19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Eski IMF'ciden uyarı

Rogoff: IMF ile anlaşma olmazsa Türkiye borçlarını ödeyemez

IMF eski başekonomisti Kenneth Rogoff, Türkiye’nin, IMF ile bir anlaşma yapmaması halinde, borçlarını ödeyememe riskiyle karşı karşıya kalabileceğini söyledi 

Harvard Üniversitesi Ekonomi Profesörü Kenneth Rogoff, ABD’nin krizle mücadelede öncelik vermesi gereken konunun bankaların kurtarılması olduğunu belirtti. Davos’ta CNBC-e’nin sorularını yanıtlayan Kenneth Rogoff, ekonomik durgunlukla birçok cepheden mücadele etmenin şart olduğunu vurguladı.
Profesör Rogoff özetle şöyle dedi:

ABD zor toparlanır
“Öncelik banka kurtarma planı olmalı. Eğer bankacılık sistemindeki sorunlar çözülmezse, diğer tüm çabalar boşa gider. Mali canlandırma, ekonomide gerilemenin kontrol altına alınmasına yardımcı olur ve varlık fiyatlarını destekler. Burada önemli olan her şeyin bir an önce ve birlikte yapılması. Buna para politikası da dahil. Bu, birçok cepheden vuran bir durgunluk. bu nedenle durgunluğa karşı birçok cepheden harekete geçilmesi gerekir.”

‘ABD?ikinci yarıda açılmaz’
Rogoff, ABD ekonomisinin ikinci yarıda iyileşmeye başlayacağına ilişkin tahminlerin yanlış olduğunu kaydetti: “Davos’ta bazı insanlar durgunluğun yılın ikinci yarısında da süreceğini kabul etmek istemiyor. Hâlâ ikinci yarıda bir iyileşme olabileceğine inanıyorlar. ABD ekonomisi bu yıl yüzde 3 veya yüzde 4 daralacak. Daha da kötü olabilir. Avro Bölgesi ise yüzde 2-3 daralacak.” Rogoff, Türkiye’nin, IMF ile bir anlaşma yapmaması halinde, borçlarını ödeyememe riskiyle karşı karşıya kalabileceğini ifade etti.
Rogoff, “IMF ile anlaşma olmazsa, Türkiye borçlarını çevirmede çok zorlanacak. Kredi kriziyle karşı karşıya kalacak. Türkiye borçlarını çeviremezse potansiyel olarak borçlarını ödeyemeyebilir. Ancak bu sadece Türkiye için değil, tüm ülkeler için böyle” diye konuştu.

Özen: Komplekse kapılmadan anlaşalım
Garanti Bankası Genel Müdürü Özen, “Hiçbir şekilde komplekse kapılmadan IMF ile anlaşabiliriz. Çünkü bütün dünyanın IMF’ye ihtiyacı var” dedi. Davos’ta açıklama yapan Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, “Bu sene Davos’ta daha az bankacı var. Daha çok siyasetçi var. Bu da çok şeyi anlatıyor. Bankacılar yaptıkları hataları biliyorlar, anlıyorlar. Bunu çok net bir şekilde görüyoruz. Bankacılık sektörü ekonomiye lazım. Global anlamda bankacılık sektörünün bir an evvel de düzelmesi lazım” diye konuştu.
Özen, şunları söyledi: “Türkiye’nin IMF anlaşmasını imzalayacağını düşünüyorum. Bulunduğumuz dünya konjonktüründe IMF gibi kuruluşların desteği çok çok önemli. Hiçbir şekilde komplekse kapılmadan IMF ile anlaşabiliriz. Burada önemli olan IMF’den gelecek paranın hangi mekanizmayla reel sektöre aktarılacağı. Bunun üzerinde de konuşuyor olmamız lazım. Yeni metotlar, gerekirse ezberi bozup yeni şeyler yapmamız gerekiyorsa bunun gereğini yapmamız lazım. Yoksa başka türlü IMF anlaşmasının anlamı yok. IMF de biliyor. Diğer ülkelerde de görüyoruz.”

Wolf: Güven tesisi için IMF anlaşması gerekli
Financial Times’ın Başyazarı Martin Wolf, Davos’ta CNBC-e’nin sorularını yanıtlarken, Türkiye’nin IMF ile anlaşmasının güven tesisi için olumlu olacağını belirtti. Wolf şunları söyledi: “Türkiye’nin 2001 krizinden sonraki IMF anlaşması başarılı sonuç verdi. Şimdi de, Türkiye’nin sermaye piyasalarına erişimi için güveni tesis etmesi lazım. IMF ile anlaşması bu anlamda olumlu bir gelişme. Türkiye’nin kısa vadede çözüm getirecek önlemlerle uzun vadedeki mali istikrarını bozmamak arasındaki dengeyi koruması çok önemli. Türkiye, mali manevra yapacak bir durumda olursa güveni zedelemeden harcamalarını arttırabilir. Bankacılık sistemine de şirketlerin kullandığı kredi açısından dikkat edilmeli. İyileşme önümüzdeki yıl başlarsa bundan Türkiye de nasibini alacaktır. Zaten Türkiye, gelişen ülkeler arasında en iyi durumda olan ülkelerden biri.”
Wolf, krizden çıkışın özel sektörün iyileşmesiyle başlayacağını ifade ederek şunları söyledi: “ABD’deki kriz süreci döngüsel değil, dolayısıyla düzelme birden bire yaşanmayacak. ABD’deki işsizlik yüzde 10’u bulabilir. ”

Radikal
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2009 Cuma 23:29:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?