15
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Enflasyon yanlış mı ölçülüyor?

Tüketiciler Birliği, TÜİK yetkilileri hakkında enflasyon oranlarını bilerek yanlış göstermek iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. 

Birlik Genel Başkan Yardımcısı Üstün Bol, Türk Telekom'dan, şubat-mart dönemi için tüm telefon abonelerine ait telefon faturalarının tahakkuk toplamını açıklamasını istedi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Şube Başkanı Üstün Bol, yaptığı yazılı açıklamada TÜİK yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunduklarını bildirdi. TÜİK'in, mart ayı enflasyon oranlarının TÜFE'de yüzde 0.92, ÜFE'de de yüzde 0.97 olarak gerçekleştiğini, yılın ilk üç ayında TÜFE'nin yüzde 2.36, ÜFE'nin yüzde 1.88 oranında artış gösterdiği anımsatıldı. Buna bağlı olarak da yıllık enflasyon oranının TÜFE'de yüzde 10.86, ÜFE'de ise yüzde 10.92 oranında olduğunu açıkladığı kaydedildi.

Açıklamada, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın da 1 Mart 2007'de yürürlüğe giren Türk Telekom'un yeni tarifeleri nedeniyle yapılan zammın “enfslasyon üzerinde risk yarattığı ve mart ayı enflasyon oranlarının yapılan zam nedeniyle tetikleneceğini” sözlerine yer verildi.

“KASTİ BİR TAVIR VAR”

TÜİK'in, Türk Telekom'un 1 Mart 2007'den itibaren geçerli olan yeni telefon tarifesinin enlasyona etkisini düşük göstermek için gerçekleri “kasten” çarpıttığı öne sürüldü. Toplam içinde daha az ağırlık taşıyan ve indirim yapılan kalemlerin hesaba katılmasına karşın, ağırlığı yüksek kalemlerin ise hesaplamaya alınmadığı ifade edildi. Açıklamada, “Aslında vatandaşın cebinden çıkacak gerçek rakam çok yüksektir” denildi.

FATURALAR KARŞILAŞTIRILSIN

Tüketiciler Birliği, gerçek tablonun ortaya çıkması için yeni tarife öncesi ve sonrası aya ait tüm abonelerin telefon faturalarının tahakkuk toplamlarının karşılaştırılması gerektiğini bildirdi.

Savcılığa yapılan başvuruda, Türk Telekom'dan şubat-mart dönemi için tüm telefon abonelerine ait telefon faturalarının tahakkuk toplamının celbinin istenmesi talep edildi.
anka
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2007 Salı 20:15:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?