31
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Enflasyon hedefi tutmaz

2007 enflasyonu Merkez Bankası'nın yılbaşında öngördüğü yüzde 4'ün oldukça üzerinde, yüzde 8,39 olarak gerçekleşti. Merkez Bankası, bu yıl için de yıllık enflasyon hedefini yüzde 4 olarak açıkladı.

Lakin 300 bine yakın üyesi bulunan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, hedefin bu yıl da tutturulmasının mümkün olmadığını düşünüyor. 2007'deki iki seçim ve dünya piyasalarındaki gelişmelerin Türkiye ekonomisine olumsuz yansıdığını aktaran Yalçıntaş, "Ama bu, dünyanın sonu demek değil. Türkiye'nin büyümesi sürüyor. Faizler hâlâ düşmeye devam ediyor. 2008 yılında alınacak tedbirlerle 2007 yılını telafi ederiz." dedi. Türkiye'nin sürdürülebilir büyüme için özel sektörün verimliliğini artırması gerektiğine dikkat çeken Oda Başkanı'na göre, bugün en çok sıkıntı çeken kesim küçük ve orta büyüklükteki esnaf. Sorunun temelinde yapısal sorunların yattığını söyleyen Yalçıntaş, reformların hayata geçirilmemesi halinde esnafın bu yılı da zorluklar içinde geçireceğini dile getiriyor. Merkez Bankası'nın enflasyon hedefini tutturmak için sıkı para politikasını sürdüreceğini kaydeden Oda Başkanı, bu durumun iç pazardaki daralmanın süreceği anlamına geldiğine işaret ediyor. Enerjinin sanayi için en temel girdi olduğunu söyleyen Başkan Yalçıntaş, "Doğrudan doğruya, tüm üretim mallarına, tüm hizmetlere yansıyacak. Bu da fiyatları yukarıya çıkaracak, enflasyonu yukarıya götürücü etki yapacak." değerlendirmesini yaptı. Hükümetin zam yapmaktan başka şansının kalmadığı görüşünü dile getiren Yalçıntaş, zammın geçen 5 yıl içinde kademeli yapılabileceği kanaatinde. Ancak geriye dönülemeyeceği için hem ihracat-ithalat dengesi hem de cari açığı artıran en önemli etkenin enerji olduğu göz önüne alındığında, Türkiye'nin en kısa zamanda enerjide kendi kendine yeter hale gelmesi gerekiyor. 2008'de İTO'nun üyelere yönelik faaliyetlere ve sosyal sorumluluk projelerine devam edeceğini söyleyen Murat Yalçıntaş, yeni seçimlerde aday olup olmayacağı konusunda şu açıklamayı yaptı: "Önümüzdeki dönem meclis üyeleri benimle devam etmek isterse, olabilir. Karar meclis üyelerinin. Bu bir konsensüs, siz layıksanız ve siz isteniyorsanız zaten sizi seçerler. Siz layık değilseniz istenmiyorsanız, o yeri dolduramıyorsanız ne yaparsanız yapın, olmaz."

İTO Başkanı Yalçıntaş, Meclis Başkanı Muharrem Keçeli ve işadamlarından oluşan bir heyetle Bandırma'da çeşitli incelemelerde bulundu. Bandırma Ticaret Odası'nın ev sahipliğinde gerçekleşen organizasyonda iki oda arasında ihracatın geliştirilmesi için birlikte hareket etme kararı alındı.

Zaman
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2008 Pazartesi 19:14:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?