15
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Erem fuarları ve çadırı anlattı

CNR Holding'in patronu Ceyda Erem, "Biz alanı Reysaş'a kiraladık. Reysaş çadır yaptı. Sonra başkasına satmış. Sattığı kişi kira ödemedi. İkisiyle de mahkemeliğiz" dedi.

CNR Holding'in patronu Ceyda Erem, hakkındaki yolsuzluk soruşturmasının 7 aydır sürdüğünü, bir an önce hakim karşısına çıkıp yargılanmak istediğini söyledi.

Erem, "En kötüsü beklemek. İşlerimizi büyüteceğiz, yeni projelerimiz var. Bir an önce yargılanmak istiyorum. Beraat edeceğime de yüzde 100 inanıyorum" dedi.

YURT dışında düzenlediği fuarlar için devletten yasa dışı yöntemlerle haksız teşvik aldığı iddiasıyla 30 yıldan 104 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak olan CNR Holding'in patronu Ceyda Erem, "Ortada çirkin bir ticari kavga var. Bu sektörde zirveyede olduğum için birileri kendine yol açmak adına saldırdı. Her şey mahkeme sürecinde ortaya çıkacak" dedi. Erem, "27 Mart'ta göz altına alındım. Soruşturma tutuksuz devam etti. Yaklaşık 7 aydır devam eden olağanüstü bir dönem yaşıyoruz. En kötüsü böyle beklemek. Biz işlerimizi büyüteceğiz, projelerim var. Bir an önce yargılanmak istiyorum. Beraat edeceğime de yüzde 100 inanıyorum" diye konuştu.

YURT DIŞINDA EN KÜÇÜK BİZİZ

Ceyda Erem, 2006'da düzenlediği 9 yurt dışı fuara 223 firmanın katıldığını, 180'inin teşvike tabi olduğunu belirterek "Bu 180 firmanın devletten alacağı 2 milyon 294 bin YTL'lik ve bizim 465.000 YTL'lik teşvikimiz inceleniyor. CNR olarak 2003-2005 arasında da yurtdışında düzenlediğimiz toplam fuar sayısı 14, katılımcı sayısı 335, teşvike tabi katılımcı sayısı 276, katılımcıların aldığı teşvik toplamı 3.6 milyon YTL ve CNR'ın aldığı teşvik 450.892 YTL. CNR'ın fuarcılık faaliyetleri içinde yurt dışı fuarlarının payı sadece yüzde 2'dir. 2003-2007 döneminde yurt içinde 200 fuar düzenledik ve bunlara 40.000 firma katıldı. Aynı dönemde yurt dışında ise sadece 23 fuar düzenledik ve bunlara 558 firma katıldı."

FİRMALARI BİLGİLENDİRİRİZ

Yurt dışı fuarlar için katılımcıları 'nasıl teşvik alabilecekleri, hangi belgelerin gerekli olduğu' konularında sadece bilgilendirdiklerini ancak bu firmaların alacakları teşviklerin devlet ile firmalar arasındaki işlemlerle ve yine iki taraf arasındaki ödemelerle tamamlandığını belirten Erem, "Bir firma böyle bir fuara katıldığı halde herhangi bir belgesi eksik kalırsa teşvikini alamaz ama hiçbir firma da böyle bir fuara katılmadığı halde katiyen teşvik alamaz. Hakkımda 'katılmadığımız halde katılmışız gibi göstermiş' diye iddialar varmış. Böyle bir şey imkansız" dedi.

BEDAVA FUAR YAPTIM

Ceyda Erem, ilk yurt dışı fuarını Londra'da 2003 yılında düzenlediğini ve o fuar öncesinde 'organizatör olarak teşvik alabilmesi için gerekli belgesinin' olmadığını belirterek şöyle konuştu: "Belki de birileri o fuarı hatırlayıp, suçluyor olabilir. O fuar öncesinde bize 'siz düzenleyin belgeniz yetişir sonra teşvik alırsınız' dendi. Biz firmalara 'katılın, teşvik işlemleri tamamlanacak' dedik. Ancak sonra DTM bu fuar için teşvik alınamayacağını söyledi. 700 bin dolar harcama yapmıştık. Buna rağmen biz firmalardan para almadık. Gelecek için yatırım yaptığımızı düşündük."

O çadır orada işgalci, İTO'yla aynı saftayız

CEYDA Erem, kiracısı olduğu İDTM A.Ş.'nin patronu korumundati İTO ile de sorunların aşılabileceğini söyledi. Erem, "İTO'yla anlaşacağımızı düşünüyorum. Onlarla ciddi bir sorunumuz yok. İDTM A.Ş. olarak bizim ev sahibimiz İTO. Hatta, 'çadır olayında' ikimiz de aynı taraftayız. Çünkü orada işgal var. İTO bize alanı kiraladı, biz Reysaş'a kiraladık. Reysaş çadır yaptı. Sonra başkasına satmış. Sattığı kişi kira ödemedi. İkisiyle de mahkemeliğiz. O çadır orada işgalci. Oradan çadırın kaldırılması ve yeni fuar alanları yapılması en doğrusu. Zaten o çadırın tepesi birkaç kez de uçtu."

İDTM A.Ş. hollerini ihaleye çıkarırsa, gireriz

CNR Holding'in patronu Ceyda Erem, İDTM A.Ş'nin inşa ettirdiği ancak amaç dışı kullanım nedeniyle tekrar Hazine'ye geçen 9, 10 ve 11'inci hollerin çok iyi holler olduğunu belirterek, "Onların atıl kalmasını istemeyiz. Hazine nasıl ihaleye çıkarırsa o şekilde uygundur ve biz girmeriz, talip oluruz. Fuar alanı olacaksa da okul yapılacaksa da talip oluruz. Bizim hollerden daha iyiler çünkü en son onlar yapıldı" dedi.

3 yılda 4.5 milyon YTL gelir vergisi ödedim

CNR Holding'in patronu Ceyda Erem, devletten 450 bin YTL haksız teşvik aldığı iddiasına karşılık, ilginç bir savunma daha yaptı ve şöyle konuştu: "Benim son 3 yılda şahsen Ceyda Erem olarak ödediğim toplam gelir vergisi 4.5 milyon YTL. Firmalarımın değil, benim şahsi gelir vergisi toplamıdır bu. Firmalarım da sektörlerinde şampiyondur. Tek zarar eden firmam ise o yurt dışı fuarları düzenleyen CNR Expo A.Ş'dir. 4.5 milyon YTL'lik (3 yıl toplamı) gelir vergimi doğuran gelirlerimin ise yüzde 90'ı İngiltere'deki ortaklığımdan. Yani yur dışındaki kazançlarımı ülkeme getirip gelir vergisini ödemişim. "

Kaçmayı düşünmedim İpsala'dan çıkıp randevuma gidecektim

SORUŞTURMA sırasında 'hakkında yurt dışına çıkış yasağı varken' İpsala'dan yurt dışına çıkma girişimiyle ilgili olarak da "O gün kesinlikle kaçmaya falan çalışmıyordum. Kaçmayı hiç düşünmedim. Çünkü masum olduğumu biliyorum. Yunanistan'da randevum vardı, ona gitmek için oraya gitmiştim. Görüşüp sonra dönecektim" dedi. Erem, neden uçakla değil de karayoluyla gitmek istediğini de şöyle açıkladı: "Çünkü uçak yoktu, 'karayoluyla gidip gelirim' diye düşündüm."

Ciromuz yüzde 50 yükseliyor

CEYDA Erem, teşvik yolsuzluğu iddiasıyla soruşturma geçirmesine ve yargılanacak olmasına rağmen CNR Grubu olarak işlerinde hiçbir gerileme olmadığını söyledi. Erem şöyle konuştu: "Biz bütün bu olanların siyasi bir yan olduğunu düşünmüyoruz. Sayın Bakan (Kürşad Tüzmen) ile de hiç ilgisi yok. 23 yılda oluşturduğumuz işe talip olanlar yaptı bunu. Ama Allah her zaman doğrudan yanadır. Şu anda işlerimiz gayet iyi. 500 kişilik istihdamımız var ve ciromuz geçen yıla göre yüzde 50 daha yüksek olabilir. Biz büyümeye devam ediyoruz. Yeni fuar binamız devreye girse de girmese de ciromuz bu yıl geçen yıla göre yüzde 50 artabilir."

Sadi Özdemir/hürriyet
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2007 Cuma 10:57:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?