildi.

Bugün itibariyle bu kapsamda 2 bin 543 kişinin daha işlemleri tamamlandı. Buna göre aylıklarını üçer aylıklar halinde almakta olanlardan 1. grupta aylık alanlara (kasım üç aylıkları ödendiğinden) Nisan-Mayıs-Haziran-Temmuz-Ağustos-Eylül-Ekim-Kasım-Aralık-Ocak olmak üzere 10 aylık tutarında, 2. grupta aylık alanlara (Eylül üç aylıkları gönderildiğinden) nisan-mayıs-haziran-temmuz-ağustos-eylül-ekim-kasım olmak üzere 8 aylık tutatında, 3. grupta aylık alanlara (Ekim üç aylıkları ek ödemesiz olarak hazırlandığından) nisan-mayıs-haziran-temmuz-ağustos-eylül-ekim-kasım-aralık aylarına ilişkin 9 aylık tutarında, aylıklarını birer aylık olarak alanlara nisan-mayıs-haziran-temmuz-Ağustos-eylül,ekim-kasım aylarına ait 8 aylık tutarındaki “ilave ödemeleri”, aylık almakta oldukları banka şubelerine gönderildi ve Çarşamba gününden itibaren hak sahiplerine ödenmesine başlandı.

Böylece 73 bin 308 kişinin işlemleri tamamlanarak 1 Nisan 2006 tarihinden geçerli olarak tahakkuk ettirilen ödemeleri aylık almakta oldukları banka şubelerine gönderilmiş oldu.

Bakanlar Kurulunun 1 Temmuz 2006 tarihinden geçerli olmak üzere yeniden belirlenen katsayı essa alınmak suretiyle 1 Ocak 2006 tarih ile 14 Haziran 2006 tarihleri arasında yaş haddi nedeniyle emekliye sevk edilen 860 kişiye, 1 Temmuz 2006 tarihinden geçerli olan katsayılar esas alınmak suretiyle hesaplanan katsayı artışından dolayı oluşan ikramiye farkları tutarları, 15 Haziran 2006 tarihi ile bu tarihten sonra emekliye sevk edilen ve Emekli Sandığı tarafından emekli aylığı bağlanan 28 bin 57 kişiye de 1 Temmuz 2006 tarihinden geçerli tespit edilen katsayılar esas alınarak hesaplanan emekli ikramiyelerinde oluşan fark tutarları, ilgililerin aylık almakta oldukları banka şubelerine gönderildi ve bugünden itibaren hak sahiplerine ödemelere başlandı.


aa
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2006 Cuma 11:51:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?