22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Enflasyon hedefi hayal oldu!

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, enflasyondaki düşüş geçici olarak duracağı için tahminleri yukarı çektiklerini ifade ederek; yıl sonu enflasyonunun, orta noktası 7.3 olmak üzere yüzde 6.7 ile yüzde 7.9 arasında gerçekleşeceğini, belirsizlik aralığı üst sınırının da aşılacağını söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Durmuş Yılmaz, enflasyon göstergelerindeki olumlu gelişmelere rağmen, "vergi ayarlamaları ile enerji, gıda ve yönetilen yönlendirilen fiyat artışları" gibi para politikasının kontrolü dışındaki gelişmelerden dolayı, kısa vadeli enflasyon tahminlerini yukarı yönlü güncellediklerini açıkladı. 

Yılmaz, bu çerçevede, enflasyonun yıl sonunda yüzde 70 olasılıkla yüzde 6,7 ile 7,9 arasında gerçekleşeceği ve belirsizlik aralığının üst sınırını aşacağı tahmininde bulunduklarını bildirdi. 

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, düzenlediği basın toplantısında, Merkez Bankası tarafından hazırlanan, yılın dördüncü "Enflasyon Raporu"nu açıkladı. 

Kısa vadeli enflasyon görünümüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, enflasyonun ana eğiliminin Merkez Bankasının öngörüleri doğrultusunda aşağı doğru eğilim sergilemesine rağmen, önümüzdeki aylarda, temelde enerji ve gıda ürünleri ile para politikasının kontrolü dışında kalan kalemlerin fiyat gelişmelerinin etkisiyle, enflasyondaki düşüşün geçici olarak duraklayacağının tahmin edildiğini söyledi. 

Bu doğrultuda kısa vadeli enflasyon tahminlerinin bir önceki rapora göre yukarı yönlü güncellendiğini vurgulayan Yılmaz, kısa vadeli tahminleri yukarı çeken gelişmeleri şöyle özetledi:

PETROL FİYATLARI ENFLASYONU ETKİLEDİ-
"Temmuz enflasyon raporumuzda, petrol fiyatları varil başına 65 dolar olarak varsayılmıştı. Ancak geçen bu 3 ay içinde, petrol fiyatları varil başına ortalama 75 dolar civarında gerçekleşmiş, önümüzdeki dönem petrol fiyatlarına ilişkin varsayımımız da 70 dolara yükseltilmiştir.

Ayrıca bir önceki rapordan farklı olarak yılın son çeyreğinde elektrik fiyatlarında yüksek oranlı bir artış öngörülmüştür. Enerji fiyatlarına ilişkin bu gelişmeler 2007 yılına ilişkin enflasyon tahminlerimizi yaklaşık 0,8 puan yukarı çekmiştir.
Bir önceki raporda 2006 yılından beri süre gelen hızla artışlar sonrasında oluşan gıda fiyatlarındaki artışların zaman içinde yavaşlayacağı varsayımında bulunmuştuk. Ancak geçen süre zarfında gıda fiyatları bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de yüksek artış sergilemeye devam etmiştir. Bu gelişme de kısa vadeli enflasyon tahminlerimizi bir miktar daha yukarı yönlü güncellenmesine neden olmuştur." Yılmaz, 2007 yılına ilişkin bu güncellemelere ek olarak 2008 yılının ilk çeyreğinde bütçe düzenlemeleri çerçevesinde tütün ve akaryakıt gibi kalemlerde vergi artışları ve/veya fiyat ayarlamaları gerçekleşebileceği ve bu düzenlemelerin takip eden bir yıl boyunca, yani 2008 yılı başından 2009 yılı başına kadar enflasyonu bir miktar artıracağının varsayıldığını bildirdi.

YIL SONU ARALIĞI YÜZDE 6,7 İLE YÜZDE 7,9-
Sonuç olarak enflasyon göstergelerindeki olumlu gelişmelere rağmen, "vergi ayarlamaları ile enerji, gıda ve yönetilen yönlendirilen fiyat artışları" gibi para politikasının kontrolü dışındaki gelişmelerden dolayı, kısa vadeli enflasyon tahminlerini yukarı yönlü güncelemiş bulunduklarını anlatan Yılmaz, "Bu çerçevede enflasyonun yılın sonunda yüzde 70 olasılıkla 6,7 ile yüzde 7,9 arasında (orta noktası 7,3) gerçekleşerek, belirsizlik aralığının üst sınırını aşacağı tahmininde bulunmaktayız" dedi. 

Başkan Yılmaz, ancak yıl sonunda gıda ve enerji dışı enflasyonun, orta vadede ’hedefe yakın’ gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini kaydetti.

...
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2007 Cuma 11:30:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
tuncer IP: 88.247.108.xxx Tarih : 27.10.2007 11:34:46

Enerji fiyatının artması, beklenmedik gelişmeler vs. vs. Enflasyon hedeflemesinde hedefin tutmayacağı belliydi. Bir kere politikanın uygulanabilirliği tartışılır durumdaydı. Gerekli bazı şartlar gerçekleşmemişti. Türkiye' finansal piyasalarda derinlik yeterli seviyede değil, borç yükü hala fazlaydı, hedefte belirlenen +,-2 puanlık aralık çok fazlaydı. Sanki MB, hedefi tutturmada kendine güvenmiyor izlenimi veriyordu. İktisatta uygulanan bütün politikaların temelinde, politika uygulayıcılarının ekonomi aktörlerin güvenini kazanma çabası vardır. Çünkü güven vermeden çözüm oluşmaz. Enflasyon hedeflemesinin mantığı da budur. Merkez bankası enflasyonun bir kaç sene önce hedeflenen seviyede gerçekleşeceğine dair güven verir. Artık ekonomik birimler iki sene sonra enflasyonun 4 puan seviyesinde olacağına kesin gözüyle bakarlar. İşte bu güven ne kadar çok sağlanırsa hedefe o kadar çok yaklaşılır.