22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Ev sahipleri mercek altında

Gelir Vergisi Kanunu'ndaki değişiklikle birlikte, 2007'de 'vergi iade zarfı doldurma' çilesi bitiyor. Ancak fiş toplama zorunluluğunun kaldırılacak olmasına yönelik tartışmalar devam ediyor. Özellikle ev sahiplerinin kira kontratı bildiriminde bulunmayacağı ileri sürülüyor.

Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu ise endişelere katılmıyor. İdarenin devlet ve özel sektörün bilgilerinin yer aldığı iyi bir veri ambarı olduğunu aktaran Arıoğlu, bundan sonra muhtarlardan da yararlanılacağını, "Kim ev sahibi, kim kiracı" bilgisinin bu yolla elde edileceğini vurguluyor. Mali sistemden hesabına düzenli para girişi olanları takip edip muhtarlardan gelen bilgilerle karşılaştıracaklarını da ifade eden Arıoğlu, ev sahiplerini uyarıyor: "Unutkanlığa getirmeyin. Kira kontratı zarfa konulmayacak, 'beni bulamazlar', diye düşünmeyin. Maliye'den sarı zarf geldiğinde üzülürsünüz."

Söz konusu uygulamaya yıl içerisinde Ankara ve İstanbul başta olmak üzere diğer büyükşehirlerde de başlanılacak. Merkezî yerlerden bilgi alınırken Anadolu'da bulunan küçük yerleşim yerlerindeki muhtarlardan ise bilgi alınmayacak. Devletin ve özel sektörün tüm bilgilerinin derlendiği iyi bir veri ambarına sahip olduklarını aktaran Arıoğlu, burada bankacılık sektöründen, mali sektörden, borsadan, sigorta birimlerinden, tapudan ve trafikten gelen bilgilerin yer aldığını söylüyor. Fiş toplamanın artık amaca hizmet edemediği için asgari geçim indirimi getirerek işin zahmet kısmını kaldırdıklarını ifade eden Arıoğlu, "Biz artık bütün nakit hareketlerine ulaşan, ekonomiyi tümüyle kavrayan bilgileri kendi veri ambarımızda toplayıp ondan hareketle kayıt dışına yöneliyoruz." diyor.

Zaman'a açıklamalar yapan Gelir İdaresi Başkanı Arıoğlu, 2007 yılında yeni vergi olmayacağını belirtiyor. "Aksine her türlü vergi indirimi konusunda simülasyonlarımızı yaptık. Karar siyasi iradenin." diyen Arıoğlu, 2004 yılının ikinci yarısından bu zamana kadar hep vergi indirimi yapıldığını hatırlatıyor. İstihdam üzerindeki vergi yüklerinin azaltılmasına yönelik devam eden çalışmalarının olduğunu bildiren Arıoğlu, "Bu çalışmalar realize olduğunda kamuoyuyla paylaşacağız." diyor. Yaklaşık 21 milyon konutun bulunduğu Türkiye'de kiracı sayısının 13 milyon olduğu tahmin ediliyor. İstanbul Defterdarlığı'nın tespitine göre İstanbul'da 300 bin kişi, yılda 3,5 milyar YTL kira geliri elde ediyor. Kiradan tahsil edilecek gayrimenkul sermaye iradı vergisi, sadece İstanbul'da 1 milyar lira olarak hesaplanıyor. Ancak geçen yıl beyan edilen matrah yaklaşık 1,5 milyar YTL.

Kayıt dışı yüzde 50 değil, yüzde 25

Kayıt dışılığın azaltılması konusunda her şeyden önce Türkiye'de bir kültür değişiminin olması gerektiğine dikkat çeken Arıoğlu, "Vergi kaçırmanın maharet olduğu bir ülkeden, vergi kaçırmanın ayıp olduğu bir Türkiye'ye geçmemiz gerekiyor." tespitini yapıyor. Türkiye'deki kayıt dışılıkla ilgili bir kafa karışıklığı olduğunu, bunun da gerçekleri yansıtmayan rakamlardan kaynaklandığını belirten Arıoğlu, Türkiye İstatistik Kurumu'nun 1998 yılından itibaren var olan input-output tablolarından yola çıkarak yaptıkları KDV simülasyonlarından kayıt dışında 2001'den 2005 yılı sonuna kadar nereye geldiklerini gözlemlediklerini söylüyor. Arıoğlu, "Azalan bir trend; ama yavaş bir eğilimle en son yüzde 30'dan yüzde 25,5'lere gerilediğini görüyoruz. Gelir İdaremizin denetim ve teknik altyapısıyla kavrama kapasitesinin güçlenmesi ve vergi kaçırmanın ayıp olduğu bilincinin de yerleşmesiyle bu oran daha da azalacaktır." diyor.

Kurumlar Vergisi'nde yapılan yüzde 10'luk indirimin kayıt dışılığa etkisi olup olmadığını değerlendiren Arıoğlu, "Vergi indirimin kayıt dışılığı başlı başına azaltacağına hiçbir inancımız yoktur. Bu böyle olsaydı 2003 yılında tüm vergileri indirirdik." dedi. İnsanların akıllarına gelecek tüm mazeretleri ortadan kaldırmaları gerektiğini söyleyen Arıoğlu, "Teknoloji altyapısının ve denetim gücünün güçlenmesi gerekiyor. Bütün bunları beraber yaparken, vergi oranlarını aşağıya indirirseniz elbette ki olumlu sonuç alıyorsunuz. İşte biz de denetimlerle birlikte anlamlı indirimler gerçekleştirmemize rağmen Türkiye gelir hedeflerini gerçekleştirdik." diye konuştu. Arıoğlu, bazı sektörlerde kayıt dışılığının çok yüksek olabileceğini; ancak bunun genel kayıt dışılığı yansıtmayacağını dile getirerek, "Bu sektörlerdeki kayıt dışılık zamanla azalacaktır. Çünkü bugünden yarına olacak bir iş değil. Zamanla artık asgari ücretlinin altında beyan veren işletmeler olmayacaktır." ifadelerini kullandı.

Futbolcu transferi mercek altında

Lige ara verilmesinin ardından ara transfer dönemini de yakından takip ettiklerini söyleyen Osman Arıoğlu, kulüpleri uyardı. Kulüplerin transfer bilgilerini kendilerinden aldıklarını, aynı zamanda basında çıkan haberleri de taradıklarını söyleyen Arıoğlu, "Özellikle İstanbul Vergi Dairemiz başta olmak üzere basında yer alan tüm transfer haberlerini yakından takip ediyoruz. Bunlarla ilgili olarak otomatik araştırmalar yapılıyor. Böylelikle bize gelen sözleşmelerle basında çıkan haberleri sürekli karşılaştırıyoruz. Yüzde 15'lik stopajı gerçek bedel üzerinden yapsınlar ki ne kendileri ne de biz üzülmeyelim." ifadelerini kullanıyor. Arıoğlu, kulüplerin vergi borçları ile ilgili olarak, kulüplerin bu borçlarını düzenli ödeme gayreti içerisinde olduklarını söylüyor.


Ercan Baysal/zaman
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2007 Çarşamba 09:54:09
Güncelleme :3 Ocak 2007 Çarşamba 10:01:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Arif Demirok IP: 88.229.47.xxx Tarih : 4.01.2007 01:42:12
Keçi can derdinde kasap et derdinde,keçi kasabı anlıyor da kasap keçiyi anlamıyor nasıl mı ? anlatacağım doğrultuda bir yasa çıkarılsın çıkan yasaya göre örneğin Muhtar yetki alanı içindeki yerleşim yerindeki kiralık evlerin tespitini yapsın, Emlak vergisi gibi bir kira bedeli tespit edilsin yine muhtarlık aile ve nüfus durumuna göre kiraya versin yani ev sahibine vekaleten her şeyini hem ev sahibi hem devlet hem kiracı adına hareket ettin ve ev sahibinin bir bankada açılan hesabına kira bedeli yatsın ve bu paradan gelir vergisi gibi vs. alacaklarını alsın Örn: 250 Ytl.alınan kira bedelinden devlet 50 ytl.sini aldığını kabul edelim geri kalan ev sahibine hesabında kalsın beyle bir durumdan ev sahibi de kiracılarla uğraşmaktan kurtulmuş olur sen kiracıyı kolla üstüne bir de gelir vergisi al bu vicdanen vicdan sahibini rahatsız eder gelin konuyu mağdur olan kiracı ve ev sahibi insanlarla bir araya gelip tartışalım sadece terazinin bir tarafına basmakla terazinin dilini denkleştiremezsin ayıp,günah ve haksızlık olur