26
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Erdoğan'dan IMF açıklaması

Erdoğan'dan IMF açıklaması

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, IMF ile yapılacak sözleşmenin iki tarafın menfaatlerini içermediği sürece imza atmayacaklarını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin krizler ülkesi olmaktan uzaklaştığını ifade ederek, IMF ile yapılacak sözleşmenin iki tarafın menfaatlerini içermediği sürece imza atmayacaklarını söyledi.

Erdoğan, Partisinin il kongresinde yaptığı konuşmada AK Parti'nin geride kalan dört seçimini değerlendirerek, "Buradan Gaziantep'in tüm ilçelerine kucak dolusu selamlarımı iletiyorum. 3 Kasım da, 28 Mart'ta, 22 Temmuz'da Gaziantep büyük bir sesle AK Parti dedi. 29 Mart seçimlerinde Gaziantep bir kez daha gürledi ve AK Parti dedi. Bugün Gaziantep'e sadece bu kongre sebebiyle değil aynı zamanda 29 Mart seçimi nedeniyle teşekkür manasında yapmış bulunuyorum" dedi.

Gaziantep ekonomide başarılı

Küresel krize rağmen ihracatı artan Gaziantep'e örnek gösteren Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: "Sanayileşme noktasında küresel krizin yakından hissettiğinizi biliyoruz. Herkes batık bittik derken Gaziantep bugün daha başarılı bir şekilde ayakta durdu. Küçük, orta bütün işletme sahiplerinin ve çalışanlarının sabırla direndiklerini de biliyorum. Bu nedenle Türkiye'ye sesleniyorum işte size örnek bir şehir. Hükümet olarak Gaziantep'ten aldığımız güçle krizi aşmanın peşindeyiz. Krizle mücadele ederken krizin etkisini artırmaya çalışanlarla mücadele ettik. Krizin Türkiye'yi bitireceğini savundular. Hem krize hem de bu anlayışın karşısında eğilmeden tam bir irade sergiledik. Kriz karşısında paniğe kapılanları ya da krizi hükümete mal etmek isteyenler ve yapılan başarıları görmek istemediği hususlar var"

Türkiye'de eskisi gibi krizlerin yaşanmadığını ve yaşanamayacağını da anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu ülke geçmişte olduğu gibi 2-3 yılda bir kriz gören ülke olmaktan çıkmıştır. Bu ülkenin artık sağlam bir mali yapısı var. Kararlı sarsılmaz bir yapımız var. Türkiye'de enflasyon yüzde 65'te ve bunun yüzde 6'ya inecek deseydik inanır mıydınız? Bir çoğu bunu hayal olarak örüyordu. Demek ki azim edince hayaller gerçek oluyor. Borçlanma faizi oranı yüzde 63. Biz bunu 10'a indirilebilir deseydiler inanır mıydınız? Bunlar DSP, ANAP ve MHP iktidarında oldu. O zaman merkez bankamızın kasasında 26.5 milyon dolar vardı. Ama şimdi krize rağmen kasada 65 milyon dolar var. Ama şimdi çıkmışlar 'Bunlar bu milletin menfaatini düşünmüyor birilerine peşkeş çekiyor' diyorlar. Bunlara şunu sormak lazım sizin bu ülkede dikili bir ağacınız var mı? onu söyleyin."

IMF İLE ANLAŞMA

IMF ile yapılacak anlaşmanın her iki tarafından menfaatlerini içermesi gerektiğini de belirten Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: "İşte buyurun onlar IMF ile anlaşın diyorlar. Onların IMF borcu 23.5 milyar dolardı. Biz bunu ödedik ödedik 7.5 milyar dolara düşürdük. Bunları biz ödüyoruz. Onlar borçlandı biz ödüyoruz. Eğer bunları göremiyorlarsa söyleyecek bir şeyimiz yok. Biz kimsesizlerin kimsesi olarak bu yola çıktık. Aynı kararlılıkla da bu yola devam edeceğiz. Bu ülke sağlam yapısıyla krizi en az
etkiyle yaşıyor. Teğet geçer dedim rahatsız oldular. Evet teğet dedim ve teğet geçiyor. Bunu inanarak söylüyorum. Ama onların bu noktada ilgisi yok. 'IMF ile anlaşın' diyorlar, kusura bakmayın karşılıklı menfaat olursa anlaşırız. Bakınız bir yıldır IMF ile anlaşmış değiliz hala masadayız. Eğer isteklerimiz kabul edilirse imzalarız. Ama kabul edilmezse imzalamayız. Hepsi bugüne kadar IMF ile imza attılar. Bunları lütfen görelim. Yanlış yere ok atanlar dikkat etsin ok kendilerine döner"

Türkiye'nin bu küresel krizi de geride bırakarak dünyanın parlayan yıldızı olarak büyük bir kararlılıkla yoluna devam edeceğini ifade eden Başbakan Erdoğan, yatırımcılara da şöyle seslendi: "Kimse moralini bozmasın yatırımlarını ertelemesin."






 

İHA
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2009 Pazar 14:35:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?