19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

F1’i kurtarma zirvesi

F1’in Türkiye’de kalması için yeni bir girişim peşinde koşan Tahincioğlu, otomobil firmaları, telekom operatörleri ve petrol şirketlerinin yöneticilerini bir araya getirdi. Amaç, 2011 takviminden çıkmamak

İş dünyası ‘Formula 1 elden gitmesin’ toplantısı yaptı. Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu TOSFED) Başkanı Mümtaz Tahincioğlu, Otomotiv Sanayii Derneği ve Otomotiv Distribütörleri Derneği gibi örgütlerin yanı sıra bankalar, GSM operatörleri ve otomobil firmalarının temsilcileriyle bir araya geldi.
Formula 1 için neler yapılması gerektiği konusunda yapılan arama toplantısında, yarışların işletmesinin ortak olarak üstlenilip üstlenilmeyeceği konuşuldu.
Toplantıya 30’a yakın dernek ve firma temsilcisinin katıldığını söyleyen Tahincioğlu, “Güzel bir arama toplantısı oldu. Şikâyetleri ve dilekleri dinledik. Biz bu tesis için neler yapabiliriz konusunu masaya yatırdık” dedi.
İşletmeyi devralma girişimini F1’in sahibi Bernie Ecclecstone’ın izniyle başlattıklarını belirten Tahincioğlu şunları söyledi: “Zaten kendisi işletmesini bir an evvel devretmek, bu işten çekilmek istiyor. Biz de işi bu noktaya getirenler olarak yani Formula Derneği yönetim kurulu olarak, tabii ki bu işi kurtarmak istiyoruz. Eğer bir işletmeci bulamazsak yepyeni bir işletmeciyi biz yaratabilir miyiz diye düşündük. Çok ortaklı olur az ortaklı olur, bu fark etmez. Bir şeyler yapabileceğimizi düşünüyoruz.”

‘İşin püf noktası’
Ardından mal sahibi olan FİYAŞ şirketi yetkilileriyle bir araya geleceklerini belirten Tahincioğlu, şunları söyledi: “Bernie Ecclecstone’a yalnız işletme garantisi değil, ayrıca Türkiye’nin 2011’den sonra sözleşmesini uzatacak bir duruma getirebileceğimizin sözünü vermemiz lazım. Bu, işin püf noktası. İki ayrı durum var. Birincisi Ecclecstone’dan işletmeyi almak. Ki vermeye hazır. İkincisi de yapılan anlaşmaya göre Türkiye iki yıl daha yarış takviminde yer alacak. İki yıl sonra süre doluyor. Yani iki yıl sonra bizim tekrar takvime alınabilmemiz için yeni bir kontrat imzalamamız lazım.
Asıl tehlikeli olan bu. Eğer yeni bir kontrat yapılmazsa Türkiye 2011’de yarış takviminden çıkacak. Dolayısıyla hemen hazırlık yapıp ilk önce işletmeyi devralmamız gerektiğini düşünüyorum. Ondan sonra da 2011’den sonra uzatılması gereken kontratı oturup yeniden konuşmak istiyoruz.”

 

Anket yapılacak ortak aranacak
Arama toplantısının ardından ‘F1’in işletmesine ortak olmayı düşünür müsünüz?” sorusuyla yaklaşık 25 firmayla bir de anket çalışması yaptıklarını belirten Tahincioğlu, “Küçük bir anket olacak bu. Bu tesisi kullanıp kullanmadıklarını, burada bir işletme şirketi kurulursa bu şirkete ortak olmak isteyip istemeyeceklerini sorduk” dedi. Firmaların işletmeyi devralacak şirket için ortaklığa sıcak baktıklarını belirten Tahincioğlu, “10 firma bu işi ortak olarak üstlenmeye hazır gibi görünüyor” dedi.
 

Milliyet
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2009 Çarşamba 18:48:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?