16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

'Expo 2015 ulusal onurumuz'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Tüm devlet kurumlarının ve sivil toplumun, Expo 2015'in İzmir'de düzenlenmesini bir ulusal onur olarak değerlendirdiğini" söyledi.


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Tüm devlet kurumlarının ve sivil toplumun, Expo 2015'in İzmir'de düzenlenmesini bir ulusal onur olarak değerlendirdiğini ve Expo 2015'in parlak bir başarı elde etmesini umduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum'' dedi.

Gül, İzmir'in Expo 2015 adaylığı çerçevesinde Adile Sultan Sarayında düzenlenen yemeğe katıldı. Cumhurbaşkanı Gül, burada İngilizce olarak yaptığı konuşmada, yabancı konuklara hitaben, İzmir'de düzenlenen ''Herkes İçin Sağlık'' konulu Uluslararası Expo 2015 Sempozyumu vesilesiyle ''Türkiye'ye hoş geldiniz'' demekten büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı olarak İzmir Expo 2015'in yürütme kurulu başkanlığını yaptığını anımsatan Gül, ''Expo 2015'in kamu ve özel sektör tarafından tamamen desteklendiğini teyit etmekten memnuniyet duyuyorum. Expo 2015, hükümetimizin ve devletin kurumlarının da tamamen desteklediği bir etkinliktir. Sivil toplumun, belediyenin ve devletin tüm kuruluşlarının bu ortak hedefin arkasında heyecanla kenetlenmiş olduğunu ifade etmekten şeref duyuyorum'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, Expo 2015'i sadece Türkiye için değil, bölge ülkeleri için de çok önemli olduğuna değinerek, şunları kaydetti: ''Eğer İzmir'in adaylığı onaylanırsa, Expo 2015 sadece Türkiye'de ilk defa düzenlenen bu tür bir etkinlik olmakla kalmayacak, ülkemizin sınırlarının çok ötesine ulaşan bir ivme yaratacaktır. Ege'yi, Doğu Akdeniz'i, Karadeniz havzasını, Güneydoğu Avrupa'yı, Ortadoğu'yu, Kafkasları ve Orta Asya'nın tümünü kapsayan bölgemiz, Expo 2015'in yaratacağı uluslararası kamuoyu ilgisinden pek çok biçimde istifade edecektir.'' İzmir'in, Expo 2015'in düzenlenebileceği mekan olarak seçilmesi ve ''Herkes İçin Sağlık'' temasının belirlenmesinin bir tesadüf olmadığını dile getiren Abdullah Gül, bu şehrin antik çağlardan beri sakinlerinin barış ve uyum içinde yaşadıkları çok sayıda medeniyetin ve dinlerin beşiği bir şehir olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, İzmir'in zengin tarihi geçmişinin yanı sıra elverişli coğrafi konumu, lojistik yetenekleri, güçlü sanayi ve turizm altyapısı, nitelikli ve dinamik iş gücünün, Expo 2015'in bu kentte düzenlenmesi için yaptıkları başvuruda kendilerini cesaretlendiren unsurlar olduğunu vurguladı.

''SAĞLIK TEMASI YERİNDE BİR SEÇİM''

''Expo 2015'e, 'Herkes İçin Sağlık' konusuyla ev sahipliği yapmaya aday oluşumuzun amacı, küresel toplumun bugün karşı karşıya olduğu sorunlara çare üretme hedefimiz üzerine kuruludur'' diyen Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Maalesef aynı sorunlar gündemimizi işgal etmeye devam edecektir. Sağlık her zaman insanlığın karşı karşıya kaldığı sınamalardan birini oluşturmuştur. Günümüzde sağlık sorununu daha da karmaşık kılan çok sayıda yeni endişe söz konusudur.

Bu itibarla, bu sorunların üzerinde durulması, nedenlerinin saptanması ve gerekli iyileştirmelerin yaşama geçirilmesi kilit bir beklenti ve hedef haline gelmiştir. Daha geniş anlamda, bugün çevre sorunlarından çatışmalara, yoksulluktan salgın hastalıklara kadar karşı karşıya kaldığımız sınamaları göz önünde tuttuğumuzda, sağlık temasının aslında ne kadar yerinde bir seçim olduğu daha da belirginlik kazanmaktadır. Bu çerçevede, BM milenyum hedefleriyle belirlenen gündemin, bu küresel konuda sonuç elde edebilmemiz için hep birlikte uyum içinde çalışmamızı ve partnerlerimiz ile ortaklarımızı harekete geçirmemizi gerekli kıldığı muhakkaktır.''

''Tüm devlet kurumlarının ve sivil toplumun, Expo 2015'in İzmir'de düzenlenmesini bir ulusal onur olarak değerlendirdiğini ve Expo 2015'in parlak bir başarı elde etmesini umduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum'' diyen Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasını şöyle tamamladı:

''Expo 2015'in başarıya ulaşması, Uluslararası Sergiler Bürosu'nun amaç ve hedeflerinin ileriye taşınmasına da olanak sağlayacaktır. Aynı zamanda bu mütevazı katkının uluslararası toplumun, insanlığın en değerli varlıklarından biri olan sağlığın korunması hedefine yönelik adımlarına da yardımcı olacağına inanıyorum.''

DİĞER KONUŞMALAR

Expo organizasyon yetkilisi Ivica Maricic de delegeler adına Cumhurbaşkanı Gül'e kendilerini onurlandırdığı için teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Gül'ü, bu kadar önemli bir temayı İzmir'in adaylığı için seçmelerinden dolayı kutlamak istediğini ifade eden Maricic, ''Bu akşam burada olmanız, hakikaten bu projeye ne kadar adanmış olduğunuzu gösteriyor. İzmir'de yapılan sempozyum, 'Herkes İçin Sağlık' temasının ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu. Sizlere talebiniz için iyi şanslar, Türk halkına da sağlıklar dileriz'' şeklinde konuştu.

Expo Tanıtma Kurulu Başkanı Solmaz Günaydın da Cumhurbaşkanı Gül'ün yemeğe katılmasının, Türkiye'nin Expo 2015'i ne kadar çok istediğinin bir göstergesi olduğunu vurguladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bunun için İzmir'e kabinesinin 6 üyesiyle birlikte geldiğini anımsatan Günaydın, bunun da Türkiye'nin bu konuya ne kadar adanmış olduğunun göstergesi olduğunu ifade etti.

Günaydın, ''Biz, organizasyon komitesi olarak tekrar 2015'te İzmir'de buluşmak için elimizden geleni yapacağımıza söz veriyoruz'' dedi.

Konuşmaların ardından basına kapalı devam eden yemeğe, İstanbul Valisi Muammer Güler, İzmir Valisi Cahit Kıraç, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bazı ülkelerin büyükelçileri ve Expo delegeleri ile Özdem Sanberk, Nihat Gökyiğit ve İlter Türkmen'in de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

aa
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2007 Cuma 11:04:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?