16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

'Etin yüzde 50'si kaçak'

Türkiye'de tüketilen etlerin yüzde 50'sinin sağlık kurallarına uygun olmayıp, kaçak yollarla piyasaya sürüldüyü bildirildi.

Tüketici Derneği (TÜKEDER) Bursa binasında düzenlenen basın toplantısında Bursa başta olmak üzere Türkiye'de tehlikeli boyutlarda gıda terörü yaşanmakta olduğu vurgulandı.

TÜKEDER yönetim kurulu üyesi ve Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyen ve Teknoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, Türkiye'de tüketilen etlerin yüzde 55'inin kaçak yollarla insan sağlığına zararlı şekilde piyasaya sürüldüyünü belirtti. Bursa'da ise bu rakamın yüzde 55'le Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunun altını çizen Tayar, bunda da yerel yönetimler başta olmak üzere yetkili kurulların görevini yeterince yapmadıklarının etkili olduğunu söyledi.

Türkiye'de insanlara hastalıkların yüzde 75'inin hayvanlardan bulaştığına işaret eden Prof. Dr. Tayar, "Ülkemizin yılda 7 milyar dolarlık zarar ettiği maçak et tüketiminde Bursa yüzde 55'lik tüketimi ile İstanbul'dan sonra ikinci sırada yer almaktadır. Yasal zorunluk olmasına rağmen ilimizde belediyenin bir kesim yeri dahi bulunmamaktadır. Buda göstermektedir ki yaşanan sorunlar daha çok belediyelerin görevini tam olarak yapmadıklarından kaynaklanmaktadır." şeklinde konuştu.

Türkiye genelinde başta gemiler olmak üzere, tırlar ve otobüslerle kaçak olarak hayvan veya kesilmiş et şeklinde büyük miktarda et ülkeye sokulduğunu dile getiren Prof. Dr. Mustafa Tayar, ruhsatlı mezbahalar dışında kaçak ve sağlıksız yollarla kesilip piyasaya sürülen etler insan sağlığı için tehlikeli olduğu kadar vergi kaçırılmaktadır.

Vatandaşların tükettikleri etin nereden ve hangi koşullarla alındığını sorgulaması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Mustafa Tayar, kesinlikle okur yazar müşteri kitlesinin oluşması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Mustafa Tayar, mezbaha mührü ve etiketi olmayan ürünlerin kesinlikle alınmamasının yanısıra, alınan ürünlerin ise son kulanma tarihine bakılması gerektiğini ifade etti. Tayar, müşterilerin kesinlikle aldıkları ürünlerin üzerinde bulunan etiketin bütün yazıların okumaları tavsiyesinde bulunarak sorgulayıcı müşteri oluşmasının yaşanan sorunların giderilmesinde en önemli etken olacağını sözlerine ekledi.

ajanslar
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2007 Cumartesi 14:31:54
Güncelleme :27 Ekim 2007 Cumartesi 14:34:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?