18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Erdoğan: 'Kapıları açtık, yabancı yatırımcıyı bekliyoruz'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şu anda kişi başına milli geliri bin 500 doların altında olan illeri kapsayan Teşvik Yasası’nı genişletme hazırlığında olduklarını söyledi.

Yabancı sermayenin rahatlıkla bu illerde yatırım yapmasını beklediklerini ifade eden Erdoğan, “bu konuda da her türlü yardıma her an hazırız ve bizler tüm kapıları açtık” diye konuştu.

Yabancı Sermaye Derneği (YASED) tarafından Devlet Konukevi’nde verilen resepsiyona katılarak konuşma yapan Erdoğan, önümüzdeki dönemde kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması, vergi sistemi ve sosyal güvenlikle ilgili reform çalışmalarına ağırlık verileceğini söyledi.

”Yatırımcının önündeki engeller kaldırılıyor”

Başbakan Erdoğan, kamu sektörüne ilişkin düzenlemelerin yanında, özel sektörün gelişimine de özel önem verdiklerini dile getirirken, yatırımcıların önündeki engellerin kaldırılması konusunda son derece kararlı adımlar atıldığını vurguladı.

Yatırım ortamının iyileştirilmesinin, süreklilik arz etmesi gereken ve hiç bitmeyecek bir süreç olduğunu belirten Erdoğan, yatırımın önündeki bürokratik engellerin kaldırılması çalışmalarının devam ettiğini ve bu yönde yasal ve idari düzenlemelerin birer birer hayata geçirildiğini ifade etti.

Yerli yabancı farkı kalktı

Bir yabancı müteşebbisin bugün artık Türkiye’de bir günde şirket kurabildiğini kaydeden Erdoğan, ’’Yeni Yabancı Sermaye Kanunumuz ile birlikte ülkemizde yerli müteşebbis ile yabancı müteşebbis arasında hiçbir fark kalmamıştır’’ diye konuştu.

Doğrudan Yabancı Yatırım Kanunu ile birlikte doğrudan yabancı yatırım ve yatırımcı tanımının değiştirildiğini, ön izin ve asgari sermaye şartının kaldırıldığını söyleyen Başbakan, bu değişikliklerle beraber, uluslararası sermaye girişlerinde de önemli artışlar kaydedildiğini vurguladı.

Yabancı şirket sayısında artış

Erdoğan, Türkiye’deki yabancı sermayeli firma sayısının haziran 2003 tarihinde 6 bin 408 iken, 17 ağustos 2003 tarihinde yürürlüğe giren Yabancı Sermaye Kanunu’ndan bugüne kadar 2 bin 910 adet yeni uluslararası sermayeli firma kurulduğunu açıkladı.

Teşvik Yasası genişletilecek

Kişi başına geliri bin 500 doların altındaki illere teşvik getiren 5084 sayılı yasaya da değinen Başbakan Erdoğan, bunun yerli ve yabancı sermayeye bedelsiz arsa ve vergi muafiyeti getirdiğini, yeni yapılan bir hazırlıkla daha önce bin 500 doların altındaki iller bu kapsamdayken bunun genişletilmesi hazırlığında olduklarını ifade etti.

Bununla birlikte ülkenin daha geniş bir alanında yatırım yapma imkanını getireceklerini söyleyen Erdoğan, yabancı sermayenin de rahatlıkla bu illerde yatırım yapmasını beklediklerini kaydetti. Erdoğan şöyle devam etti:

“Bu konuda da her türlü yardıma her an hazırız, bunu bütün yabancı sermaye özellikle bilmelidir ve bizler bu konuda kapılar açtık artık, buyurun diyoruz, sizleri bekliyoruz."
ankara
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2004 Cuma 10:48:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?