22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Eski TL banknot ve madeni paralara 1 Ocak'ta veda

Eski TL banknot ve madeni paralar 1 Ocak 2006`ta yürülükten kalkacağı için, bu tarihten sonraki zamanaşımı süresinde değişim Merkez Bankası şubeleri ve Ziraat Bankası şubeleri tarafından yapılacak.

Yeni Türk Lirası ile ilgili Kanun 31 Ocak 2004 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra 11 ay süren hazırlık çalışmalarının ardından, yeni banknot ve madeni paralar 1 Ocak 2005 tarihinde tedavüle çıkarılmıştı.

Eski TL banknotlar 1 Ocak 2006`dan itibaren 10 yıl, madeni paralar da 1 yılda zamanaşımına uğrayacak. TL banknotların değişimine ilişkin ayrıntılı bilgiler 19 Aralık 2005 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.
Merkez Bankası yaptığı yazılı açıklamada, ``Bugün gelinen aşamada, TL banknotların piyasadan çekilmesi büyük ölçüde tamamlanmış bulunmaktadır. Değişim süreci incelendiğinde, tedavüldeki YTL banknotların toplam banknotlara oranı 23 Aralık 2005 tarihinde yüzde 95.39'a ulaşmıştır. Dolayısıyla, değişim sürecinin genel olarak tatmin edici düzeyde gerçekleştiği görülmektedir`` denildi.

Yeni madeni paraların 2004 yılı sonunda 131 milyon YTL olan toplamı, 23 Aralık 2005 tarihinde 492 milyon YTL civarına yükseldi. Merkez Bankası`na göre bu, özellikle 500,000 TL`lik banknotun 50 YKr, 1,000,000 TL`lik banknotun ise büyük ölçüde 1 YTL madeni paraya dönüştürülmesinden kaynaklandı.

ESKİ PARA TEDAVÜLDEN KALKINCA Merkez Bankası, açıklamasında bununla ilgili olarak aşağıdaki maddeleri vurguladı: ``Bu (1 Ocak 2006) tarihten itibaren tüm ödeme emirlerinin, kıymetli evrakların, sözleşmelerin ve diğer tüm belgelerin (yazar kasalarda düzenlenecek perakende satış fişleri dahil) sadece YTL üzerinden düzenlenmesi gerekmektedir.
``Tarife ve etiketlerde fiyatlar sadece YTL üzerinden gösterilecektir.
``Bundan önce, kanunlarda ve diğer mevzuatta, idari işlemlerde, yargı kararlarında, her türlü hukuki muamele ve belgelerde TL'ye yapılmış olan atıflar kendiliğinden YTL'ye yapılmış sayılacaktır.

``Taraflar arasında Türk Lirası üzerinden düzenlenmiş bulunan belgelerin bu yıl sonuna kadar YTL`ye dönüştürülmesi halinde, bu işlemler ve düzenlenecek belgeler her türlü vergi, resim, harç ve diğer yükümlülüklerden muaftır.``

PARA REFORMUNUN İKİNCİ AŞAMASI Paradan altı sıfırın atılması ile tamamlanan para reformunun ilk aşamasını takiben ``Yeni Türk Lirası`` ve Yeni Kuruş`ta yer alan ``yeni`` ibaresi kaldırılarak, tekrar TL`ye dönülmesini ikinci aşama olarak tanımlayan Merkez Bankası, bunun Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenecek bir tarihte gerçekleştirileceğini kaydetti.

Diğer tüm ülkelerde olduğu gibi, paradan sıfır atılmasının bundan sonraki başarısının da tamamen ekonomik istikrarın kalıcılığına bağlı olduğu belirtilen açıklamada, ``Ekonomik istikrarın kalıcı olarak yerleşmesi ise, en önemli unsur olan fiyat istikrarını sağlama ve kollamadaki kararlılığa bağlıdır. Ekonomi politikalarının tavizsiz olarak istikrar içinde sürdürülebilir büyüme ortamını hedeflemeye devam etmesi gerekmektedir`` denildi.

SAHTECİLİK Banknotların resim ve görüntülerinin çoğaltılması ve yayınlanması ile ilgili şartlara uymayan kişiler hakkında, 1,500 YTL`den 5.000 YTL`ye kadar para cezası bulunuyor. Söz konusu düzenleme YTL ile ilgili kanunun 4. maddesine istinaden 24 Şubat 2004 ve 13 Ekim 2004 tarihli Resmi Gazete`de yayımlanmıştı. Ayrıca Merkez Bankası`nın internet sitesinde de yer alıyor.

aa
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2005 Pazartesi 17:22:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?